Frederik Misplon Flemish Region 0

Open brief aan Jimmy Houtput, voorzitter van OHL, CEO Paul Van der Schueren & het OHL-bestuur

168 people have signed this petition. Add your name now!
Frederik Misplon Flemish Region 0 Comments
168 people have signed. Add your voice!
68%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now


-Abonnement 2e klasse uiteindelijk duurder dan 1e klasse
-Supporters zijn blijkbaar ‘melkvee’
-Frustratie slaat om in gelatenheid en apathie!Beste Voorzitter en overige leden van het OHL-bestuur,


Heel lang heb ik getwijfeld over dit schrijven. De woorden tollen al weken, zoniet maanden, rond in mijn hoofd… maar vandaag moet het eruit! Niet uit frustratie, maar uit liefde voor onze club OHL.

Gedane zaken nemen geen keer zegt men, maar laat ons toch eerst even terugkeren in de tijd (ik probeer het enigszins kort te houden).

Na het voor OHL dramatische voetbalseizoen 2013-2014 degradeert onze club van de Jupiler Pro League naar 2e klasse. Meteen weerklinkt de ambitie om mee te doen aan de top van tweede klasse (en dus snel terug te kunnen keren naar de hoogste divisie)[1]. Daarbij wordt ook aangegeven dat de financiële situatie van de club gezond is, alhoewel men natuurlijk beseft dat het in 2e klasse niet gaat om de grote financiële ‘vetpotten’.

OHL start goed aan het nieuwe seizoen en behaalt meteen een eindrondeticket. En dan begint de neerwaartse spiraal… Wat volgt is te dramatisch voor woorden: een bestuurscrisis & een neerwaartse sportieve crisis. De supporters beginnen te morren...

Het bestuur wordt herschikt, waarbij een deel van de investeerders geloosd wordt maar volgens onze CEO Paul Van der Schueren is er (financieel) niks aan de hand[2]. OHL is een gezonde club die niet eens kampioen moet spelen om gezond te blijven… En de gedropte investeerders: ‘wel, we vinden wel nieuwe!’
De sportieve crisis hoopt het nieuwe bestuur de kop in te drukken met het ontslag van Leko & het aanstellen van Jacky Matthijsen als nieuwe coach.
Jacky kondigt echter meteen aan dat hij zich volop voorbereidt op de eindronde[3] en de facto komt dit er op neer dat de overige wedstrijden van het reguliere seizoen ‘voorbereidingsmatchen’ zijn.
De supporter bekijkt het meewarig maar blijft – misschien tegen beter weten in – achter de club staan.
Ondertussen blikt Jimmy Houtput terug op zijn eerste tien weken als nieuwbakken OHL-voorzitter.[4]
Budgettair is er nog steeds geen probleem al wacht hen wel een serieuze uitdaging mocht de club ook volgend jaar moeten uitkomen in de tweede afdeling.

16 februari 2015, de bom valt… OHL sluit boekjaar 2014 af met een verlies van maar liefst 824.986 euro. Een verlies dat zogezegd te wijten valt aan de het wegvallen van 800.000 euro tv-inkomsten. De opgebouwde winst van de voorbije jaren is in één keer opgesoupeerd[5].
Over het ‘rugzakje’ van 1,5 miljoen euro dat men kreeg na degradatie wordt met geen woord gerept.
Verduidelijking volgt in een aantal facebook-discussies met de voorzitter (die kort nadien weer gewist worden): dat geld is gebruikt voor het downsizen van de club…

Erg dure downsize-operatie als u het mij, en anderen vraagt,…

En plots is het alle hens aan dek: er is geen geld meer…

Gevolg: OHL kondigt de prijzen aan voor de eindronde en blijkbaar moet de vaste supporter maar het gelag betalen voor het wanbeleid. Abonnees betalen voor de K-tribune (sfeervak) 35 euro voor 3 wedstrijden[6].

Rekent u even met mij mee?
Vorig jaar kostte een abonnement voor eerste klasse in de K-tribune (sfeervak) 200 euro bij OHL. Je kreeg voor dat bedrag 15 thuiswedstrijden + de thuiswedstrijden in play-off 2/3.
Dit jaar betaalden we als supporter 170 euro voor een plaats in hetzelfde vak voor de wedstrijden uit de reguliere competitie, maar plots dienen we nog 35 euro bij te betalen voor de eindronde.
Eindsom: 170+35= 205 euro.

5 euro duurder om je ploeg een heel seizoen te volgen in 2e klasse dan in 1e klasse.
Wat zeggen we daarop? KLASSE!!!

De supporter wordt hier wederom als ‘melkvee’ behandeld. Blijkbaar moeten wij nu de financiële putten helpen dichten… Alleen vergeet ons bestuur één iets: de supporter heeft er mooi genoeg van!

Als voorzitter van supportersclub Leuven Lads kon ik het zelf vaststellen… Enkele jaren geleden richtten wij – in volle euforie na het promoveren naar de eerste klasse – onze supportersclub op. De interesse was gigantisch, bij jong en oud. Bus na bus konden wij vullen…
Dat de interesse ging dalen na de degradatie viel te verwachten… maar dat het zo erg zou zijn???

Daar waar we enkele maanden geleden nog luidop ons ongenoegen aan het uiten waren over de gang van zaken, heeft dat ongenoegen bij velen plaatsgemaakt voor absolute apathie & desinteresse. Het boeit niet meer wat er daar aan ‘Den Dreef’ gebeurt. Met de supporters wordt toch geen rekening meer gehouden, de sfeer is minder, crisis na crisis kondigt zich aan,… kortom: voor velen hoeft het niet meer.

In mijn ogen is dit het ergste wat een voetbalclub kan overkomen… als bij velen frustratie en woede plaats maakt voor absolute apathie, dan zit je met een levensgroot probleem!

Een klein persoonlijk voorbeeld: tot vorig jaar hadden wij met de vriendengroep op Facebook een community van 36 mensen die hun abonnement aan elkaar beschikbaar stelden als ze eens een wedstrijd niet konden komen… Abo’s die vrij kwamen waren in een mum van tijd uitgeleend. Dit jaar geraak ik mijn massa gratis kaarten die me elke week toegestopt worden uit diverse richtingen aan de straatstenen niet meer kwijt… zelfs al zou ik er bij wijze van spreken geld bovenop doen.

Met de huidige prijssetting voor de eindronde is ook bij mij de kelk tot op de bodem geledigd. Deze zoveelste kaakslag is er één te veel.

Ik wens de spelersgroep van OHL veel succes in de eindronde, en uit de grond van mijn hart hoop ik dat het alsnog goedkomt, maar dit bestuur heeft definitief afgedaan bij mij en bij vele anderen…

Een diep-bezorgde OHL-supporter
Frederik Misplon

P.S. Mij nog eens eens uitnodigen voor een persoonlijk gesprek heeft weinig zin, Jimmy Houtput. Zoals gezegd: de vertrouwensbreuk is definitief. Ik verwacht een publiek mea culpa en concrete maatregelen (te beginnen maar niet te eindigen met de prijzen voor de eindronde).


[1] http://ohl.be/heren/nieuws/berichten/7645

[2] http://ohl.be/heren/nieuws/berichten/7938

[3] http://ohl.be/heren/nieuws/berichten/8022

[4] http://ohl.be/heren/nieuws/berichten/8049

[5] http://ohl.be/heren/nieuws/berichten/8142

[6] http://ohl.be/heren/nieuws/berichten/8209

Share for Success

Comment

168

Signatures