Charis P. Mathiou 0

Επαναφορά εμβόλιμης εξεταστικής-Παπνεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα ΟΕ

272 people have signed this petition. Add your name now!
Charis P. Mathiou 0 Comments
272 people have signed. Add your voice!
28%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Αξιότιμοι καθηγητές- καθηγήτριες,


Σας αποστέλουμε την συγκεκριμένη επιστολή με σκοπό να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό μας, σχετικά με την οριστική κατάργηση της Εμβόλιμης εξεταστικής. Αντικείμενο συζήτησης αποτελούν τα επιχειρήματα μας υπέρ της επαναφοράς αυτής και οι προσωπικές μαρτυρίες φοιτητών, όπου η κατάργηση της έχει σταθεί σημαντικό εμπόδιο, τόσο στο ακαδημαϊκό, όσο και στο επαγγελματικό τους μέλλον. Επιπρόσθετα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στους καίριους προβληματισμούς σας, καταλήξαμε σε ορισμένες πιθανές προτάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Χρειαζόμαστε την εποικοδομιτική κριτική σας στα παρακάτω επιχειρήματα.

Όσον αφορά τις προσωπικές μαρτυρίες φοιτητών του τμήματός μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους παρακάτω προβληματισμούς.

 • Φοιτήτες που χρωστούν 1-4 μαθήματα, θα πρέπει να περιμένουν άλλον έναν χρόνο για να κάνουν αίτηση για μεταπτυχιακό με αποτελεσμα να αφήσουν ανεκμετάλλευτο έναν παραγωγικό χρόνο από τη ζωή τους.
 • Φοιτητές που κατάγονται από απομακρυσμένες περιοχές, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για άλλον έναν χρόνο ενοίκια και μεταφορικα.
 • Φοίτητες που έχουν προτάσεις από Ελλάδα και εξωτερικό για δουλειά θα πρέπει να περιμένουν τουλαχιστον έναν χρόνο ακόμα για να τις αποδεκτούν.
 • Ο φοιτητής που χρωστάει βεβαρημένα μαθήματα μόνο από το εαρινό εξάμηνο και δεν χρωστάει μάθημα απο το χειμερινό, θα παραμένει στάσιμος για 6 μήνες;
 • Για τους συμφοιτητές μας που απάντησαν στο κάλεσμα του στρατού, με δεδομένη την συμφόρηση χρωστούμενων μαθημάτων στο εαρινό εξάμηνο, είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν αδεια που θα τους επιτρέψει να προετοιμαστούν και να παραστούν σε όλα τα χρωστούμενα μαθήματα τους. Συνεπώς μοιραία καθυστερεί το πτυχίο τους για ακόμα ένα χρόνο.
 • Φοιτητές που διέμεναν έως και το 4ο έτος στις φοιτητικές εστίες της Καλαμαριάς, εξαναγκάζονται να μείνουν στην Θεσσαλονίκη για τουλάχιστον ένα εξάμηνο με περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειών τους.
 • Λαμβάνοντας υπόψην την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και το γεγονόςότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό τομέα απασχόλης των νέων, πολλοί συμφοιτητές μας αδυνατούν να παρευρεθούν στην εξεταστική του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, λόγω εποχιακών επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Το κύριο επιχείρημα σχετικά με την κατάργηση της εμβόλιμης εξεταστικής είναι το επιβαρημένο κόστος και η έλλειψη αποτελεσματικότητας. Σχετικά με αυτούς τους προβληματισμούς, σας καλούμε να λάβετε υπόψην σας , τα αντεπειχηρήματα μας και πιθανές λύσεις.

 • Ο μικρότερος αριθμός εξεταστικών περιόδων που προκαλεί η κατάργηση της εμβόλιμης εξεταστικής, μειώνει αισθήτα τις ευκαιρίες των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο συντομότερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την υπερσυσσώρευση φοιτητών και την ένταση του χωροταξικού, το οποίο είναι υπαρκτό πρόβλημα του πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 • Σχετικά με το κόστος των πιθανών επιτηρήσεων, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν λαμβάνουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους. Συνεπώς,το κόστος των επιτηρήσεων δύναται να μειωθεί αισθητά.

Σχετικά με το κόστος των αναλώσιμων και την αναποτελεσματικότητα της εμβόλιμης εξεταστικής προτείνουμε:

 • Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπεύθυνης δήλωσης-παρουσίας στα μαθήματα της εμβολιμης εξεταστικής, έως και μία εβδομάδα πριν την εξέταση, έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να γνωρίζει εξ αρχής τον αριθμό των φοιτητών που όντως θα παραστούν και να προϋπολογίσει την οργάνωση και τα έξοδα του (φωτοτυπίες,αριθμός επιτηρητών και απαιτούμενων αμφιθεάτρων). Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το προσωπικό του πανεπιστημίου, οι δηλώσεις μαθημάτων μπορούν να γίνονται χειρόγραφα με αντίστοιχη διαδικασία στις ώρες γραφείου του εκάστοτε διδάσκοντα.
 • Τα θέματα των εξετάσεων μπορούν να γράφονται στον πίνακα για την εξοικονόμιση κόστους.
 • Σε περίπτωση που τα κόστη είναι δυσβάσταχτα για το τμήμα μας, προτείνουμε την συλλογική συνδρομή μας, με όποιο τρόπο, προτείνετε εσείς.


Λαμβάνοντας υπόψην τα παράπανω επιχειρήματα, αιτούμεθα την επαναφορά της εμβόλιμης εξεταστικής για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και έπειτα, για όλους τους επί πτυχίω φοιτητές του τμήματος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ελπίζουμε να κατανοείτε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μας επιφέρει η έλλειψη εμβόλιμης εξεταστικής και να λάβετε σοβαρά τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι δεν αποτελούμε μέρος κάποιας οργανωμένης ομάδας -παράταξης, αλλά απλά υπεύθυνοι φοιτητές που επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας και να συνεχίσουμε την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

Μην διστάσετε να μας εκφράσετε την άποψη και τους προβληματισμούς σας. Για οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω email: mathiou231@gmail.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας.

Share for Success

Comment

272

Signatures