Pieter Van Puymbroeck 0

Actiecomité Nieuwpoort Havengeul

389 people have signed this petition. Add your name now!
Pieter Van Puymbroeck 0 Comments
389 people have signed. Add your voice!
39%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

De haven te Nieuwpoort is de grootste Jachthavenhaven in het noordelijk gedeelte van Europa.

Momenteel is de jachthaven toegankelijk op alle momenten van het getij en tijdens elk weertype.

Maar aan deze luxe zal binnenkort een einde komen. Met de bouw van de stormvloedkering zal het in en uitvaren gepaard gaan met periodes van ontoegankelijkheid.

Wanneer 4 tot 3 uur voor de toename of afname van het getij de stroom op zijn sterkst is en de doorgang van de havengeul met 2/3 verminderd is zal het voor veel watersporters onmogelijk zijn om zowel binnen als buiten te varen wegens de stroming.

Hierdoor wordt de jachthaven minder aantrekkelijk voor iedereen en zal men moeten rekening houden met het getij. Daarenboven zal tijdens de zomermaanden wanneer het scheepvaart verkeer op zijn hoogte punt is nogal wat file problemen ontstaan ter hoogte van de versmalling, gevaarlijke situaties mogelijks met ongewilde aanvaringen voor zeiljachten met minder krachtige motor of geen motor. Denken we maar aan de vele zeilertjes bij Bloso! De Nieuwpoortweek met jeugdige zeilers en wedstrijden op volle zee.

Wanneer echter iemand op zee in een noodsituatie terecht komt en de haven wil binnenvaren om beschutting te zoeken, wat gaat die doen als de stormvloedkering de ingang versperd, en wat met de SAR in deze situaties.

Het is duidelijk dat deze plannen gemaakt zijn door ambtenaren die niet de minste affiniteit hebben met de watersport.

Volgens een parlementair antwoord van Minister Weyts, waarin hij het project uitlegt en zegt dat er maximaal maar 3 knopen stroom zal zijn, daar hebben wij dan een andere mening over.

Daarenboven verklaart hij in de commissie voor mobiliteit en openbare werken dat alle clubs (VVW-KYCN-WSKLuM) met dit project akkoord zijn, maar niets is minder waar. Geen enkele club heeft zijn fiat gegeven voor dit project, integendeel.

Ook al kunnen wij misschien deze situatie niet meer veranderen, dan is het tijd dat we onze stem verheffen en krachtig protesteren tegen deze gang van zaken.

De betonstructuren links en rechts van de stormvloedkering moeten waterdoorlatend zijn (open sluissysteem), zodat de stroming afneemt, of misschien nog beter, breng de vaargeul terug naar 2/3 van de huidige breedte en verdubbel alzo de doorgang. Technisch niet mogelijk ? Bullshit, zie maar wat er op de Theems staat, daar is de geul tussen de hoofden telkens 75 m breed.

Watersporters wij rekenen op uw steun !

Share for Success

Comment

389

Signatures