ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ

Διεκδίκηση Πτυχιακής Εξεταστικής για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016

169 people have signed this petition. Add your name now!
ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ
169 people have signed. Add your voice!
34%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Τα τελευταία τρία έτη ξεκίνησε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ μία επιτυχημένη καμπάνια η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια μέσω της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για την επαναφορά της πτυχιακής εξεταστικής. Συγκεκριμένα η παράταξη μας ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών από όλους τους φοιτητές με σκοπό την επαναφορά του θεσμού αυτού. Χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα στήριξαν αυτή την εξωστρεφή μας δράση συνυπογράφοντας το κείμενο με τις διεκδικήσεις μας το οποίο αποτέλεσε μοχλό πίεσης στα όργανα διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και στο υπουργείο παιδείας.

Τι εννοούμε με τον όρο «πτυχιακές εξεταστικές»;

Εννοούμε το δικαίωμα εξέτασης των φοιτητών που είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη σπουδών για τη λήψη του πτυχίου τους, σε μαθήματα διαφορετικού εξαμήνου, από αυτό στο οποίο βρίσκονταν. Ο θεσμός της «πτυχιακής εξεταστικής», όπως σε πολλά ιδρύματα ονομάζονταν, έδινε το δικαίωμα σε φοιτητές και σπουδαστές, που είχαν συμπληρώσει τα 4 ή 5 έτη σπουδών ανάλογα τη Σχολή, να εξετάζονται κατά την εξεταστική περίοδο σε όλα τα μαθήματα που χρωστούν, ανεξάρτητα αν αυτά ήταν χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου.

Με τον τρόπο αυτό, τελειόφοιτοι φοιτητές και σπουδαστές, που μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου χρωστούσαν λίγα μαθήματα είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο κατά την εξεταστική του Ιανουαρίου και όχι να περιμένουν μέχρι τον επόμενο Ιούνη. Έτσι, οι οικογένειες τους δεν επιβαρύνονταν με άσκοπα ενοίκια, ενώ παράλληλα αποκτούσαν συντομότερα το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο ή να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Φέτος με τον ίδιο στοχευμένο τρόπο διεκδικούμε ξανά την Διεξαγωγή "πτυχιακής εξεταστικής" και ζητάμε ξανά την στήριξη της φοιτητικής κοινότητος σε αυτήν την κατεύθυνση!

Παρατίθεται η επιστολή μας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

«Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ορίζεται διπλή εξεταστική τον προσεχή Φεβρουάριο για τους εισαχθέντες μέχρι το 2003 σε ΑΕΙ τετραετούς κύκλου σπουδών, μέχρι το 2001 σε ΑΕΙ πενταετούς κύκλου και μέχρι το 1999 σε ΑΕΙ εξαετούς κύκλου, προκειμένου να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους. Με βάση λοιπόν την ανωτέρω τροπολογία, σύμφωνα με την οποία τα Ιδρύματα ούτως ή άλλως θα πραγματοποιήσουν εξεταστική περίοδο για όλα τα μαθήματα ανεξαιρέτως, ζητάμε να έχουν το δικαίωμα εξέτασης όλοι οι φοιτητές ανεξαρτήτως του έτους εισαγωγής τους. Τα συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας δεν επιτρέπουν καμία επιπλέον επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, μεγάλο μέρος του οποίου απορροφάται από τα μέλη τους που σπουδάζουν. Ως εκ τούτου είναι άμεση ανάγκη να επισπευσθεί η ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών για να μπορούν να εξέλθουν στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό. Καλούμε λοιπόν την πολιτεία να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή. Τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, ύστερα από δική μας παρέμβαση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στην υλοποίηση της «διπλής εξεταστικής». Δεδομένης λοιπόν της συνεχιζόμενης πίεσης και των δυσκολιών, ζητούμε να δοθεί στα Ιδρύματα η δυνατότητα διεξαγωγής «διπλής εξεταστικής». Με τον τρόπο αυτό, οι φοιτητές δεν θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την επαναληπτική εξέταση των μαθημάτων που οφείλουν για τη λήψη του πτυχίου τους. Ελπίζουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα δύο έτη έτσι και φέτος, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ανταποκριθεί άμεσα σε ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας..»

Σας καλούμε και φέτος να υπογράψετε ώστε να επιτύχουμε ξανά όπως τα τελευταία τρία έτη την επαναφορά της πτυχιακής εξεταστικής και να ανακουφίσουμε του συμφοιτητές μας που προσπαθούν μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Share for Success
169

Signatures