Άγγελος Καρελιάς 0

Παραμονή του κ. Ορέστη Καραμανλή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

74 people have signed this petition. Add your name now!
Άγγελος Καρελιάς 0 Comments
74 people have signed. Add your voice!
8%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σας εκθέτουμε την ανησυχία μας, επειδή πληροφορηθήκαμε ότι στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους λήγει η σύμβαση του κ. Ορέστη Καραμανλή. Το ψήφισμα έχει σκοπό να σας γνωστοποιήσουμε την επιθυμία πολλών φοιτητών να παραμείνει ο κ. Καραμανλής στο τμήμα μας. Φυσικά, θα σας παραθέσουμε τους λόγους που θεωρούμε ότι η παραμονή του είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τμήματός.

Θεωρούμε πως η παρουσία του κ. Καραμανλή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη γνωστική μας κατάρτιση. Μέσω της ιδιαιτέρως καλής συνεργασίας μας και του διαλόγου που προκύπτει κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων του, ο κ. Καραμανλής κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει μεγάλη επίδραση στο τμήμα μας. Τα μαθήματά του είναι από τα πλέον σημαντικά τόσο για τους φοιτητές της 3ης κατεύθυνσης, όσο και για φοιτητές άλλων κατευθύνσεων που τα παρακολουθούν σαν μαθήματα επιλογής. Αυτό ο κ. Καραμανλής το έχει καταφέρει μέσα από την διδασκαλία του, κατά την οποία, με μεγάλη επιτυχία, μπορέσε να συνδυάσει αρμονικά τόσο τις τεχνικές και τεχνολογικές πρακτικές όσο και την καλλιτεχνική δημιουργία και σύνθεση. Μέσω των μαθημάτων του, έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε υψηλή κατάρτιση στις τεχνολογικές πρακτικές γύρω από την μουσική, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή μας όπου η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Παράλληλα, έχουμε την ευκαιρία, χάρις στον τρόπο διδασκαλίας του κ. Καραμανλή, να διοχετεύσουμε την τεχνολογική γνώση που αποκτάμαι σε προσωπικές μουσικές συνθέσεις. Οι φοιτητές μπορούν δηλαδή, να εξερευνήσουν τις μουσικές τους ανησυχίες και να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά έργα μέσα από τα μαθήματα της σχολής και την πραγματωση των σπουδών τους.

Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί μάλιστα να έχουμε στο τμήμα μας έναν καθηγητή ο οποίος μπορεί να διδάξει σε υψηλό επίπεδο και πολύ αποτελεσματικά τις τεχνικές απαιτήσεις αυτών των μαθημάτων αλλά και να ενισχύσει τη συνθετική σκέψη των φοιτητών. Ένας δύσκολος συνδυασμός που απαιτεί άριστη τεχνική κατάρτιση όσο και συνθετική εμπειρία και αντίληψη.

Αυτό το γεγονός δημιουργεί και ένα κλίμα διαθεματικότητας, ένα πρόσφορο δηλαδή, έδαφος για τον συνδυασμό των γνώσεων και της εμπειρίας από άλλα μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία συνολικά για τη μουσική του 20ου αιώνα και μουσικά στυλ που πραγματεύονται και άλλα μαθήματα, ακόμα και από άλλες κατευθύνσεις. Ο κ. Καραμανλής δηλαδή μας δίνει την δυνατότητα να διευρύνουμε και την ακουστική μας εμπειρία με μουσικά έργα με την χρήση της τεχνολογίας αλλά και να εφαρμόσουμε εμείς τη μουσική μας σκέψη και αντίληψη επι του πρακτέου. Η αλληλοσυμπλήρωση των μαθημάτων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που ενισχύει το ακαδημαϊκό επίπεδο της φοίτησής μας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Αυτός είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος μάλιστα που τα μαθήματα του κ. Καραμανλή προσελκύουν και φοιτητές άλλων κατευθύνσεων να τα παρακολουθήσουν σαν επιλεγόμενα μαθήματα. Μάλιστα τα μαθήματα του κ. Καραμανλή είναι αρκετά απαιτητικά, με δύσκολες τεχνικές απαιτήσεις αλλά και με αρκετές εργασίες στην διάρκεια του εξαμήνου, γεγονός που θα μπορούσε να τα κάνει αποτρεπτικά για φοιτητές άλλων κατευθύνσεων. Όμως χάρις του εξαιρετικού τρόπου διδασκαλίας του κ. Καραμανλή, τα μαθήματά του έγιναν ιδιαίτερα αγαπητά από το σύνολο των φοιτητών του τμήματος μας.

Εκτός από τη διδακτική επάρκεια του κ. Καραμανλή, για εμάς πολύ σημαντική είναι και η όρεξη του για περαιτέρω δραστηριότητες μέσω του τμήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία του Συνόλου ηλεκτρονικής μουσικής στο οποίο ο κ. Καραμανλής διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο. Ένα εθελοντικό σύνολο, που όμως αγκαλιάστηκε σαν εγχείρημα, και μάλιστα συμμετείχε και στο φεστιβάλ “Κοινωνώ” στην Τήνο. Τέτοιες ενέργειες εκτός ότι δημιουργούν ένα πολύ όμορφο κλίμα μεταξύ των φοιτητών στην σχολή, προβάλλουν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το τμήμα μας και το ταλέντο των φοιτητών του. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής είχε εξίσου καίριο ρόλο και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός συνόλου φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Όσλο, γεγονός όμως που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας που ξέσπασε. Η καθοριστική συμβολή του κ. Καραμανλή σε αυτά τα δύο εγχειρήματα είναι χαρακτηριστική της όρεξης του για να συμβάλει σε πολλούς τομείς του τμήματος μας.

Επιπλέον, πιστεύουμε πως η παραμονή του κ. Καραμανλή είναι σημαντική για την ορθή λειτουργία της κατεύθυνσης της Μουσικής Τεχνολογίας. Σε αυτήν παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού, σε σχέση με άλλες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεράινεται η διεκπεραίωση πτυχιακών εργασιών και κατ΄επέκταση η ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών εφόσον, παρουσιάζεται δυσαναλογία μεταξύ του πλήθους των καθηγητών με αυτό των φοιτητών.

Κλείνοντας, θα επιθυμούσαμε, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό, την παραμονή του κ. Ορέστη Καραμανλή στο Τμήμα μας. Θεωρούμε ότι ένας καθηγητής σαν τον κ. Καραμανλή είναι απαραίτητο να υπάρχει στο τμήμα μας αφού, συμβάλει μέγιστα για τη βελτίωση των σπουδών μας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για το μέλλον της σχολής μας.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’όψιν όλα αυτά που σας αναφέρουμε, για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επίπεδο των σπουδών μας και το επίπεδο του τμήματος γενικότερα.

Με εκτίμηση,

Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Share for Success

Comment

74

Signatures