Diana Magdic 0

ZAUSTAVIMO DEVASTACIJU DIOKLECIJANOVE PALAČE

375 people have signed this petition. Add your name now!
Diana Magdic 0 Comments
375 people have signed. Add your voice!
38%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

dr.sc. Nina Obuljen Koržinek


ZAUSTAVIMO DEVASTACIJU DIOKLECIJANOVE PALAČE

Mi, dolje potpisani, zahtijevamo od nadležnih institucija da u najkraćem mogućem roku postupe prema pozitivnim zakonskim odredbama Republike Hrvatske s ciljem sprječavanja daljnje devastacije kulturnog dobra, Palače D'Augubio u Dioklecijanovoj ulici 1 u Splitu, te da zaštite vlasništvo Republike Hrvatske.

Trenutno je u tijeku pokušaj nasilne uzurpacije prostorije koju je do sada koristila udruga Adria Art Annale, a koja se nalaze u Dioklecijanovoj ulici, svega nekoliko metara od Peristila. Nasilnog, jer za to ne postoje nikakva odobrenja i dozvole, a uz to je investitor pri sanaciji prekršio niz konzervatorskih pravila.

Predmetne prostorije dio su Palače D'Augubio, objekta od prvorazrednog kulturnog značaja u graditeljskoj cjelini pod zaštitom UNESCO-a. Zabilježba da prostor ima svojstvo kulturnog dobra nalazi se i u vlasničkom listu. Osim što je betonirao međukatne ploče, investitor je i zagradio vrata udruge 50 cm debelim betonskim zidom, a zatim i metalnom pločom, unatoč tome što nikakvo betoniranje, osim eventualno prilikom sanacije temelja, nije dopušteno na kulturnom dobru.

Također, tražimo da se članove umjetničke udruge Adria Art Annale i građane koji ih podržavaju u zaštiti kulturnog dobra i vlasništva Republike Hrvatske, primjenom zakona zaštiti od fizičkog, verbalnog i sistemskog nasilja.

Adria Art Analle djeluje na lokalnoj i međunarodnoj sceni preko tri desetljeća, a u prostoru koji im se trenutno otima - petnaestak godina. Jednako kao i mnogi stanovnici splitske gradske jezgre, izloženi su pritiscima komercijalizacije svake stope kulturne baštine i konačno prisiljeni na iseljavanje. S obzirom da je najveća vrijednost zaštićenog sklopa splitske jezgre upravo kontinuitet života u baštinjenom antičkom spomeniku, smatramo nedopustivim da se on uništava zbog kratkoročnih privatnih interesa čime se riskira i status kulturnog dobra na Listi svjetske baštine.

S poštovanjem,

Adria Art Annale

Dodatne informacije:

https://www.facebook.com/Adria-Art-Annale-10214784...

http://www.portalnovosti.com/hajducija-grada

http://h-alter.org/vijesti/branitelji-kulturnog-do...

Share for Success

Comment

375

Signatures