Σωματείο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας 0

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

59 people have signed this petition. Add your name now!
Σωματείο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας 0 Comments
59 people have signed. Add your voice!
1%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Τα κλαδικά Συνδικάτα εργαζομένων Τροφίμων- Ποτών, Μετάλλου, Τύπου- Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλα τα Εργατικά Σωματεία της ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου, όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους και κατοίκους που εργάζονται και ζουν στα χωρία γύρω από την ΒΙΠΕ (Σίνδου, Χαλάστρας, Κύμινων, Μαλγάρων, Αγ. Αθανασίου) στην πρωτοβουλία για την συλλογή υπογραφών και λήψη δράσεων για την δημιουργία Κέντρου Υγείας στην ΒΙΠΕ της Σίνδου, αλλά και συνολικά για την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών γύρω από αυτές της ΒΙΠΕ.

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας έγινε ακόμα πιο αισθητή η διαλυτική κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στις υγειονομικές δομές της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής στοιχεία:

 • Συνολικά η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Υγεία είναι τραγική, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει κόσμος σε μια περιοχή με χιλιάδες κατοίκους, με 2 ΒΙΠΕ με επικίνδυνα εργοστάσια και αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Το πιο κοντινό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη είναι το Παπαγεωργίου ή τα νοσοκομεία στο κέντρο της πόλης.
 • Τα κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων εξυπηρετούν πάνω από 120.000 πολίτες. Την ίδια ώρα παρατηρείται συνεχής αποχώρηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, με τη μορφή μετακινήσεων και αποσπάσεων σε άλλες δομές υγείας και νοσοκομεία, χωρίς την αναπλήρωσή τους, ενώ καταργούνται ιατρεία.
 • Ιδιαίτερα το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων εξυπηρετεί πάνω από 60.000 κατοίκους όλους του δήμου Δέλτα, περιοχές των δήμων Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας, τις φυλακές Διαβατών, τους συνοικισμούς και καταυλισμούς των Ρομά, αλλά και τους προσωρινούς καταυλισμούς των προσφύγων.
 • Μέχρι σήμερα περίπου το 50% των οργανικών θέσεων δεν έχουν καλυφθεί. Επίσης από 32 γιατρούς που υπηρετούσαν το 2010, το 2020 υπηρετούσαν 15. Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος για εφημερία, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εφημερία γίνεται μόνο από παθολόγο και γενικό χειρούργο. Πέρα δηλαδή από το γεγονός ότι δεν επαρκεί ένα Κ.Υ. για όλη την περιοχή, έχει και πολλές σοβαρές ελλείψεις.
 • Στα υπόλοιπα χωριά γιατρός υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση μόνο μια φορά την εβδομάδα για συνταγογράφηση, δηλαδή αν συμβεί κάτι πρέπει να πάνε Κουφάλια ή ιδιώτη.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο οι χώροι δουλειάς να μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού με αποτέλεσμα την διασπορά και στους γύρω δήμους και χωριά. Η εργοδοτική αυθαιρεσία για την διασφάλιση της παραγωγικής δραστηριότητας, τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών μέσα στους χώρους δουλειάς αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που έχει αποδειχτεί μοιραίο για τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Γιαννιτσά και τα κρούσματα στο εργοστάσιο του Παυλίδη και τη ραγδαία εξάπλωση του ιού στην πόλη και στις γύρω περιοχές, με τους συναδέλφους και τον λαό αυτών των περιοχών να αναγκάζονται επί της ουσίας να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές κα να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν το τεστ. Τραγικά ήταν και τα αποτελέσματα στο δεύτερο κύμα όταν τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στα εργοστάσια των ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου οδήγησαν στον άδικο θάνατο δύο συναδέλφων μας από τον Αγ. Αθανάσιο.

Οι ελλείψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήρθαν να αναδείξουν τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Αυτή η πολιτική επιλογή «δίνει χώρο» σε επιχειρηματίες και ιδιώτες να δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, με σκοπό βέβαια την εξασφάλιση κερδών και όχι για την υγεία του λαού.

Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική καθυστέρηση σε ότι έχει να κάνει με την προστασία της υγείας του λαού, την επιτάχυνση του αναγκαίου εμβολιασμού στον πληθυσμό, ενώ όπως φάνηκε και από το νέο κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για την υγεία εν μέσω πανδημίας παραμένουν ακόμη πιο κουτσουρεμένες σε σχέση με τον πέρσι.

Αντίθετα δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς όπως η επένδυση για τη λειτουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής αλλά και του περιβάλλοντος αν συνυπολογίσουμε την δυσοσμία και ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, και την καύση απορριμμάτων στον ΤΙΤΑΝ.

Η υπόθεση της προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού περνά μέσα από τη δική μας πάλη για άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, για την κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Με βάση και τα παραπάνω σας καλούμε να παλέψουμε άμεσα για:

 • Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας. Δημιουργία Κέντρου Υγείας Σίνδου. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Κουφαλίων, Χαλάστρας και Διαβατών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση.
 • Δημιουργία εξοπλισμένου και στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου, με επαρκή συντήρηση των οχημάτων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ιδιωτών – χορηγών. Να προσληφθούν άμεσα οδηγοί και συνοδοί ασθενοφόρου, για όλες τις βάρδιες.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στελέχωση τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.). Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και όχι μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.
 • Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
 • Drive through test στις δύο ΒΙΠΕ μια φορά την εβδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ
 • Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο τήρησης των απαραίτητων μέτρων όπως την παρουσία γιατρών εργασίας, τη τήρηση αποστάσεων, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, τα απαραίτητα TEST και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κλπ.
 • Δειγματοληπτικά TEST κάθε εβδομάδα και μέσα στα χωριά γύρω από τις περιοχές των ΒΙΠΕ.
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος εμβολιασμός όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια των ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου και τους κατοίκους της περιοχής, την παρακολούθησή του πληθυσμού μετά τον εμβολιασμό.
 • Συνεχή και επαναλαμβανόμενα TEST κάθε εβδομάδα στους χώρους δουλειάς και τα γύρω χωριά με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Share for Success

Comment

59

Signatures