Renata Capuder Mermal 0

PETICIJA ZA VRNITEV PRAVIC NAJŠIRŠE ZAŠČITE PROTI HPV

49 people have signed this petition. Add your name now!
Renata Capuder Mermal 0 Comments
49 people have signed. Add your voice!
1%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

CEPLJENJE PROTI HPV
 
PETICIJA ZA VRNITEV PRAVIC NAJŠIRŠE ZAŠČITE PROTI HPV

Podpisane:
1. Renata Capuder Mermal – aktivistka, mama prve slovenske cepljene deklice;
2. Tili Kojić – novinarka/intervjuvala med mnogimi drugimi HPV strokovnjaki tudi Nobelovega nagrajenca Haralda zur Hausna;
3. Vesna Tlaker Žunter – dermatovenerologinja, ki se dnevno srečuje s problematiko genitalnih bradavic;
4. Jožica Mugoša – šolska zdravnica, ki je zaščitila že 7 generacij deklet pred petimi boleznimi, ki jih povzroča HPV  

tudi za naslednje generacije šestošolk zahtevamo enake pravice, kot so jih imele dosedanje tri generacije. To bo omogočeno izključno s povrnitvijo programa cepljenja proti HPV, ki zagotavlja najširšo zaščito.
 
Ob uvedbi programa leta 2009 so strokovnjaki izbirali med dvema učinkovitima in varnima cepivoma, ki se razlikujeta v širini zaščite. Takoimenovano dvovalentno cepivo ščiti pred rakom materničnega vratu in predrakavimi spremembami materničnega vratu, štirivalentno cepivo pa pred rakom materničnega vratu, predrakavimi spremembami materničnega vratu, predrakavimi spremembami nožnice, predrakavimi spremembami zunanjega spolovila in pred genitalnimi bradavicami. Ministrstvo za zdravje je na predlog strokovnjakov v nacionalni program cepljenja uvedlo cepljenje deklic s štirivalentnim cepivom.
 
Leta 2011 je takratni minister za zdravje spremenil program, po katerem je deklicam zagotovljena le zaščita pred rakom in predrakavimi spremembami na materničnem vratu. Glede na objave v medijih se lahko zgodi, da bo že letos izbrano cepivo le za omenjeno zaščito. Ta ukrep  ne zagotavlja enakosti zaščite prihodnjih generacij deklet z dosedanjimi in prav tako ne zagotavlja enakosti v primerjavi z večino držav po svetu.
 
Minister ima vse pristojnosti, da program spremeni na enakega, kot je bil ob uvedbi cepljenja. Na tistega, ki ga je podpirala tudi stroka.
 
Slovenija je imela odličen program preventive pred HPV (poleg cepljenja ima tudi dober presejalni program - ZORA). Zahtevamo ga ponovno – v enakem obsegu.

Links


Share for Success

Comment

49

Signatures