Orsolya Bajusz 0

The Polish Institute Budapest should condemn chauvinism and anti-feminism

63 people have signed this petition. Add your name now!
Orsolya Bajusz 0 Comments
63 people have signed. Add your voice!
63%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Tisztelt Lengyel Intézet,

Egy kiállitás kapcsán szeretnénk tiltakozásunk kifejezni, amely az Önök intézményes keretein belül zajlott le. A megnyitásra a Latarka Galéria a Férfihang portált kérte fel, Bánki Ákos kurátor szavaival élve aki: "olyanra kívánta bízni ezt a szerepet, aki hitelesen tudja megfogalmazni és tolmácsolni a kiállítás apropóját és mondanivalóját."

A Férfihang első olvasatra szatírának tűnik, de sajnos akik publikálják teljesen komolyan gondolják a rendpárti, uszító, soviniszta, és lehengerlő politikai-társadalmi tájékozatlanságot (különösen "gender-feminizmus" témában) mutató tartalmakat. A Férfihang cikkek fő vonulata az a gondolat, hogy mindenért a nők hibásak, a portál többek között cikkeket közöl egy püspöktől, aki elítéli azt, hogy nők egyetemre járnak, egy másik a nők által a férfiak ellen a tömegközlekedési eszközökön elkövetett szexuális zaklatást taglalja.

Levelünknek nem célja bármifajta diskurzus "A Férfihanggal", mert az, hogy érünk-e annyit mint akármelyik heteroszexuális, heteronormatív sémáknak megfelelni tudó fehér férfi, nem vita tárgya. Tapasztalataink szerint a Lengyel Intézet mindig is igyekezett színvonalas kulturális programokat nyújtani látogatóinak, ezért is reméljük, nyílt levelünk megértésre fog találni.

A Férfihang szerencsére egy marginális jelenség, ezért is nagyon dühítő, hogy egy kurátor legitimálni próbálja a nézeteiket a Lengyel Intézeten keresztül. Általánosságban véve, roppant zavaró jelenség, ahogy a szólásszabadság létfontosságú gyakorlatával visszaélve gyűlületbeszédnek és a közösség elleni izgatásnak adnak nyilvánosságot. A kurátor provokációról beszél, de az emberi méltóság, akár férfiról, akár nőről, hetero vagy homoszexuálisról van szó, nem vita tárgya. A heteroszexuális fehér férfiak affelett érzett bánatában, hogy többé nem az egész univerzum őket szolgálja ki, se osztozni nem akarunk, se együtt nem érzünk velük.

Arra kérjük a Lengyel Intézetet, hogy sajtóközleményben határolódjon el a sovinizmustól, az antifeminizmustól, és ne biztosítson teret olyan kurátorok gyakorlatának, akik ilyen eszmékkel gyarmatosítják a művészeti diskurzust és visszaélnek a nyilvánossággal járó felelősségükkel.

We would like to ask the Budapest Polish Institute to issue a public statement distancing themselves from anti-feminism and male chauvinism, and to stop supporting the practice of curators who purport art discourse with such views, and abuse their responsibility towards the public sphere.

Share for Success

Comment

63

Signatures