Yannis Kontekakis 0

ΝΑΙ στην παραμονή του Τμήματος Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη

4854 signers. Add your name now!
Yannis Kontekakis 0 Comments
4854 signers. Almost there! Add your voice!
95%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

"*** Υπογράψτε στο κάτω μέρος της σελίδας ***
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδικασία είναι δωρεάν - αν σας ζητηθεί να συνεισφέρετε οικειοθελώς χρήματα απότονιστοτοποπου φιλοξενεί την συλλογή υπογραφών, απλά κλείστε το παράθυρο. Η ψήφος σας θα έχει ήδη καταγραφεί"
Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Τμήμα Πληροφορικής

Θεσσαλονίκη 3 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα - Παρέμβαση

Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας για την απορρόφηση του τμήματος μας και την προτεινόμενη μετακίνηση του στις Σέρρες, όπως προτείνεται από το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.

Η μετακίνησή του Τμήματος Πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες κατά την άποψη μας:

- είναι μη ορθολογική και ενάντια σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια,
- καταστρατηγεί τα βασικά κριτήρια του σχεδίου Αθηνά για την ανασυγκρότηση των ΑΕΙ της χώρας που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα:

1) Το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ ιδρύθηκε το 1987 και είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα, με επιτυχημένη διαδρομή μέσα στην κοινωνία, την επιστήμη και την βιομηχανία, σε ένα μεγάλο και εύρωστο ΤΕΙ, το 4ο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας.
2) Το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ δέχεται συνεχώς φοιτητές με πολύ υψηλή βαθμολογία, σε σχέση με τον μέσο όρο των ΤΕΙ της χώρας. Η κατάργηση ενός τμήματος με υψηλή προτίμηση καταδεικνύει την καταστρατήγηση ενός βασικού κριτηρίου του σχεδίου «Αθηνά», κριτήριο που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο.
3) Από το τμήμα έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες πτυχιούχοι, ενώ εκατοντάδες εξ’ αυτών στη συνέχεια έχουν κάνει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, διαπρέπουν στη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Η απορροφητικότητα των πτυχιούχων μας είναι της τάξης του 100% πράγμα που δείχνει την καταστρατήγηση ενός ακόμη βασικού κριτηρίου του σχεδίου «Αθηνά»
4) Το τμήμα έχει συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη των επιχειρήσεων πληροφορικής και νέων τεχνολογιών στη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Βασικό κριτήριο του σχεδίου «Αθηνά» αποτελεί η συσχέτιση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Με την προτεινόμενη μετακίνηση, η υπάρχουσα σύνδεση με τη βιομηχανία υποβαθμίζεται αισθητά καθώς η έδρα του νέου τμήματος θα είναι η πόλη των Σερρών η οποία ομολογουμένως διαθέτει κατά πολύ λιγότερες επιχειρήσεις και ανάγκες στο χώρο της πληροφορικής. Επομένως, η προτεινόμενη μετακίνηση καταστρατηγεί ένα ακόμη κριτήριο.
5) Ενώ, βασικό κριτήριο του σχεδίου είναι η ενδυνάμωση των Σχολών με δημιουργία πόλων Αριστείας, το προτεινόμενο σχέδιο διαλύει τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών μία από τις μεγαλύτερες σχολές του ΑΤΕΙΘ οδηγώντας στην εμφανή υποβάθμιση του Ιδρύματος γενικότερα.
6) Το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ είναι από τα πρώτα τμήματα ΤΕΙ που αξιολογήθηκαν και με εξαιρετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται εκ των έσω η ίδια η διαδικασία και αξία της αξιολόγησης και να καταβαραθρώνονται οι όποιες προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης.
7) Από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι προγραμματισμένη η έναρξη αυτόνομου μεταπτυχιακού προγράμματος σε «Ευφυείς Τεχνολογίες Διαδικτύου», εγκεκριμένου από το υπουργείο Παιδείας. Το μοναδικό στην Ελλάδα σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο και ένα από τα λίγα παγκοσμίως, αναμένονταν από πλήθος φοιτητών με σκοπό να προσφέρουν στη συνέχεια στη βιομηχανία Πληροφορικής σε μία οικονομική περίοδο που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και απαιτούνται εξειδικευμένα στελέχη. Είναι εξαιρετικά αμφίβολη η ύπαρξη ενδιαφέροντος για ένα μεταπτυχιακό που θα λειτουργεί στην πόλη των Σερρών λόγω της μακρινής απόστασης από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
8) Το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών του Τμήματος είναι από την Θεσσαλονίκη. Η προτεινόμενη μετακίνηση στις Σέρρες θα αυξήσει κάθετα τις δαπάνες των οικογενειών τους πράγμα που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των σπουδών από ένα σημαντικού μέρος αυτών. Μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στην μείωση του ενδιαφέροντος των φοιτητών για το Τμήμα και τελικά στην απαξίωση ενός εκ των καλυτέρων τμημάτων Πληροφορικής στην χώρα.

Θεωρούμε ότι το σχέδιο Αθηνά, αν βασιστεί σε ουσιαστικά ακαδημαϊκά κριτήρια, μπορεί να προσφέρει θετικά στην αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι, αν κάποιος κάνει μία λογική αποτίμηση, σίγουρα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη μετακίνηση του τμήματος μας στις Σέρρες είναι μη ορθολογική και αντίθετη σε κάθε ακαδημαϊκό, οικονομικό και αναπτυξιακό κριτήριο.

Πρόταση
Με βάση όλα τα παραπάνω η πρόταση μας είναι να παραμείνει το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ ως έχει, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια ενός ακαδημαϊκά αξιόλογου, πλήρως αυτοδύναμου τμήματος Πληροφορικής με προσφορά στην Βιομηχανία πληροφορικής και την κοινωνία.

Sponsor

Τμήμα Πληροφορικής Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Links

www.it.teithe.gr

Share for Success

Comment

4854

Signatures