Udruzenje za Prava i Zastitu Zivotinja MIA Organisation MIA 0

Zlostavljanje Konja u Milavcu

1902 signers. Add your name now!
Udruzenje za Prava i Zastitu Zivotinja MIA Organisation MIA 0 Comments
1902 signers. Almost there! Add your voice!
95%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Ovu peticiju upucujemo Upravi za veterinu i tuzilastvu u Mionici
-OPŠTINSKO JAVNO TUŽILAŠTVO
Vojvode Misica 38, 14242 Mionica
-Uprava za veterinu, VETERINARSKA INSPEKCIJA, SIV 3, omladinskih Brigada 1 , Novi Beograd
Regionalna Veterinarska Inspekcija Kolubarskog okruga
-MUP REPUBLIKE SRBIJE POLICIJSKA UPRAVA MIONICA/ LJIG/Milavac
Vojvode Mišića 26, , 14242 Mionica

PETICIJA

Prema zakonima Republike Srbije ulazemo javni protest protiv gnusnog "Bozicnog" zlostavljanja konja u Milavcu, i obavestavamo da svojim potpisom podrzavamo sledecu prijavu:

protiv:
Vise lica iz Milavaca, V.M. i svih ucesnika u ovom krivicnom delu zlostavljanje životinje iz čl. 269. st. 1. Po Krivičnom zakoniku , kao i po zakonu o dobrobiti zivotinja.

Obrazlozenje

kako je moguce videti na snimku postavljenom na youtube ali i na drustvenim mrezema, u Milavcu nekoliko meni licno nepoznatih ( N.N. ) osoba je gnusno zlostavljalo konje nazivajuci to "proslavom Bozica". Medijskim putem izvrsioci krivicnog dela rekli su u javnosti da "öni to tako za Bozic" sto objasnjava da oni ovo delo ponavljaju, te sa posebnim apelom zelimo da skrenemo paznju koliko nam je vazno da zakon bude postovan u ovom slucaju.

prilog: http://www.youtube.com/watch?v=vYF06B8tRGo (snimak ukoliko bude uklonjen sa youtube kanala, mozemo poslati putem email-a /snimak smo sacuvali)

po informaciji sledece sadrzine, :

"Na Facebook profilu V.M. na dan Božića osvanuo je uznemiravajući snimak na kome se vidi kako dvojica muškaraca muče konje. Muškarci su vezali konje u suprotnim smerovima za zaprežna kola koja su bila povezana, a onda su bičevima terali konje da idu napred, u suprotnom smeru. Slabiji konji koji su se odupirali bičevanju padali su na noge, a na snimku se jasno vide ogrebotine i rane od pada na zemlju. Oko konja se okupilo dosta ljudi koji su navijački posmatrali šta se dešava, a samo jedan čovek „drznuo“ se da spreči zlostavljanje životinja. On se umešao kako bi zaustavio mučenje konja, zbog čega je dobio i batine."

Nakon gledanja snimka, dosli smo do zakljucka da ovakav video prikazuje sve elemente zlostavljanja zivotinja, konkretno konja, kao i zanemarivanje (opste stanje konja vidljivo je lose). Zbog svega navedenog smatramo da je ovo krivicno delo po članu 269. st. 1 Krivičnog zakonika i po vise tacaka prema Zakonu o dobrobiti životinja a posebno član 7. stav 1. tačka 1. Sa tim u vezi smatramo da je prijava protiv zlostavljaca osnovana.

Podsecamo:

Covek koji se umesao da spreci zlostavljanje, pretucen je, sto povlaci i zakone koji stite Gradjane i vazno je da bude naglasen i odnos prema ljudima koje ovi izvrsioci krivicnih dela pokazuju. Covek je pokusao da spreci vrsenje krivicnog dela a nastradao je.

Ubijanje i zlostavljanje životinja Član 269. (1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. (2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. (3) Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. Zakon o dobrobiti zivotinja: VI Kaznene odredbe Član 82 Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:1) prema životinji ne postupa sa pažnjom dobrog domaćina u skladu sa članom 6. stav 4. tačka 1) ovog zakona;2) ne obezbedi blagovremeno veterinarsku pomoć životinji u skladu sa članom 6. stav 4. tačka 2) ovog zakona;3) zlostavlja životinju (član 7. stav 1. tačka 1) 47) drži životinju, a nije obezbedio uslove iz čl. 20. i 21. ovog zakona (član 56. stav 1);

Zahtevamo da radi ovog krivicnog prekrsaja Osnovni javni tužilac u Mionici prema zakonu kazni izvrsioce krivicnog dela. Veterinarska inspekcija proceni uslove, stanje konja i ostalih zivotinja koje zatekne na posedu okrivljenih, i ukoliko je potrebno po propisima koje zakoni nalazu, oduzme zivotinje i kazni za preksaje pocinioce kaznenog dela.

Peticiju ce predati Udruzenje za Prava i zastitu Zivotinja MIA
Organizacija HumAnimal

Share for Success

Comment

1902

Signatures