Ioannis Skyllouriotis 0

Μείωση ποσοστού εξετάσεων

132 people have signed this petition. Add your name now!
Ioannis Skyllouriotis 0 Comments
132 people have signed. Add your voice!
14%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

25/5/2018

Προς:

Υπουργό Παιδείας
Δρ. Χαμπιαούρη Κώστα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ 2017-18 κ 2018-19

Έντιμε Υπουργέ της Παιδείας,


Όπως γνωρίζετε πολύ καλά ένα από τα ζητήματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπως αυτή διατυπώθηκε το 2015, ήταν και ο διαχωρισμός των εξετάσεων πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις εξετάσεις απόλυσης. Πυρήνας της διαφοροποίησης μεταξύ των δύο εξετάσεων είναι η αναγνώριση των διαφορετικών σκοπών που εξυπηρετούν. Όπως καλά γνωρίζετε, αρχικός στόχος ήταν η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ειδών εξετάσεων από την σχολική χρονιά 2017-2018 (τρέχουσα).

Στην ρύθμιση του Νόμου το 2017 περί της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που προνοείται η ισχύς του από 1/9/2019, δεν υπάρχει οποιαδήποτε νομοθετική πρόνοια για τις δυο μεταβατικές χρονιές 2017-18 και 2018-19. Με δεδομένο το κενό στην τελική τους αξιολόγηση, οι σημερινοί τελειόφοιτοι, εδώ και τρία χρόνια προπορεύονται αυτής της μεταρρύθμισης με τις δυσκολίες που αναντίλεκτα αυτή συνεπάγεται.

Είναι πιστεύουμε λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι κανένας αρμόδιος φορέας δεν νοιάστηκε για τους μαθητές αυτών των δύο μεταβατικών χρονιών, αφήνοντας έτσι μετέωρους αυτούς που έτυχε να προπορευτούν στην τόσο υποσχόμενη μεταρρύθμιση.

Επιπλέον αυτού το κενού στην νομοθετική ρύθμιση, οι συνθήκες της τρέχουσας χρονιάς των τελειόφοιτων επιδεινώθηκαν περισσότερο εξ αιτίας εκπαιδευτικών ανεπαρκειών, σε κάποιες περιπτώσεις και λόγο προχειροτήτων.

Με τα πιο πάνω δεδομένα θεωρούμε ότι αντικειμενικά οι σημερινοί τελειόφοιτοι βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση σε σχέση με την αξιολόγηση τους, εφόσον αυτή θα προκύψει μέσα από τις εξετάσεις πρόσβασης (κατατακτήριες), γνωστές για τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας απ’ ότι οι εξετάσεις απόλυσης. Όπως γίνεται αντιληπτό ο τελικός βαθμός απόλυσης τους θα μειωθεί αισθητά σε σχέση με την εκπαίδευση που δέχτηκαν κατά την σχολική χρονιά.

Παρατηρώντας ότι ένα μήνα μόλις πριν από την επίδοση των απολυτήριων στους μαθητές και παρόλες τις προσπάθειες μας, δεν επιτεύχθει καμιά ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, επανερχόμαστε με νέα εισήγηση.

Έχοντας υπόψιν μας τα δεδομένα, τις δυσκολίες και τον λιγοστό χρόνο που απομένει εισηγούμαστε να εξετάσετε την ΜΕΙΩΣΗ του ΠΟΣΟΣΤΟΥ που θα υπολογιστεί στο βαθμό απόλυσης, αναλόγως της επίδοσης στις εξετάσεις πρόσβασης. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στο 10%-20% αντί για 30% της συνολικής βαθμολογίας.

Ως γονείς κρίνουμε αναγκαία την παρέμβασή μας με στόχο την αποκατάσταση μιας εξόφθαλμης αδικίας εις βάρος των παιδιών μας. Αυτό ακριβώς ώθησε και στην δημιουργία της Ομάδας Πρωτοβουλίας.

Οφείλουμε να καταγράψουμε την προσπάθεια του Υπουργείου να δώσει λύση στο πρόβλημα. Πιστεύουμε όμως ότι η λύση του "εκατοστημορίου" που παρουσίασε η Υπηρεσία Εξετάσεων στις 9/5/2018 προς την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων, όπως κι η ίδια η Υπηρεσία αναγνωρίζει στην επιστολή της, καλύπτει μόνο “μερίδα μαθητών”. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση ΟΛΩΝ των τελειόφοιτων από τις δυσμενείς συνέπειες και το κόστος των ανεπαρκειών και της μη πλήρους εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.


Αξιότιμε Υπουργέ,

Πρόσθετα της αντικειμενικής αξιολόγησης των μαθητών στο βαθμό απόλυσης, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οφείλει η Πολιτεία να εξεύρει ουσιαστική και δίκαια λύση στο πρόβλημα. Είναι τα μηνύματα που θα δώσουμε σε αυτά τα παιδιά, που εδώ και δώδεκα χρόνια φοιτούν στα δημόσια σχολεία, ακολουθώντας τον μηχανισμό της παιδείας. Οφείλουμε όλοι να βρούμε λύσεις ώστε τα παιδιά των δεκαεφτά και δεκαοχτώ χρόνων, το νέο δυναμικό της πατρίδας μας, να αντιληφθούν ότι αυτά που διδάσκονται στα σχολεία για αρχές, αξίες, ισότητα και δημοκρατία ισχύουν και δεν είναι ουτοπικές έννοιες.

Είμαστε σίγουροι αξιότιμε Υπουργέ ότι συμμερίζεστε κι εσείς τον βαθύτερο στόχο αυτής της πρωτοβουλίας και θα προβείτε σε άμεσες ενέργειες για να γίνει εφικτός. Δίνοντας έτσι στους τελειόφοιτους, την ημέρα της αποφοίτησης τους, το καλύτερο δώρο, την ελπίδα κι αίσιοδοξια για καλύτερες μέρες, αλλά στέφοντας και με επιτυχία την πρώτη χρονιά της μεταρρύθμισης!Με εκτίμηση κι αγαστή συνεργασία


Ομάδα Πρωτοβουλίας Στήριξης Τελειόφοιτων 2018

Share for Success

Comment

132

Signatures