Nihad Ahmić 0

Peticija OHR-u da u Bosni i Hercegovini donese zakon o negiranju genocida/Petition to OHR to pass the law against Genocide denial in B&H

104 people have signed this petition. Add your name now!
Nihad Ahmić 0 Comments
104 people have signed. Add your voice!
1%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

POTPIŠITE PETICIJU ZA ZAKON O NEGIRANJU GENOCIDA! ŠIRITE DALJE!!!

U Julu 2019 godine Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko najavio je da će se zalagati da na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici imamo zakon o zabrani negiranja genocida na državnom nivou. Ovo je zvučala kao dobra vijest ali danas znamo da je to bilo još jedno lažno obećanje međunarodne zajednice i obična populistička izjava. Međunarodna zajednica koja je garant dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini još jednom nije poduzela ništa kako bi zaustavila javno i institucionalno negiranje genocida u Srebrenici.

Kao što znamo, imali smo dva pokušaja donošenja ovog zakona na državnom nivou, jedan 2011. godine i drugi 2016. godine. Kao što se moglo očekivati, ovi prijedlozi zakona su odbijeni glasovima delegata iz Republike Srpske te nije postignut konzensus. Činjenično stanje stvari pokazuje da su prilike za postignuće konzensusa skoro pa nepostojeće. Također, imali smo tri pokušaja izmjene krivičnog zakona na nivou države koji bi propisao kazne za djelo negiranja, relativiziranja te minimiziranja genocida, međutim i ovi pokušaji su bili bezuspješni.

Osnovni cilj ove peticije jeste da se popularizira ovo pitanje i da se stvori pritisak na međunarodnu zajednicu u Bosni i Hercegovini da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem i da donese isti zakon o negiranju genocida koji imamo u 16 drugih evropskih zemalja od kojih su mnoge iskusile genocid i ratne zločine na svojim prostorima.

- CILJ NAM JE DA SKUPIMO 100,000 POTPISA TE DA SA ISTIMA KUCAMO NA VRATA ODGOVORNIH I UTICAJNIH MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA KAKO BI DJELOVALE DA SE OVAJ ZAKON DONESE!

- TAKOĐER POZIVAM SVE VLADINE I NEVLADINE ORGANIZACIJE, POLITIČKE AKTERE, AMBASADORE, DIPLOMATE, AKADEMIKE, INTELEKTUALCE, BIZNISMENE I SVE ODGOVORNE GRAĐANE KOJI ŽELE DA UČESTVUJU U OVOJ PETICIJI DA BUDU POTPISNICI OVE PETICIJE I DAJU NA NJENOJ TEŽINI.

- GAJIMO HISTORIJU SJEĆANJA I POTPIŠIMO OVU PETICIJU KAKO BI DALI SVOJ DOPRINOS DA SE NIKADA I NIKOME NE PONOVI SREBRENICA!

NIHAD AHMIĆ, 11. JULI 2020 GODINE
_________________________________________________________________________

Share for Success

Comment

104

Signatures