jedan posto za umjetnost 0

ZAHTJEV ZA POSTAVLJANJE DVIJE NOVE KLUPE U PJEŠAČKOJ ZONI ZAGREBAČKE GAJEVE ULICE

582 people have signed this petition. Add your name now!
jedan posto za umjetnost 0 Comments
582 people have signed. Add your voice!
59%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now


ZAHTJEV ZA POSTAVLJANJE DVIJE NOVE KLUPE OKO DVA STABLA NEPOSREDNO SJEVERNO I JUŽNO OD SKULPTURE „RAZLISTANA FORMA“ VOJINA BAKIĆA U PJEŠAČKOJ ZONI ZAGREBAČKE GAJEVE ULICE (2012.)

Početkom ove godine građanskom je inicijativom zagrebačkoj gradskoj upravi predloženo postavljanje dvije nove klupe u pješačkoj zoni ulice Ljudevita Gaja.
Predloženo je da se dvije kružne klupe postave oko dva stabla – neposredno sjeverno i južno od skulpture „Razlistana forma“ Vojina Bakića.

Takve klupe postoje neposredno sjeverno i južno od spomenika Ljudevitu Gaju u istoj ulici te bi na isti način valjalo postaviti i klupe oko Bakićeve „Razlistane forme“.

Postavljanje tražene dvije nove klupe ne iziskuje velika financijska ulaganja, a one bi značajno oplemenile donjogradsku pješačku zonu koja, nažalost, nije adekvatno opremljena temeljnom komunalnom opremom, u prvom redu klupama – kojih je premalo. Mnoge od njih su i blokirane terasama kafića kao posljedica neodgovarajućeg upravljanja javnim prostorom pješačke zone, a najgori je slučaj klupa uz ogradu crkve na Cvjetnom trgu koja je posve izgubljena za javnost.

Nadalje, sadašnja klupa koja se nalazi na utoku Gajeve ulice u Trg bana Jelačića nije adekvatna i pogrešno je pozicionirana te efektivno blokira pješačku komunikaciju.
Umjesto nje, predložene dvije kružne klupe oko dva stabla sjeverno i južno od Bakićeve skulpture ne bi ometale komunikacijske pravce, štoviše pospješile bi ih, a važne su i u kontekstu popularnoga sastajališta gdje za njima postoji realna potreba.

Nove bi klupe ujedno nudile i mogućnost pogleda na izuzetnu Bakićevu skulpturu koja je i rijedak primjer kvalitetne suvremene umjetnosti u javnom prostoru središta glavnoga grada.

Izlika da prostor za koji se klupe sada traže ljeti koristi teresa obližnjega kafića ne može biti isprika budući da u javnom prostoru grada i pješačkoj zoni prednost ima javnost, a ne ostvarivanje profita vlasnika kafića kojemu grad javni prostor iznajmljuje.
Terasa kafića može, međutim, po potrebi biti postavljena južnije, ali na način da ne ometa slobodno korištenje klupa koje bi valjalo postaviti kako se sada predlaže tj. oko dva stabla uz Bakićevu skulpturu.
Izmještanje terase kafića južnije i postavljanjem klupa, riješio bi se i problem pristupa skulpturi tj. problem suncobrana ljeti i štandova zimi koji su blokirali njen radijus i onemogućavali pristup i pogled na nju.
Štoviše, skulptura bi time i bila zaštićena od oštećenja koja joj se sada nanose suncobranima i štandovima, a koja su na njoj jasno vidljiva.

Budući da je predmetna skulptura zaštićeno kulturno dobro, za nadležna tijela gradske uprave postoji i zakonska obaveza postupanja.

Smatramo da bi se predloženim prostornim odnosima, osim nužne zaštite skulpture, znatno oplemenila pješačka zona koja bi ujedno postala prohodnija i bogatija po temeljnoj komunalnoj opremi - klupama.
U tome smislu valjalo bi poduzeti konkretne korake: dvije postojeće oštećene klupe oko spomenika Ljudevitu Gaju zamijeniti novima, a dvije nove postaviti oko dva stabla sjeverno i južno od Bakićeve skulpture.

Tražimo da se gradska uprava u ovom predmetu vodi javnim interesom i dvije nove klupe postavi kako je predloženo, odnosno, u slučaju zaštite kulturnih dobara postupi sukladno zakonskim obavezama i skulpturu zaštiti od daljnjih oštećenja.


OVA ĆE PETICIJA BITI UPUĆENA ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ UPRAVI KRAJEM VELJAČE 2012.

Inicijativa i kontakt:

Projekt aRs PUBLICae/1POSTOZAUMJETNOST

www.1postozaumjetnost.wordpress.com


podrška:

Kontraakcija/Muzej kvarta

www.kontraakcija.hr/

Nepoznati Zagreb

http://nepoznatizagreb.blog.hr/

BLOK

http://www.blok.hr/

Goethe Guerilla Zagreb

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

http://www.dpuh.hr/

Institut za suvremenu umjetnost SCCA Zagreb

http://www.scca.hr/


PETICIJA JE ZAKLJUČENA 29. VELJAČE 2012.

Prikupljeno je 567 potpisa.
Više informacija o daljnjim aktivnostima pronađite na blogu 1postozaumjetnost.

Links

http://1postozaumjetnost.wordpress.com/
Share for Success

Comment

582

Signatures