Iva Grgić Zagreb 0

Smanjenje cijene školarine za akademsku godinu 2021./2022. na Zdravstvenom Veleučilištu

468 people have signed this petition. Add your name now!
Iva Grgić Zagreb 0 Comments
468 people have signed. Add your voice!
19%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Poštovani!

Tražimo smanjivanje cijene školarine za akademske godine 2021./2022. za 50%, odnosno s 20 000 kn za akademsku godinu na cijenu od 10 000 kn za godinu za specijalistički studij Sanitarnog inženjerstva i s 25 000 kn na 12 500 kn za specijalističke studije Sestrinstva i Fizioterapije te da se (Učilište) obveže da će za sve studente koji upisuju na jesen cijena ostati ista dok ne završe studij, te mogućnost plaćanja školarina u najmanje 12 rata.

Razlozi:

  • Zbog epidemiološke situacije došlo je do teške ekonomske krize u državi; mnogim studentima su roditelji ili skrbnici ostali bez posla, gotovo svima su roditeljima ili skrbnicima smanjene plaće, umanjena dobit privatnim poduzećima. K tome, apsolutno svi imaju povećane troškove života; potreba za kupovinom dezinfekcijskih sredstava i zaštitnih sredstava, bolovanja zbog izolacije ili zaraze samim COVID-19 virusom, izoliranje članova obitelji koji spadaju u ugrožene skupine, umanjene radne sposobnosti zbog postcovid zdrastvenih poteškoća. Iz svih tih razloga studenti gube financijsku podršku koju su primali od roditelja, kao i državnu podršku koju su dobivali kao redovni studenti, s obzirom da izvanredni studij nemaju pravo na studentski smještaj, prehranu ili prijevoz. Uz osnovne životne potrebe koje od jeseni plaćamo sami, prosječnom studentu je nemoguće samostalno financirati studij po cijeni od 20 000 kn godišnje ili više bez dodatnih primanja ili pomoći.
  • Veliki broj studenata dolazi s područja pogođenih razornim potresima; (Zagreb 22. 3. 2020. i Petrinja 29. 12. 2020.), iz najteže stradale: Sisačko-Moslavačke županije, te Grada Zagreb, Zagrebačke županija i cijele srednje Hrvatske. Te su nastali dodatni troškovi koje nose silna oštećenja na stambenim objektima ili preseljenja u druge stambene jedinice. Za razliku od zgrada Fakulteta koje će se obnavljati o trošku državnih institucija, obnovu privatnih kuća i stanova snositi će naši roditelji i skrbnici i pitanje je kada i kako.
  • Nastava se izvodi online, od predavanja do vježbi pa se samim time smanjuje trošak odvijanja nastave u prostorima fakulteta, smanjen je obujam nastave, smanjuju se režije (struja, grijanje i voda) s obzirom da se prostori fakulteta ne koriste, a potreba za pomoćnim osobljem (domari, čistačice, dostavljači) koji su inače neophodni, je smanjena. Moguće je da će iduća godina biti epidemiološki povoljnija i da će se studenti vratiti u normalnu nastavu, ali su prošle i ove akademske godine plaćene pune školarine, a nastava je bila online.

Pitamo upravu Fakulteta, je li Vam u interesu povećana zarada na studentima, ili obrazovanje što većeg broja zdravstvenih radnika kojih je u trenutnoj fazi pandemije, bez poboljšanja na vidiku, potrebno iz dana u dan sve više.

Share for Success

Comment

468

Signatures