Γιώργος Ζάχος Epirus (region) 0

Σώστε το Ιστορικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Δομπόλη

174 people have signed this petition. Add your name now!
Γιώργος Ζάχος Epirus (region) 0 Comments
174 people have signed. Add your voice!
18%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Το Ιστορικό Κτήριο του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στην οδό Ιωάννη Δομπόλη στα Γιάννενα στέγασε για δεκαετίες την εκπαίδευση, τις ελπίδες και τις αγωνίες χιλιάδων σημερινών αποφοίτων του.

Το 1994 μετά την μεταφορά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πανεπιστημιούπολη του στα περίχωρα των Ιωαννίνων, το ιστορικό του κτήριο της Οδού Δομπόλη εγκαταλείφτηκε.

Η τότε Νομαρχία και εν συνεχεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας υποσχέθηκε την αξιοποίησή του για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών.

Έκτοτε έγινε η μετεγκατάσταση της Α' και Β' Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων καθώς και κάποιων άλλων υπηρεσιών σε τμήμα του αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου εγκαταλείφθηκε αφού πρώτα αποψιλώθηκε από τα παράθυρα, κουφώματα, έπιπλα κ.α.

Σήμερα η μαρμάρινη επιγραφή « Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων» σε ένα λεηλατημένο και θλιβερό κτήριο-κουφάρι είναι το μόνο που θυμίζει ότι το κτήριο αυτό ήταν κάποτε σημείο αναφοράς της πόλης και της ιστορίας των Ιωαννίνων και ότι στέγαζε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έδωσε ζωή και έφερε ανάπτυξη στα Γιάννενα και στην Ήπειρο.

Εμείς που αποκτήσαμε γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια στο παλαιό κτήριου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

Εμείς που στο κτήριο αυτό πολιτικοποιηθήκαμε και ζήσαμε τις αγωνίες μας για μια καλύτερη Ελλάδα,

Εμείς που στο κτήριο αυτό ερωτευτήκαμε και κοινωνικοποιηθήκαμε,

Εμείς που στο κτήριο αυτό ζήσαμε σημαντικά χρόνια της ζωής μας και από το οποίο διατηρούμε πολλές και σημαντικές μνήμες

Όσοι φοιτήσαμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και όσοι υπογράφουμε την παρούσα έκκληση αντιλαμβανόμαστε την αξία αυτού του κτιρίου και νιώθουμε θλίψη και θυμό για την κατάντια του.

Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να αντιδράσουμε:

  • Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποίο ευρίσκεται το παλαιό κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Οδού Ιωάννη Δομπόλη στα Γιάννενα.
  • Ζητάμε από τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση του,
  • Ζητάμε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας του Υπουργείου Οικονομικών στην οποίο ανήκει το κτήριο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας στην οποίο παραχωρήθηκε να κάνουν ότι χρειάζεται για την αποκατάσταση του.
  • Ζητάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου να εντάξει την αποκατάσταση του κτιρίου στα έργα της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
  • Ζητάμε από το Δήμο Ιωαννιτών να αντιληφθεί την αξία αυτού του κτηρίου και να δραστηριοποιηθεί ωστε το κτήριο-ερείπιο που δυσφημεί τα Γιάννενα και θαμπώνει την ιστορία των Ιωαννίνων να αποκτήσει μορφή και εμφάνιση αντάξια της ιστορίας του.
  • Ζητάμε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να δείξει το ενδιαφέρον του για το κτήριο που για δεκαετίες το στέγασε και το οποίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ιστορία του.
  • Ζητάμε από τους Βουλευτές των Ιωαννίνων αλλά και κάθε εκπρόσωπο της Πολιτείας να ενεργοποιηθούν για να πάψει η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ευρίσκεται τα Ιστορικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Οδό Δομπόλη.

Share for Success

Comment

174

Signatures