Ibrahim Halilović 0

SPASIMO RIJEKU UGAR

79 signers. Add your name now!
Ibrahim Halilović 0 Comments
79 signers. Almost there! Add your voice!
79%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

 

Vlade Federacije BiH i Republike Srpske donijele su odluke o zajedničkoj izgradnji hidrocentrale na rijeci Ugar. Radovi su već počeli. Ostalo je još da se Vlade dogovore gdje će biti sjedište kompanije koja će izvoditi radove. 

Udruženje/Udruga Jajčana "Vodopad", Udruženje/udruga sportskih ribolovaca „Zlatovčica“ Jajce, Planinarsko društvo „Ćusine“ Jajce te planinari iz Travnika, pokreću na Svjetski dan zaštite voda (22. mart/ožujak), potpisivanje Peticije kojom se zahtjeva od obiju vlada, zatim Vijeća ministara, Skupštine BiH i Elektroprivreda BiH i HZ HB obustavljanje izgradnje Hidrocentrale na rijeci Ugar. Potpisivanje će početi na Plivskom jezeru 20. marta/ožujaka, a nastavit će se u gradovma Jajcu i Travniku, te na internetu.

 Samatramo kako sredstva, koja za izgradnju HE Ugar osigurava EZ, treba preusmjeriti na zaštitu čovjekove okoline, prečišćavanje otpadnih voda, unapređenje proizvodnje zdrave hrane i razvoja turističke djelatnosti u ovom planinskom kraju. Umjesto električne energije koja bi skupo stajala naš okoliš te zapošljavanja malog broja radnika, mi se kao društvo moramo izboriti za trajnu zaštitu prirode, proizvodnju ekološki zdrave hrane i unapređenje razvoja turizma.

Rijeka Ugar je duga oko 45 kilometara, od toga na kanjon, koji se ubraja među najdublje u Europi, otpada  17 kilometara koji bi u potpunosti bio potopljen ako se ne odustane od izgradnje hidrocentrale.

 Paradoksalno je da država BiH proglašava ovo područje kao stvarnu prirodnu vrijednost, a odmah zatim donosi odluku o  uništenju te dragocjenosti gradnjom hidrocentrale! Stoga, prije bilo kakvih poslova na izgradnji HE zahtijevamo od investitora dokaze prezentirane u nepristrasnoj naučnoj studiji o tome je da li sa ekološkog, a i klimatskog  aspekta, opravdan ovakav projekat.

Jer, odlučivanje u sudbini rijeke Ugar ne može biti ekskluzivno pravo dviju vlada i Elektroprivrede, nego se mora čuti i nepristrasna riječ nauke, kao i svih građana, ekologa, sportskih ribolovaca, planinara.., jer se radi o biti ili ne biti nacionalnog bogatstva koje je vlasništvo svih građana BiH.

Izgradnjom hidrocentrale na rijeci Ugar investitori bi pribavili trenutno brzu zaradu, ali šteta po sve nas i buduće generacije bila bi trajna. Ostali bi smo bez jednog od najlješih kanjona u BiH, čime bi bilo zauvijek uništeno jedinstveno hidro-geomorfolško i biloško nasljeđe.  Nestale bi neke edemične i autohtone vrste flore i faune. Tu nema govora o jeftinoj struji, s obzrom na to kakva se nepopraviva šteta trajno nanosi prirodi i svima nama, kao dijelu te prirode. 

I Ugar, kao i druge rijeke i čitavu prirodu smo naslijedili od naših predaka, a naša je obaveza da ih očuvane ostavimo našoj djeci i unucima.

Nažalost, uništavanje rijeke Ugra počelo je u proteklim decenijama, a ubrzano se nastavlja poslije zadnjega rata neadekvatnim prostornim uređenjem, nebrigom za prirodu i njene rijetkosti. Voda rijeke Ugar je toliko zagađena da je u velikoj mjeri devastirana vodena flora i fauna - zašto ekolozi i sportski ribolovci najviše krive Sportsko-rekreacioni centar Babanovac, koji je ispuštanjem neprečišćenih otpadnih voda u rijeku Ugar, uz izraženu zagađenost organskim tvarima, nitratima te fosfatima iz sredstava za pranje i čišćenje, pričinio pravu ekološku katasrofu. Rijeka Ugar je ostala bez  jedinstvenih autohtonih vrsta lipljena, pastrmke i mladice. 

Pametnom politikom revitalizacije, očuvanja i unapređenja prirodne okoline, plemenite vrste salmonida možemo vratiti Ugru. Ali, ako ne spriječimo gradnju hidrocentrala,  kanjon Ugra ćemo izgubiti zauvijek, a prirodna mrijestilišta pastrmke, lipljena i mladice će biti nepovratno uništena te će se time dovesti opstanak ovih vrsta i u već postojećoj akumulaciji Bočac.

Moramo istaći da slična pojava može nastati i na rijeci Vrbas i njenim pritokama, potoku Šedinac i rijeci Rika, s obzirom na postojanje planova za izgradnju ustava/brana i na ovim vodotocima.

Imajući sve to u vidu, obraćamo se građanima, ekološkim pokretima, sportskim ribolovcima, planinarima, svim poklonicima zdrave prirode da svojim potpisima na ovu Peticiju energično zahtijevaju obustavu gradnje hidrocentrale u kanjonu Ugra kako bi taj prirodoni dragulj bio zauvijek sačvan.

 

    

Udruženje/Udruga Jajčana "Vodopad" ,

Udruženje/udruga sportskih ribolovaca „Zlatovčica“ Jajce,

Planinarsko društvo „Ćusine“ Jajce.

 

   

Links

Share for Success

Comment

79

Signatures