Char N. 0

Δικαίωση για τη Βασιλική

2587 signers. Add your name now!
Char N. 0 Comments
2587 signers. Almost there! Add your voice!
95%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Ο «Σασμός» είναι σαφώς η πιο πετυχημένη και πολυσυζητημένη τηλεοπτική σειρά της φετινής σεζόν.

Για την μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου στην ελληνική τηλεόραση κατέστη αναγκαίο να γίνουν κάποιες βασικές αλλαγές στην πλοκή ώστε να μπορέσει να σταθεί η ιστορία τηλεοπτικά. Η Βασιλική μα και η ιστορία της με τον Μαθιό ήταν από τα κομμάτια που οι σεναριογράφοι άλλαξαν πιο πολύ, με αποτέλεσμα να γίνουν μια από τις πιο προσφιλείς ιστορίες στη σειρά.

Οι συντελεστές ωστόσο επιμένουν πως όσο κι αν άλλαξε εκ θεμελίου η συγκεκριμένη ιστορία, το τέλος δεν μπορεί να μεταβληθεί από του βιβλίου.

Πώς γίνεται να αλλάζει η αρχή και η μέση μιας ιστορίας, τα πάθη, τα κίνητρα, τα συναισθήματα των ηρώων μα όχι το τέλος; Το τέλος του βιβλίου ταιριάζει στην πλοκή του βιβλίου μα με την τροπή που έχει πάρει η σειρά, ένα τέτοιο τέλος θα ήταν ασυνεπές με την υπόλοιπη ιστορία, κάτι που επισημαίνει πλέον η πλειονότητα των τηλεθεατών.

Η Βασιλική είναι μια αληθινή ηρωίδα, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας που καθρεφτίζει πάνω της τόσες καταπιεσμένες ή κακοποιημένες γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν ξανά το δικαίωμα στην ευτυχία.

Στο βιβλίο ο ρόλος της ήταν περιορισμένος, αλλά στη σειρά απέκτησε άλλο βάθος, ουσία και πήρε πλέον δικές του διαστάσεις, αποτελώντας έναν απο τους χαρακτήρες που έχει αγγίξει το κοινό πιο πολύ απο όλους.

Την είδαμε ως θύμα μιας πλήρως πατριαρχικής κοινωνίας, μιας καταπιεστικής οικογένειας, ενός βίαιου συζύγου και πονέσαμε πλάι της, μπήκαμε στα δίλληματα της, πηραμε θάρρος απο το θάρρος της. Δεν υπάρχει άλλο ταιριαστό τέλος σε αυτή την ιστορία από το να βιώσουμε το ίδιο έντονα και την πορεία της προς τη λύτρωση.

Στο βιβλίο, σκοτώθηκε με βάναυσο τρόπο για έναν άντρα. Αν η σειρά ακολουθήσει το βιβλίο, τότε μια γυναίκα που έζησε με ένα σύζυγο-δυνάστη και που κατάφερε με τόση δύναμη να πιστέψει στον εαυτό της, να λυτρωθεί από το βάρος των «πρέπει» και της κοινωνίας και να απενοχοποιήσει τα συναισθήματα της θα πληρώσει με τη ζωή της το ότι αγάπησε. Το ότι δεν άφησε η βία που υπέστη να της ορίσει τη ζωή, μα προχώρησε παραπέρα και έκανε όνειρα.

Πολλοί κάνουν λόγο για την ηθική τιμωρία του Μαθιού μέσα από το θάνατο της. Αρχικά, καμία γυναίκα στη σύγχρονη μυθοπλασία δεν αξίζει να χρησιμοποιείται σαν απλό όργανο στην ιστορία εξιλέωσης κάποιου άντρα.

Επίσης, η «ηθική τιμωρία» φράση που σίγουρα θα ταίριαζε στον Μαθιό του βιβλίου, δύσκολα βρίσκει εφαρμογή εδώ. Πρέπει άραγε να έχει την πιο σκληρή τιμωρία ένας ήρωας που σκότωσε έναν κακοποιητή για να λυτρώσει τη γυναίκα που αγαπά; Το έγκλημα, που έχει απίστευτο ηθικό βάρος μπορεί να τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη, με ο,τι ελαφρυντικά αναγνωρίζονται.

Κάντε τη Βασιλική πρότυπο, μια γυναίκα που έζησε τόσο σκοτάδι μα που ποτε δε το άφησε να μπει μέσα της. Μια γυναίκα που αξίζει τη δικαίωση στη ζωή και στον έρωτα, και αξίζει να ζήσει τη ζωή που ονειρεύτηκε, με τους ανθρώπους που θέλει δίπλα της.

Γιατί στη μυθοπλασία θελουμε να βλέπουμε τραγικές ηρωίδες, κακοποιημένες γυναίκες να βρίσκουν την ευτυχία.

Τέτοιες ιστορίες αξίζει να περνούν προς τα έξω, να δίνουν ελπίδα και δύναμη. Τέτοια μηνύματα πρέπει να βγαίνουν από την τηλεόραση στην Ελλάδα του 2022, την Ελλάδα του MeToo, την Ελλάδα που δυστυχώς μετράει πολύ περισσότερα άσχημα τέλη κακοποιημένων γυναικών από ο,τι καλά.

Ζητάμε λοιπόν, ειδικά εφόσον η αρχή της ιστορίας της Βασιλική άλλαξε τόσο πολύ να αλλάξει και το τέλος από το βιβλίο -δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά- και να επέλθει η δικαίωση που αξίζει σε αυτή και σε κάθε γυναίκα που έχει ταυτιστεί μαζί της.

Ο Alpha είχε δεσμευτεί πριν κάποιους μήνες επίσημα ότι η Βασιλικη δεν θα πεθάνει στη σειρά, και με τη διαβεβαίωση αυτή οι τηλεθεατές συνέχισαν να βλέπουν, επένδυσαν στον χαρακτήρα και στο ζευγάρι αγνοώντας, καθ’ υποδειξη του σταθμού, όλα τα αρνητικά spoiler που έβγαιναν κατα καιρούς.

Απόρροια της σχέσης εμπιστοσύνης αυτής με τους τηλεθεατές, ελπίζουμε να είναι και η τήρηση αυτής της υπόσχεσης. Οριστικά και αμετάκλητα.

Για τους τηλεθεατές που έχουν στηρίξει τόσο τη σειρά, για το ζευγάρι που έχει γραψει ήδη ιστορία αλλά κυρίως, για τη Βασιλική μας και την κάθε Βασιλική που αξίζει να ζει, να αγαπα και να ονειρεύεται.

Share for Success

Comment

2587

Signatures