Bea Hanssen 0

Het Steen weer van iedereen

3377 people have signed this petition. Add your name now!
Bea Hanssen 0 Comments
3377 people have signed. Add your voice!
68%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Klik op "sign" hier links boven om de petitie te tekenen en stuur die via email aan je eigen vrienden. 

Update: Het stadsbestuur plaatste in december 2009 een advertentie in de Standaard. Gezocht privé-uitbater voor het Steen. Lees de advertentie hier: http://www.antwerpen.be/eCache/BED/48.cmVjPTgwNTg5NDcmcmVjZj0w.html

 *******************************************************************************

Sinds december 2008 is het majestueuze Steen gesloten. Decennia lang was het Steen een prachtig maritiem museum, voor jong en oud. Het Steen is het oudste maritiem erfgoed van Antwerpen, want de geschiedenis van de Antwerpse haven is verbonden met de oorspronkelijke waterburcht. Daarnaast omvat het Steen het oudste restant van een middeleeuws bouwwerk in Antwerpen. Voor vele Antwerpenaars heeft het Steen de allures van de Tower van London of het Gravensteen in Gent. Het Steen staat als dusdanig vermeld in talrijke internationale reisgidsen. Het kostbare interieur toont schouwen en beeldhouwwerk van uitzonderlijke waarde, typisch voor de Vlaamse renaissance stijl. En ook de 19de eeuwse delen, zoals de neogotische vleugel, zijn zeer waardevol.  

Het Steen, dat 146 jaar dienst deed als museum, werd gesloten omdat de collectie naar het MAS verhuist. Maar via krantenberichten vernamen we dat er sprake is het Steen te verhuren. In 2008 waren er zelfs berichten in de Standaard dat Studio 100 er een sprookjeskasteel van wilde maken. In 2009 plaatste het stadsbestuur dan een advertentie in de Standaard, zie link hierboven, waarin gesteld wordt:"Het stadsbestuur kiest voor een invulling die voornamelijk gericht is op de leefwereld van kinderen en zoekt een privé-partner om de uitbating op zich te nemen. De stad Antwerpen wil van Antwerpen immers een echte kinder- en jongerenmetropool maken."

Wij vinden het fantastisch dat het stadsbestuur meer voor kinderen wil doen, maar wij vinden de locatie, ons oudste watererfgoed, niet geschikt.  Het Steen is te belangrijk historisch erfgoed en dient een plek te blijven voor iedereen. Want zo wordt het Steen, dat ooit een museum voor zowel kinderen als volwassenen was, uitbesteed aan een kleine deelgroep en is dit erfgoed gebouw (eigenlijk een museum op zich) niet langer primair bestemd voor jong en oud (het stadbestuur heeft wel recent geopperd dat ook Antwerpenaren en toeristen binnen zullen mogen, maar dat neemt niet weg dat het stadsbestuur nog steeds hetSteen wil herbestemmen tot kinderkasteel). Het Steen is zo niet langer van en voor voor iedereen, inclusief de vele toeristen die nu al dagelijks voor de gesloten poort staan. We kunnen ons niet voorstellen dat de stad London van de Tower een kinderkasteel zou willen maken, waarom dan deze situatie in Antwerpen Bovendien is het nieuwe MAS volgens berichten niet groot genoeg voor alle kunstcollecties van de gesloten Antwerpse musea, waaronder het Steen, en zullen vele van deze kunstschatten in depots verdwijnen.  

Wij ondergetekenden vinden het onaanvaardbaar dat de stad Antwerpen dit uitzonderlijke gebouw geen passende museale bestemming weet te geven. Daarom willen we volgende mogelijkheden suggeren:  

1. Maak van het Steen terug een museum van en voor Antwerpen: het nieuwe MAS zal niet groot genoeg zijn om alle collecties en kunstschatten van onze gesloten musea te huizen (uit het Steen, maar ook het gesloten voormalig *historisch* Vleeshuis dat nu muziek museum is, het Volkskunde museum en het Etnografisch museum). Plaats deze kunstschatten niet in depots maar stel ze tentoon in het Steen in hun passende historische kader.En er is meer: in tegenstelling tot andere internationale havensteden heeft Antwerpen niet langer een specifiek maritiem museum dat volledig gewijd is aan het rijke maritiem verleden van Antwerpen en de uitgebreide maritieme collectie. 

2. Of, maak van het Steen een archeologisch museum, met stukken uit de rijke collectie van schatten die nog elke dag in het Antwerpse worden opgegraven; Antwerpen is momenteel één van de steden in ons land dat géén archeologisch museum telt. Ook in het MAS is er geen plaats voor de vele archeologische vondsten in Antwerpen.  

3. Maak van het Steen weer een museale expositie ruimte die de rijke cultuur en kunstschatten van Antwerpen de havenstad presenteert: het Steen is voor vele toeristen en Antwerpenaars het visitekaartje van Antwerpen. Geef het Steen weer een gepaste museale functie. Maak het Steen weer van iedereen.

 

 

 

Sponsor

Deze petitie wordt gesponsord door het Beschermcomité SOS Cultureel Erfgoed van Antwerpen.

Links

Share for Success

Comment

3377

Signatures