LAURENT VAN LAERE 0

Meneer de minister, wij willen duidelijkheid!

103 people have signed this petition. Add your name now!
LAURENT VAN LAERE 0 Comments
103 people have signed. Add your voice!
3%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Geachte regering,

Beste meneer De Crem,

Tot u spreekt een misnoegd ondernemer. Ik ben doorgaans niet de persoon die snel in de pen kruipt. Mijn dagelijkse besognes laten me weinig tijd om me met nog andere zaken bezig te houden dan mijn onderneming, maar nood breekt even wet. Ik – en met mij talloze andere ondernemers – stellen zich grote vragen bij hoe de regering – en u in het bijzonder – deze crisis aanpakt en wil oplossen.

U blijft herhalen dat alles voor iedereen nu wel duidelijk is. De mensen weten wat er staat te gebeuren of wat ze mogen verwachten. Ik kan u zeggen dat dat niet zo is. Duizenden ondernemers beweren het tegendeel en weten niet waar ze aan toe zijn. Van een heldere communicatie van regeringszijde is hoegenaamd geen sprake. Kunt u mij bijvoorbeeld vertellen waarom een zaak als Euroshop de deuren niet mag openen, maar doe-het-zelfzaken als Brico, HUBO, Gamma wel? Het zijn stuk voor stuk zaken met een grote doe-het-zelf- en een tuinafdeling, ze verkopen dierenvoeding en zelfs een beperkt aanbod aan voeding. Talloze dergelijke winkels hebben de laatste jaren gediversifieerd en bieden een ruim assortiment aan dat de pure doe-het-zelf overstijgt. Bent u van plan ze ook te sluiten? Want Brico verkoopt bijvoorbeeld ook snoepgoed, huishoudtoestellen en jacuzzi’s, iets wat je bezwaarlijk kan beschouwen als doe-het-zelf-materiaal.

De ene winkel mag open, de andere niet. En niemand weet precies hoe de vork in de steel zit. U maakt er met de regering echt een zootje van. Is het niet beter om alle winkels in alle sectoren die een veilige afstand kunnen garanderen gefaseerd te openen, in plaats van de toestand die we nu zien? Op die manier vermijdt u dat de nu al desastreuze economische impact van deze crisis nog groter wordt en zet u mensen sneller terug aan het werk, uiteraard volgens de strenge regels. Ik hou mijn hart vast voor de – en ik wik mijn woorden – economische slachting als deze semi-lockdown-periode voor ondernemingen nog lang duurt. Ik vrees dat een aantal van mijn (concu)-legga’s – allemaal hardwerkende mensen – deze slag nooit te boven zullen komen. Dat zijn levens van talloze gezinnen die verwoest worden. Alle zelfstandigen in het land boeten in op hun salaris. Ja, er is een transitiepremie of overbruggingskrediet, maar daarmee redden we het niet. Of gaat u zoals uw collega’s in Nieuw-Zeeland ook 20% van uw loon afstaan? Ik denk het niet.

Eigenlijk heeft u, en de regering, niet het alleenrecht om unilateraal te beslissen over een sector of zaken waar u zelf geen impact van ondervindt. Ik merk dat er bij de mensen die deze crisis moeten bedwingen of de beslissingen nemen over de stappen die we moeten ondernemen, geen ondernemers zetelen. Alle respect voor de mensen die zich dag in dag uit inzetten om deze crisis te bezweren, maar er zitten geen ondernemers aan de beslissingstafel en de maatregelen die er genomen worden, zijn niet ingebed in een grondige kennis van de sector.

Kijk bijvoorbeeld naar de hele mondmasker-hetze, wat perfect aantoont hoe weinig voeling u heeft met de sector. Als ondernemer in de pbm-sector verkopen we al ruim 10 jaar mondmaskers. We hebben de knowhow, weten waar we die maskers kunnen laten maken, waar we de beste prijs kunnen bedingen, etc. Maar u verkiest om in zee te gaan met een eenmanszaak die de ‘beste prijs’ aanbiedt. We hebben gezien waartoe dat leidt. Andere bedrijven worden quasi geboycot. Getuigt het van slechte wil om een bedrijf als het onze links te laten liggen of is het onkunde? Wij produceren bijvoorbeeld al weken duizenden gecertificeerde maskers, maar die zitten vast bij de douane, terwijl de zorgsector in België smeekt om meer maskers. Dat is gewoon crimineel.

Laurent Van Laere Herock Workwear

Share for Success

Comment

103

Signatures