Petar Mas 0

Deklaracija studenata medicine povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDSa 1.12.

131 people have signed this petition. Add your name now!
Petar Mas 0 Comments
131 people have signed. Add your voice!
53%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

U Hrvatskoj nažalost postoje brojni primjeri kršenja ljudskih prava i stigmatizacije osoba koje žive s HIV-om. 

Jedan od niza problema osoba koje žive s HIV-om jest taj da ne mogu koristiti usluge zdravstvenih radnika jer im isti nažalost često odbijaju pružiti uslugu kada saznaju njihov HIV status. To je samo primjer. Kleveta, odavanje povjerljivih informacija, ponižavanje,... 

Ponavljaju se kršenja ljudskih prava i stigmatizacija osoba koje žive s HIV-om od strane liječnika i zdravstvenih radnika. Razlog je najčešće neinformiranost. Danas je lakše nego ikada dobiti informacije o načinu i putevima prijenosa virusa humane imunodeficijencije. 

Mi, studenti medicine, spremni smo biti nositelji promjene u budućoj struci i društvu. Spremni smo se obavezati da ćemo kroz čitavu našu profesionalnu karijeru biti zaštitnici ljudskih prava osoba koje žive s HIV-om i skupina posebno izloženih infekciji HIV-om. 

To ćemo činiti tako što ćemo kroz cijelo trajanje profesionalne karijere kontinuirano educirati sebe i druge o putevima prijenosa i prevenciji širenja HIV infekcije, o načinu spriječavanja diskriminacije i stigmatizacije, o povjerljivosti i dostupnosti informacija, te o informiranom pristanku.

Links


Share for Success

Comment

131

Signatures