Adi Gradaščević 0

Socijalni rok

387 signers. Add your name now!
Adi Gradaščević 0 Comments
387 signers. Almost there! Add your voice!
78%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Poštovani, ovu peticiju potpisuju studenti Fakulteta političkih nauka koji već dugi niz godina trpe nepravdu od strane profesora. Od nepoštivanja pravila bolonjskog sistema studiranja pa do krajnjeg kršenja zakona o visokoškolskom obrazovanju Univerziteta u Sarajevu. Ovo je „nepotpuni“ spisak, odnosno dio onoga sa čim se studenti ovog fakulteta suočavaju, a to su:

-netransparentnost u ocjenjivanju i bodovanju testova.

-uslovljavanje izlaska na ispit kupovinom knjiga koje su pod autorstvom profesora predavača, te ostvarivanje „dodatnih“ bodova kupovinom tih knjiga.

-neprofesionalnost kao i loš odnos profesora prema studentima, što se ogleda kroz verbalno vrijeđanje studenata, pa čak i ponižavanje pogrdnim riječima.

-neprihvatanje dodatnih bodova (eseji, seminarski radovi, aktivnost i prisustvo na predavanjima) na mnogim predmetima.

- održavanje dva ili više ispita u jednom danu za određeni smijer i godinu.

-izvođenje usmenog ispitivanja koji je prema bolonjskom načinu studiranja zabranjen.

-individualan izbor pravila bolonjskog studiranja od strane profesora, čime profesor bira ona pravila i one zakone koji olakšavaju njegov rad, dok se ona prava studenata, koja idu studentima u korist, često odbacuju.

-niska prolaznost (prosječno 20 od 100 studenata), na pojedinim predmetima.

-netransparentno i neprofesionalno izvođenje komisijskog ispitivanja.

Navodimo, da prema pravilniku visokoškolskog obrazovanja studenti mogu zahtijevati dodatni socijalni rok. Shodno tome od Vas zahtjevamo da nam odobrite socijalni rok i bar olakšate studiranje studentima na ovom fakultetu. Mi želimo naša prava, i želimo da se naš glas i naši problemi čuju!

Share for Success

Comment

387

Signatures