The Polish Institute Budapest should condemn chauvinism and anti-feminism

Orsolya Bajusz
Orsolya Bajusz 35 Comments
63 Signatures Goal: 100

Tisztelt Lengyel Intézet,

Egy kiállitás kapcsán szeretnénk tiltakozásunk kifejezni, amely az Önök intézményes keretein belül zajlott le. A megnyitásra a Latarka Galéria a Férfihang portált kérte fel, Bánki Ákos kurátor szavaival élve aki: "olyanra kívánta bízni ezt a szerepet, aki hitelesen tudja megfogalmazni és tolmácsolni a kiállítás apropóját és mondanivalóját."

A Férfihang első olvasatra szatírának tűnik, de sajnos akik publikálják teljesen komolyan gondolják a rendpárti, uszító, soviniszta, és lehengerlő politikai-társadalmi tájékozatlanságot (különösen "gender-feminizmus" témában) mutató tartalmakat. A Férfihang cikkek fő vonulata az a gondolat, hogy mindenért a nők hibásak, a portál többek között cikkeket közöl egy püspöktől, aki elítéli azt, hogy nők egyetemre járnak, egy másik a nők által a férfiak ellen a tömegközlekedési eszközökön elkövetett szexuális zaklatást taglalja.

Levelünknek nem célja bármifajta diskurzus "A Férfihanggal", mert az, hogy érünk-e annyit mint akármelyik heteroszexuális, heteronormatív sémáknak megfelelni tudó fehér férfi, nem vita tárgya. Tapasztalataink szerint a Lengyel Intézet mindig is igyekezett színvonalas kulturális programokat nyújtani látogatóinak, ezért is reméljük, nyílt levelünk megértésre fog találni.

A Férfihang szerencsére egy marginális jelenség, ezért is nagyon dühítő, hogy egy kurátor legitimálni próbálja a nézeteiket a Lengyel Intézeten keresztül. Általánosságban véve, roppant zavaró jelenség, ahogy a szólásszabadság létfontosságú gyakorlatával visszaélve gyűlületbeszédnek és a közösség elleni izgatásnak adnak nyilvánosságot. A kurátor provokációról beszél, de az emberi méltóság, akár férfiról, akár nőről, hetero vagy homoszexuálisról van szó, nem vita tárgya. A heteroszexuális fehér férfiak affelett érzett bánatában, hogy többé nem az egész univerzum őket szolgálja ki, se osztozni nem akarunk, se együtt nem érzünk velük.

Arra kérjük a Lengyel Intézetet, hogy sajtóközleményben határolódjon el a sovinizmustól, az antifeminizmustól, és ne biztosítson teret olyan kurátorok gyakorlatának, akik ilyen eszmékkel gyarmatosítják a művészeti diskurzust és visszaélnek a nyilvánossággal járó felelősségükkel.

We would like to ask the Budapest Polish Institute to issue a public statement distancing themselves from anti-feminism and male chauvinism, and to stop supporting the practice of curators who purport art discourse with such views, and abuse their responsibility towards the public sphere.

 • Attila Cerveza
  Attila Cerveza Hungary
  Jan 26, 2014
  Jan 26, 2014
  http://www.youtube.com/watch?v=55de96V7KGI
 • John Smith
  John Smith Hungary, Budapest
  Jan 25, 2014
  Jan 25, 2014
  A véleménynyilvánítás szabadsága rájuk nem vonatkozik? Milyen elmeháborodott ötlet az ellenvéleményt "betiltatni"? Ilyeneket csak totalitárius hatalmi idelológiák szoktak.
  A "gender-feminizmus" nem egy hiteles tudomány, hanem egy vitatott irányzat, amivel lehet, sőt, kell is vitatkozni.
  Én ugyan marginálisan ismerem csak az oldalt, de gyűlöletbeszédet, közösség elleni izgatást nem tudnék idézni róla.
  Mint ahogy a nők, homoszexuálisok, stb emberi méltóságát sem tapasztaltam, hogy vitatnák.

  Egyszerűen bele kéne törődni, hogy ma már, egy kimondottan nőkkel kivételező társadalomban, nem lehet a nőknek végtelenségig felelőtlenül áldozatszerepben tetszelegni, és a férfiak problémáit szőnyeg alá söpörni, illetve a férfiak egyenlő bánásmódhoz való jogát nőkkel pozitívan kivételező törvényekkel korlátozni.

  Az érdekérvényesítésénél, vagyonmegosztásnál stb. férfiakkal egyenlőek vagytok, de a kötelezettségeknél, felelősségvállalásnál, párválasztásnál persze hogy továbbra is a "gyenge nők" áldozatszerepben vagytok, akiknek kijárnak a régi világból örökölt előjogok, és kivételező bánásmód.
  Nálatok gazdagabb férfira rámászni, lehúzni, kihasználni, az nem cink, akkor nem vagytok egyenlőek, hanem gyenge nők vagytok, akiknek ez jár. Amikor a markotokat kell tartani állami támogatások osztogatásánál, akkor is. Persze, ha már dolgozni kéne, vagy felelősséget vállalni a tetteitekért, akkor az már nem megy, akkor a férfi tartsa a hátát, mindig ő a hibás.

  Egy igazi "gender feminista" pedig tudhatná, hogy a sztoikus tűrés sem más, mint egy társadalmi férfi szerep.
  Igazából örülnötök kéne, hogy végre egyes férfiak is kezdenek kilépni a "man-box" ból, és hangot adnak a sérelmeiknek. :)
 • Vivien Kinizsy
  Vivien Kinizsy Hungary
  Jan 23, 2014
  6
  Jan 23, 2014
  Rákerestem az idézett szövegre a Googleben. Ebből a cikkből idézett Bajusz Orsolya:

  http://www.ferfihang.hu/2013/01/30/a-feminizmus-a-kihalasunkhoz-vezet/

  Csak úgy mellékesen mondom, egy nő írta.

  De, azt, hogy a "feminizmus a kihalásunkhoz vezet", nem csak ez a Férfihangos szerzőnő mondta, hanem Fekete Gyula is kifejette, hogy a súlyos magyar demográfiai problémáknak a feminizmus az egyik oka. Fekete Gyulát egyébként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, József Attila-díjjal, Arany János-díjjal és annyi más neves díjjal is kitüntettek, hogy azt felsorolni is nehéz lenne.
 • Vivien Kinizsy
  Vivien Kinizsy Hungary
  Jan 23, 2014
  1
  Jan 23, 2014
  Kedves Bajusz Orsolya, több szempontból is teljesen tájékozatlan vagy. Egyrészt a Férfihang.hu önmagában nem egy szervezet, hanem egy internetes újság, következésképpen, amit olvasol, az nem egy szervezeti állásfoglalás, hanem egy sajtócikk, hacsak nincs éppen fölé irva szerzőkén, a közlemény kiadójaként egy szervezet neve. Másrészt, ha a demográfiai kérdések felvetése szerinted az ördögtől való, akkor esetleg megpróbálhatod betiltatni a Magyar Államot is, sőt minden államot, mert mindenféle terveik vannak népesség politikára, etnikai poltitikára, betelepítés politikára, etnokultúrális politikára.... - Az elvakult, egybites gondolkodásodat csiszolgasd egy kicsit, olvass olykor a sajátos liberál-radikál-feminista világodon kívül eső, valódi szakirodalmat is, és csak utána érezd magad feljogosítva a hőbörgésre! Attól, hogy összeolvastál pár hülyeséget amerikai feministáktól, még nem leszel emberi jogvédő, és nem változik rasszizmussá minden, amit te annak képzelsz a félművelt agyaddal.
See More
63

Signatures

 • 3 years ago
  Kispéter Erika
  3 years ago
 • 3 years ago
  Rigó Zsófia
  3 years ago
 • 3 years ago
  Szabó Julianna
  3 years ago
 • 3 years ago
  Szekeres Valéria
  3 years ago
 • 3 years ago
  Betlen Anna
  3 years ago
 • 3 years ago
  Húgy Agyú
  3 years ago
 • 4 years ago
  hegyi dóra Hungary
  4 years ago
 • 4 years ago
  Lovász Andrea Hungary
  4 years ago
 • 4 years ago
  Javor Balazs United Kingdom
  4 years ago
 • 4 years ago
  Olivia Szomor United Kingdom
  4 years ago
 • 4 years ago
  Simon Zsuzsanna Hungary
  4 years ago
 • 4 years ago
  Seprődi Attila Ukraine
  4 years ago
 • 4 years ago
  Aranka Kiss Hungary
  4 years ago
 • 4 years ago
  Bőgér Eszter Hungary
  4 years ago
 • 4 years ago
  Farkas-Pap Éva Hungary
  4 years ago
See More