Thomas Katsitis 0

Συλλογή υπογραφών για τη μείωση του κόστους διέλευσης διοδίων για τα τρέιλερ αλόγων

57 people have signed this petition. Add your name now!
Thomas Katsitis 0 Comments
57 people have signed. Add your voice!
6%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now


Προς την Τεχνική Επιτροπή ΕΟΙ

Κοινοποίηση:

Πρόεδρο ΕΟΙ

Τεχνική Επιτροπή Εμποδίων


Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με το χώρο της ελληνικής ιππασίας, και δη της αγωνιστικής (Ιππική Δεξιοτεχνία, Υπερπήδηση Εμποδίων, Ιππική Αντοχή, Αμαξοδήγηση).

Όπως γνωρίζετε, πολλοί Έλληνες αθλητές της αγωνιστικής ιππασίας διαμένουν στην επαρχία, μακριά από τους Ομίλους των αστικών κέντρων όπου κατά κύριο λόγο διεξάγονται οι αγώνες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Ως εκ τούτου, οι αθλητές της επαρχίας πρέπει να μετακινούνται συχνά, μαζί με τα άλογά τους και τον εξοπλισμό τους, προκειμένου να μεταβούν στους Ομίλους όπου γίνονται οι αγώνες. Για το λόγο αυτό αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους κύριους οδικούς άξονες (Εγνατία Οδό, ΠΑΘΕ, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Ιονία Οδό, Αττική Οδό), όπου η συχνότητα των διοδίων και το κόστος διέλευσής τους καθιστά τις μετακινήσεις ασύμφορες και αποτρεπτικές.

Αναλυτικά, Ι.Χ. αυτοκίνητο με τρέιλερ μεταφοράς αλόγων, με τέσσερεις (4) τόνους μεικτό βάρος, θεωρείται όχημα 4ης κατηγορίας για τα διόδια των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν τη χρήση και συντήρηση των εθνικών οδών, με κόστος διέλευσης διοδίων 8,40 ευρώ κατ’ ελάχιστον. Κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται όχημα 2ης κατηγορίας, όπως και όλα τα άλλα οχήματα με τρέιλερ, π.χ. αυτοκίνητα με τρέιλερ βάρκας. Όχημα 4ης κατηγορίας θεωρείται και το επικαθήμενο ή συρόμενο όχημα (νταλίκα) φορτίου 40 τόνων.

Παραδείγματος χάριν, αθλητής της περιοχής μας (Καβάλα) για να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη για έναν αγώνα πρέπει να πληρώσει 4 διόδια (4x8,40=33,60 ευρώ), ενώ αν θεωρούμασταν όχημα 2ης κατηγορίας (όπου και πραγματικά ανήκουμε) το κόστος θα ήταν 4x2,40=9,60 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε το κόστος μετακίνησης μειώνεται αισθητά στο 1/3 του ισχύοντος. Πόσο μάλλον για μετακινήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις (π.χ. Αθήνα, Βόλο). Σημειωτέον ότι στα Διόδια του Εθνικού Ταμείου Οδοποιίας μας κατατάσσουν στην 2η κατηγορία.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οχήματα χρεώνονται στα διόδια ανάλογα με το τονάζ (μεικτό φορτίο) και όχι με βάση το ύψος τους, όπως γίνεται από τις εταιρείες που διαχειρίζονται και συντηρούν τις Εθνικές Οδούς. Για να σας κάνουμε το αίτημά μας σαφέστερο, επιτρέψτε μας να φέρουμε ακόμη ένα παράδειγμα: τριαξονικό όχημα, με ύψος 1 μ. μεγαλύτερο από τρέιλερ μεταφοράς αλόγων, και μήκος μεγαλύτερο κατά 3 μ. κατ’ ελάχιστον, και μεικτό βάρος 24 τόνων, κατατάσσεται στην 3η κατηγορία και πληρώνει 5 ευρώ διόδια.

Όπως φαίνεται από τις συγκρίσεις και τα παραδείγματα, η μετακίνηση των αθλητών της επαρχίας προς και από τόπους διεξαγωγής των αγώνων καθίσταται ιδιαιτέρως δαπανηρή, σε συνδυασμό μάλιστα και με την αυξημένη τιμή της βενζίνης, με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι οικογένειές τους να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε αγώνες.

Σε προσωπικές επαφές που είχαμε με δύο εταιρείες διαχείρισης και συντήρησης εθνικών οδών, μας ανέφεραν ότι χρειάζεται να γίνει αίτημα της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ώστε να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση και αυτοκίνητο με τρέιλερ μεταφοράς αλόγων να εντάσσεται στη 2η κατηγορία και όχι στην 4η (των 40 τόνων) όπως ισχύει τώρα.

Αν θέλουμε η αγωνιστική ιππασία να έχει σταθερή παρουσία και συνέχεια στην Ελλάδα, θα πρέπει να σταθεί η Ομοσπονδία αρωγός των αθλητών και σε αυτό το πρόβλημα

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Share for Success

Comment

57

Signatures