Hrvoje Domic 0

INFORMACIJA VLASNICIMA NEKRETNINA NA PODRUČJU NJIVICA U VEZI IZVOĐENJA KANALIZACIJE

36 people have signed this petition. Add your name now!
Hrvoje Domic 0 Comments
36 people have signed. Add your voice!
8%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

SVRHA OVE OBAVIJESTI

U cilju uvažavanja zajedničkog interesa za očuvanjem i održavanjem našeg mjesta čistim i ugodnim, a s obzirom da ni Općina Omišalj, niti komunalno društvo Ponikve, nisu u potpunosti upoznali vlasnike nekretnina u Njivicama o mogućnostima, postupku i posljedicama spajanja nekretnina na kanalizacijsku mrežu, sastavili smo ovu obavijest koja bi trebala pružiti uvid u situaciju i upozoriti Njivičane na opasnosti koje mogu nastupiti spajanjem nekretnina na kanalizaciju putem fekalnih pumpi.

POLOŽAJ NJIVICA

Po konfiguraciji terena cijele Njivice su u padu prema moru zbog čega je olakšano uvođenje kanalizacije. U većini slučajeva između dviju horizontalnih prometnica nalaze se po dvije parcele s objektima od kojih se jedna priključuje na gornju cestu, a druga na donju cestu.

MOGUĆNOSTI I NAČINI PRIKLJUČKA NA KANALIZACIJSKI SUSTAV

Objekti koji se nalaze iznad ceste imaju pad koji je potreban za ispravno povezivanje s kanalizacijskom cijevi ukopanom u cesti ispod njihovih parcela.

Objekti koji se nalaze s donje strane ceste u pravilu nemaju potreban pad prema cesti pa se tu nude sljedeća rješenja kako bi se premostila visinska razlika:

 1. Ukoliko visinska razlika dozvoljava, u nekim slučajevima je moguće tražiti od izvođača radova da dubljim ukopom cijevi u cesti omoguće minimalni pad priključne cijevi od objekta do kanalizacijske cijevi.
 2. Dogovorom i pristankom susjeda na vertikalno polaganje cijevi preko parcele koja se nalazi ispod i njihovo zajedničko priključenje na kolektor koji se nalazi na donjoj cesti.
 3. Dogovorom i pristankom više susjeda da se kanalizacijska cijev položi horizontalno po donjem rubu parcela i njihovo zajedničko priključenje na bočnu cestu ili uz pristanak jednog od vlasnika donjih parcela vertikalno polaganje cijevi preko jedno od parcela prema donjoj cesti.

Za provedbu bilo kojeg od tri scenarija potrebno je konzultirati društvo Ponikve kako bi se izbjegle naknadne improvizacije i s njima povezani problemi.

 • Posljednja mogućnost za nekretnine kod kojih je potrebno savladati visinsku razliku (nekretnine s donje strane ceste) ujedno je i ona koja ima dvojbene učinke, a to je priključenje na kanalizacijsku mrežu putem fekalnih pumpi.

Ono što smo uspjeli saznati jest da za uobičajenu obiteljsku kuću treba izgraditi zasebnu nepropusnu fekalnu jamu veličine cca 2 m3 u koju treba ugraditi dvije pumpe, jednu koja će biti u stalnoj funkciji i povremeno ovisno o dotoku prepumpavati fekalije u sustav ulične kanalizacije, i drugu - rezervnu, kako bi se omogućilo nesmetano funkcioniranje sustava - ukoliko bi se jedna pumpa pokvarila, druga bi se uključila. Zatim, potrebno je osigurati zvučnu signalizaciju za slučaj kvara pumpe koja je u funkciji kako bi se odmah moglo intervenirati i uključiti rezervnu pumpu.

Osobito osjetljivo za sve mještane je i pitanje odzračivanja fekalne jame. Naime, kod svakog uključivanja pumpe dolazi do poremećaja neugodnih plinova koji se razvijaju od procesa raspadanja fekalija u fekalnoj jami. O izvedbi odzračivanja, koje se obično rješava postavljanjem odušne cijevi do visine krova kuće, potrebno je posebno voditi računa jer se baš tako osjete prve neugodnsti u bližoj i daljoj okolici.

U fekalnu jamu nikako ne spajati oborinsku vodu jer obavezno dolazi do preljevanja i plavljenja okoline.

Osigurati godišnji pregled i servisiranje pumpi prije početka turističke sezone. Prilikom nabavke pumpi tražiti renomirane i provjerene proizvođače istih.

Slijede 2 članka kao primjer što se može očekivati od nepravilno održavanih pumpi...


NEKOLIKO CRTICA O FEKALNIM PUMPAMA

 • Kako smo dobili informaciju od Ponikvi, cijene pumpi su oko 20.000kn po objektu
 • Pumpe moraju stalno biti spojene na struju što znači da prilikom nestanka struje pumpe neće raditi, a s radom pumpe naravno rastu i računi za struju
 • Neke kuće će pumpe dobiti besplatno, a s njima i besplatno održavanje sljedećih 5 godina
 • Drugi će pumpe morati kupiti sami –
 • Tko će pupme dobiti besplatno, a tko ne, navodno ovisi o tome na kojem području se nalazi vaša nekretnina.
 • Budući da ništa nije zauvijek, i jedni i drugi će s vremenom morati kupiti nove pumpe kada se stare pokvare.
 • Ista stvar je i s održavanjem – protekom 5 godina, troškovi održavanja teretit će vlasnike nekretnina


ZAKLJUČAK

Ovim dopisom želimo informirati vlasnike nekretnina o mogućim problemima koji nas sve mogu zadesiti prilikom predstojećeg spajanja na kanalizacijsku mrežu kako bi se unaprijed mogli organizirati i dogovoriti sa svojim susjedima i kako bi se korištenje pumpi u Njivicama svelo na minimum. Vezano uz pumpe, želimo istaknuti da mi ne tvrdimo kako su pumpe a priori loše, ukoliko su propisno postavljene i propisno održavane. Mi samo želimo skrenuti pažnju da se pupme, kao i sva druga tehnika, kvare i imaju rok trajanja te da postoji opravdana zabrinutost u vezi neugodnosti koje mogu stvoriti ne samo za objekte koje su ih ugradile već i za njihovu okolinu i na kraju krajeva za cijelo mjesto. Ovim putem bi ujedno istaknuli i da je uobičajena financijska naknada vlasnicima poslužnih nekretnina (onima koji su dopustili svojim susjedima da pređu preko njihovih parcela i spoje se na kanalizaciju putem njihovih priključaka).

Ukoliko smatrate da bi korištenje fekalnih pumpi u Njivicama trebalo koliko je god moguće izbjegavati, potpišite ovu peticiju.


Hvala i sve najbolje u 2018. godini!


*Navedene informacije su isključivo informativne naravi te stoga molimo sve uključene da se dodatno informiraju o mogućnostima i uvjetima spajanja svojih nekretnina na kanalizaciju i da proslijede ove informacije.


** Nositelj ove peticije je g. Hrvoje Domić, Ulica Nikole Lončarića 60, Njivice, mob: 098 491 952, čijem objektu (zajedno s još tri objekta u ovom dijelu ulice) prijeti postavljanje fekalnih pumpi.

"Glavni problem koji je mene zadesio jest što nisam na vrijeme informiran da će moja kuća dobiti pumpu. Projekt je bio izvorno drugačiji, ali je izvoditelj radova od toga odustao i došao s drugim rješenjem, a to je fekalna pumpa. Kako nisam na vrijeme informiran o tim promjenama, nisam se stigao dogovoriti sa susjedima da propuste mene i još tri objekta kako bi se svi na prirodan način spojili na kanalizaciju (iako od toga još nismo odustali i trenutno pregovaramo sa susjedima te se nadamo pozitivnom ishodu). Ono što ljudi ne razmatraju jest da se te pumpe kvare i štopaju i da nikome nije u interesu biti na odmoru ili se baviti turizmom u ulici u kojoj se osjećaju problemi zaštopanih ili neodržavanih pumpi."

Hrvoje DomićShare for Success

Comment

36

Signatures