Ušće Mure 0

Ukinimo slivne naknade i reformirajmo Hrvatske vode

216 signers. Add your name now!
Ušće Mure 0 Comments
216 signers. Almost there! Add your voice!
87%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Nedavne poplave pokazale su svu neučinkovitost Hrvatskih voda, unatoč stotinama milijuna kuna što ima dajemo svake godine kao naknadu za slivne vode.

Hrvatske vode ogroman su teret za hrvatsko gospodarstvo. Godišnje se troše stotine milijuna kunana NEPOTREBNE regulacije.Umjesto što se nepotrebno kanaliziraju potoci usred šuma i livada, ti silni novci mogu se upotrijebiti na obrazovanje, znanost, prave investicije, plaće, mirovine...

Sve su indicije da je često je jedini smisao tih nepotrebnih radova prelijevanje novaca od vodnih naknada u blagajne privatnih firmi za hidrotehničke radove.Sve su indicije da se omogućuje se korupcija velikih razmjera: sve su indicije da senamještajunatječaji .

Dok je opravdano regulirati rijeke u naseljima i industriji, Hrvatske vode masovno i neselektivno reguliraju sve naše rijeke usred šuma, livada.... Radi se o tisućama kilometara vodotokova!

Znanost je pokazala svu štetnost takvog gospodarenja voda. Upravo se regulacijama povećava opasnost od poplava i erozije. Vodotoci se ukopavaju, pada razina podzemnih voda, suše se šume i polja. Onemogućuje se pročišćavanje vode od strane vegetacije. Uništava se turistički potencijal, rekreacija, nestaje riba, nestaje prirodna baština.

Hrvatske vode "skrivaju" znanstvene spoznaje o modernom gospodarenju rijeka. Rijeke nam žele prikazati kao mrtve kanale.Nameću nam da su prirodne rijeke NEUREĐENE pa ih treba urediti.Sve to rade, da bi nastavili ovakve nepotrebne i štetne regulacije. Europske zemlje obnavljaju kanalizirane rijeke, daje im se više prostora jer to je najbolji način obrane od poplava i erozije. Ujedno održavaju "zdravu" hidrologiju i pitku vodu.

REFORMIRAJMO HRVATSKE VODE: Umjesto plaćanja ozloglašenih naknada, Hrvatske vode moraju se financirati iz budžeta RH jer će tada država vrlo dobro paziti na što se troše novci u vodnom gospodarstvu!

Links

Share for Success

Comment

216

Signatures