Ignace Demaerel 0

Excuses van Belgische regering aan D.R. Congo

98 signers. Add your name now!
Ignace Demaerel 0 Comments
98 signers. Almost there! Add your voice!
95%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Het Verzoeningscomité België-Congo doet bij deze, ter gelegenheid van de 50-jarige onafhankelijkheid van de D.R. Congo, een plechtige oproep aan de Belgische regering en aan het koningshuis om officieel en publiekelijk haar excuses aan te bieden aan het Congolese volk voor het onrecht dat geschied is ten tijde van de kolonisatie (1885-1960) en erna.
Wij zijn ervan overtuigd dat het hoog tijd is om eens de relatie tussen Congo en België fundamenteel gezond te maken. Een diepgaande verzoening kan niet plaatsvinden zonder dat er waarheid geschiedt: de pijnlijke zaken van het verleden moeten ook benoemd kunnen worden, objectief, onpartijdig en gebalanceerd. De vele goede dingen die België ongetwijfeld geïnvesteerd heeft in Congo wissen de vele onrechtvaardigheden niet uit. België heeft het nodig om haar eigen verleden onder ogen te zien en verantwoordelijkheid op te nemen voor de wandaden die zijn begaan. Beide landen dragen de last van dit onverwerkte verleden met zich mee en moeten dit in het licht kunnen brengen om elkaar in de toekomst recht in de ogen te kunnen kijken. Wij roepen onze politici op om een nationaal bewustwordingsproces op te starten en een commissie die deze geschiedenis grondig zal onderzoeken met dit oogmerk. Verschillende andere landen hebben iets gelijkaardigs al gedaan, en op deze manier fouten toegeven is geen vernedering, maar hergeeft een volk haar integriteit en haar geloofwaardigheid als “beschaafd land”.

Wij geloven in een nieuwe toekomst waarin België en Congo hun moeilijke verleden achter zich kunnen laten, als gelijkwaardige partners met elkaar kunnen optrekken, omdat zij elkaar nog altijd veel te bieden hebben.

Dit initiatief wordt gedragen door de "Evangelische Alliantie Vlaanderen" (EAV) en de "Vrije Christen Democraten" (VCD)

nb: Het email-adres dat je ingeeft wordt niet getoond in de overzichtspagina

Sponsor

Verzoeningscomité België-Congo

Links

www.pray4belgium.be

De informatie hieronder is van commerciële advertenties en is niet door ons geplaatst
Share for Success

Comment

98

Signatures