griet vos 0

Petitie : VOOR EEN NIEUWE STADSBIOSCOOP IN LEUVEN

619 people have signed this petition. Add your name now!
griet vos 0 Comments
619 people have signed. Add your voice!
62%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Petitie :

VOOR EEN NIEUWE STADSBIOSCOOP IN LEUVEN 

De Red de Studio’s Leuven - Faceboekgroep vraagt de Stad Leuven om actie te ondernemen

 In januari 2010 sloot Studio Filmtheaters de deuren. De bioscoop had 41 jaar bestaan en was een vaste waarde voor de cinefiele Leuvenaar. Het programma bestond immers voornamelijk uit kwalitatieve auteurscinema, met een focus op Europees werk (ook 'arthousecinema' genoemd).

Verschraling

Sinds het verdwijnen van Studio is het filmaanbod, en dus ook het cultuuraanbod, verschraald tot een niveau deze stad onwaardig. Cinema ZED doet wat het kan om een breed aanbod te garanderen maar beschikt slechts over 1 zaal, Kinepolis op haar beurt probeert met een charmeoffensief het oude Studiopubliek voor zich te winnen door het twee dagen per week Europese auteurscinema en kleinere producties voor te schotelen. Mooie initiatieven, maar niet genoeg. Voor een groot deel van het filmaanbod moet de Leuvenaar naar naburige steden trekken.

En er is nog een probleem : een gebrek aan infrastructuur. Leuven had zich de afgelopen jaren kunnen opwerken tot een ‘filmfestivalstad’ met o.a. het Afrika Filmfestival, het Holebi Filmfestival, het Documentaire Film Festival Docville, etc. Maar door het ontbreken van betaalbare, goed uitgeruste cinemazalen dreigen die festivals nu te moeten inkrimpen of uit Leuven weg te trekken. Ook voor de schoolvertoningen (o.m. van 30cc) is er nauwelijks nog plaats.

Film is ook cultuur

Leuven heeft onlangs heel veel geïnvesteerd in Museum M. Als dat mogelijk is, is wat wij vragen dat ook. We vragen dat de Stad Leuven ook nu haar verantwoordelijkheid opneemt en middelen vrijmaakt om een nieuwe stadsbioscoop mogelijk te maken. Film is immers ook cultuur, maar kan helaas niet op de middelen rekenen die andere disciplines (theater, beeldende kunst, …) wel krijgen. Daar moet verandering in komen!

Actie!

Daarom : om het filmaanbod opnieuw te verbreden en te vergroten, om diversiteit te kunnen garanderen, om de filmfestivals opnieuw de nodige ruimte te kunnen geven, trekt de Red de Studio’s Leuven - groep aan de alarmbel met een oproep aan het stadsbestuur:

Laat de Leuvense filmliefhebber niet in de kou staan!

 Maak van Leuven opnieuw een echte filmstad!

Maak een nieuwe stadsbioscoop in Leuven mogelijk!

Laat uw stem horen, en teken deze petitie:

(Voor meer info, ga naar Facebook, RED DE STUDIOS LEUVEN!)

 

Sponsor

De 'Red de Studio's Leuven' - Facebookgroep

Links

Share for Success

Comment

619

Signatures