Karmen Salha 0

USTANIMO PROTIV ZAGAĐIVAČA KAŠTELANSKOG ZALJEVA!

3075 signers. Add your name now!
Karmen Salha 0 Comments
3075 signers. Almost there! Add your voice!
95%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Inicijativa žitelja gradova uz Kaštelanski zaljev
„Protiv zagađivanja Kaštelanskog zaljeva spaljivanjem opasnog i komunalnog otpada“

PROTIVIMO SE

spaljivanju smeća, RDF-a, SRF-a, komunalnog i opasnog otpada od željezničkih pragova i odbačenog namještaja u tvornicama cementa tvrtke Cemex: “Sv. Juraj” , “Sv. Kajo” koje se nalaze na obali mora u gusto naseljenom području i “10. kolovoza” na izvoru rijeke Jadro, te bilo kakvom daljnjem zagađivanju i devastiranju područja Kaštelanskog zaljeva.

Među ostalim otpadom spaljivat će se i željeznički pragovi prepuni teških metala i kancerogenih supstancija.

Teški metali, sastojci željezničkih pragova, izazivaju karcinome, mutagenost i hormonalne poremećaje, jednom riječju, to je osuda na smrt.

Gleda li ovdje svatko svoju korist, a nitko ne gleda štetu koja će se nanijeti zdravlju ljudi? I što mi obični mali ljudi možemo poduzeti da zaštitimo svoju djecu i same sebe?

Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex”, prihvatilo je na sastanku 30. kolovoza 2011. godine u Zagrebu “Mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš”, svi osim predstavnika Grada Kaštela Tihomira Brzovića.-Premda je riječ o Savjetodavnom stručnom povjerenstvu i premda odluku o usvajanju donosi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ako se po jutru dan poznaje, projekt “Cemexa” bi realno mogao zaživjeti.

Zaživi li projekt, dogodit će se to unatoč činjenici da je, poučena dugogodišnjim lošim iskustvom sa zagađenjem okoliša u svojoj sredini, kaštelanska javnost burno i s negodovanjem reagirala na samu najavu uvođenja drvnog otpada, uz obvezu smanjenja emisija ugljikova dioksida, kojim “Cemex” želi osigurati smanjenje korištenja oskudnih izvora fosilnih goriva, umjesto kojih bi se uvela alternativna.

U praksi to znači da bi se, prema procjenama, u pećima dviju “Cemexovih” tvornica godišnje spaljivalo 80.000 tona starih željezničkih pragova, ili deset tona na sat. Istina je da drvo i drvni otpad spadaju u kategoriju obnovljivih izvora energije, no otpadni željeznički pragovi, čije se spaljivanje sprema u cementarama, naišli su i na veliki otpor struke, jer su zbog produženja trajnosti premazivani različitim kemikalijama i potencijalna su opasnost za okoliš.

Želite li podržati našu inicijativu (inicijativu građana Kaštela, Splita, Vranjica, Solina i Trogira) i doprinijeti zaštiti okoliša u kojem danas živimo mi i naša djeca, u kojem se nadamo da će sutra živjeti i naši unuci, dajte svoj glas...

Protiv zagađivanja Kaštelanskog zaljeva spaljivanjem opasnog i komunalnog otpada!
Protiv prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog i ostalog otpada u tvornicama “Sv. Juraj”, “Sv. Kajo”
i “10. kolovoza” tvrtke “Cemex”.


Pokrenimo se! U suprotnom ćemo udisati zrak bogat kancerogenim teškim metalima, a svi već i predobro znamo kakve su posljedice.

Links

Share for Success

Comment

3075

Signatures