USTANIMO PROTIV ZAGAĐIVAČA KAŠTELANSKOG ZALJEVA!

Karmen Salha
Karmen Salha 7 Comments
3,075 Signatures Goal: 500

81247359.jpg

Inicijativa žitelja gradova uz Kaštelanski zaljev
„Protiv zagađivanja Kaštelanskog zaljeva spaljivanjem opasnog i komunalnog otpada“

PROTIVIMO SE

spaljivanju smeća, RDF-a, SRF-a, komunalnog i opasnog otpada od željezničkih pragova i odbačenog namještaja u tvornicama cementa tvrtke Cemex: “Sv. Juraj” , “Sv. Kajo” koje se nalaze na obali mora u gusto naseljenom području i “10. kolovoza” na izvoru rijeke Jadro, te bilo kakvom daljnjem zagađivanju i devastiranju područja Kaštelanskog zaljeva.

Među ostalim otpadom spaljivat će se i željeznički pragovi prepuni teških metala i kancerogenih supstancija.

Teški metali, sastojci željezničkih pragova, izazivaju karcinome, mutagenost i hormonalne poremećaje, jednom riječju, to je osuda na smrt.

Gleda li ovdje svatko svoju korist, a nitko ne gleda štetu koja će se nanijeti zdravlju ljudi? I što mi obični mali ljudi možemo poduzeti da zaštitimo svoju djecu i same sebe?

Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex”, prihvatilo je na sastanku 30. kolovoza 2011. godine u Zagrebu “Mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš”, svi osim predstavnika Grada Kaštela Tihomira Brzovića.-Premda je riječ o Savjetodavnom stručnom povjerenstvu i premda odluku o usvajanju donosi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ako se po jutru dan poznaje, projekt “Cemexa” bi realno mogao zaživjeti.

Zaživi li projekt, dogodit će se to unatoč činjenici da je, poučena dugogodišnjim lošim iskustvom sa zagađenjem okoliša u svojoj sredini, kaštelanska javnost burno i s negodovanjem reagirala na samu najavu uvođenja drvnog otpada, uz obvezu smanjenja emisija ugljikova dioksida, kojim “Cemex” želi osigurati smanjenje korištenja oskudnih izvora fosilnih goriva, umjesto kojih bi se uvela alternativna.

U praksi to znači da bi se, prema procjenama, u pećima dviju “Cemexovih” tvornica godišnje spaljivalo 80.000 tona starih željezničkih pragova, ili deset tona na sat. Istina je da drvo i drvni otpad spadaju u kategoriju obnovljivih izvora energije, no otpadni željeznički pragovi, čije se spaljivanje sprema u cementarama, naišli su i na veliki otpor struke, jer su zbog produženja trajnosti premazivani različitim kemikalijama i potencijalna su opasnost za okoliš.

Želite li podržati našu inicijativu (inicijativu građana Kaštela, Splita, Vranjica, Solina i Trogira) i doprinijeti zaštiti okoliša u kojem danas živimo mi i naša djeca, u kojem se nadamo da će sutra živjeti i naši unuci, dajte svoj glas...

Protiv zagađivanja Kaštelanskog zaljeva spaljivanjem opasnog i komunalnog otpada!
Protiv prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog i ostalog otpada u tvornicama “Sv. Juraj”, “Sv. Kajo”
i “10. kolovoza” tvrtke “Cemex”.


Pokrenimo se! U suprotnom ćemo udisati zrak bogat kancerogenim teškim metalima, a svi već i predobro znamo kakve su posljedice.

Links

 • Marija Bogić
  Marija Bogić Croatia
  Sep 22, 2014
  Sep 22, 2014
  Osim što uzrokuju rak, dioksini uništavaju vitalne funkcije ljudskih i životinjskih reproduktivnih organa, izazivaju sterilnost, oštećenja gena (osobito kod muškog fetusa), hormonalne poremećaje, poremećaje rasta, imunog sustava, oštećenja mozga i malformacije u novorođenčadi i djece.''
 • Marija Bogić
  Marija Bogić Croatia
  Sep 22, 2014
  Sep 22, 2014
  "Pri spaljivanju goriva iz otpada nastaju teški metali (živa, olovo, talij, arsen, krom...), dušikovi i sumporni oksidi i razni halogenidi koji su osnova za sintezu dioksina i furana. Dioksini su nakon plutonija najopasnije tvari koje je ljudska ruka ikad stvorila – izrazito su kancerogeni i teratogeni. Najopasniji dioksin (TCDD) znanstvenici nazivaju najotrovnijom malom molekulom na planetu! Otrovniji je 11 tisuća puta od natrij cijanida!
 • Ivan Lalić
  Ivan Lalić Croatia
  Sep 21, 2014
  Sep 21, 2014
  Već su počeli s paljenjem jer svaki put kad pogledam put cementare vidi se dim
 • Biljana suman nikolic
  Biljana suman nikolic Croatia, Split
  Sep 20, 2014
  Sep 20, 2014
  Jucer sam provela lip dan
  U jednome lipome selu pod
  Prominom..mir,lipota,zrak!
  U jednom trenu sjetila se Cemex-a
  I uhvatila me jezzzaaaa
See More
3075

Signatures

 • 2 years ago
  Jasenka Splivalo Croatia
  2 years ago
 • 2 years ago
  denis duvnjak Croatia
  2 years ago
 • 3 years ago
  martin voloder Croatia
  3 years ago
 • 3 years ago
  VIKTORIJA MEŠTROVIĆ
  3 years ago
 • 3 years ago
  Luka Čurčić
  3 years ago
 • 3 years ago
  MAJA KRSINIC
  3 years ago
 • 3 years ago
  Jasna Jurišić
  3 years ago
 • 3 years ago
  Maja Majić
  3 years ago
 • 3 years ago
  Andrea Topić
  3 years ago
 • 3 years ago
  Ankica Topić
  3 years ago
 • 3 years ago
  Margita Vrtlar
  3 years ago
 • 3 years ago
  Željko Brčić
  3 years ago
 • 3 years ago
  jelena han ivić
  3 years ago
 • 3 years ago
  Ivana Fistonoć
  3 years ago
 • 3 years ago
  Mira Mužević
  3 years ago
See More