ROZP Regionalna organizacija zaštite potrošača Republika Hrvatska 0

Protiv skupih toplana

ROZP Regionalna organizacija zaštite potrošača Republika Hrvatska 0 Comments
17 people have signed. Add your voice!
2%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Protiv skupih toplana

Neprihvatljivo je da se u ovo vrijeme suvremenih tehnologija nas hrvatske potrošače prisiljava zakonom da budemo korisnici usluga distribucije toplinske energije gradskih trgovačkih društava „Toplana“ čije cijene usluga su neprihvatljive za džep hrvatskog potrošača. Neprihvatljivo je da ucjenama, zastrašivanje i višegodišnjim tužbama toplane ne dozvoljavaju da se potrošač izdvoji iz njihovog zagrljaja tj. da raskine ugovorni odnos. Takav socijalistički monopolizam nije poznat u Europskoj uniji. Neprihvatljivo je da se nameće zakonska obveza ugradnje uređaja (razdjelnika topline) koji nema nikakve dozvole da bude na hrvatskom tržištu, da taj uređaj ugrađuju i očitavaju trgovci, a ne distributeri toplinske energije. Neprihvatljivo je da potrošači koji su prošle ogrjevne sezone u Hrvatskoj smanjili za oko 30% utrošak toplinske energije imaju u prosjeku isti toliko veće račune za grijanje.

Zahtijevamo da:

  • Zbog nepoštenog marketinga trgovaca koji prodaju razdjelnike da razdjelnik „štedi toplinsku energiju“, te da je zakonska obveza ugradnja razdjelnika, ne spominjajući kalorimetre, da se preko javnih medija informiraju dodatno potrošači da je obvezna ugradnja mjernih instrumenata, a da je Deklaracijom EU dozvoljena ugradnja razdjelnika umjesto mjernog instrumenta zbog jeftinije ugradnje. Potrošač ima pravo na cjelovitu informaciju i sam donijeti odluku.
  • Donijeti propis kojim se ovlašćuju i obvezuju isključivo trgovci toplinskom energijom da ugrađuju i očitavanju razdjelnike. Nema opravdanja da to rade trgovci razdjelnicima, koji nemaju servise za ugradnju istih pa plaćaju usluge raznim sumnjivim Stručnjacima, a niti imaju sofisticirane i pouzdanje metode očitavanja razdjelnika.
  • Staviti moratorij na čl. 52. ZTTE, tj. produžiti rok na bar godinu dana, pri čemu smanjiti visinu moguće kazne za neizvršenje na najviše 5.000,00 kn, jer ako potrošač ne ugradi mjerni instrument u zakonskom roku, platiti će kaznu i opet dobiti kratki rok za ispunjenje obveze, kada nanovo može biti kažnjen, ako ne izvrši obvezu i tako u nedogled.
  • Izmijeniti Zakon o tržištu toplinskom energijom u djelu koji se odnosi na izdvajanje (čl. 45.). Za izdvajanje ne smije biti nikakav uvjet osim stručnosti (sukladno Zakonu o vlasništvu).
  • Da sve lokalne samouprave u roku od 6 mjeseci moraju donijeti Strategiju razvoja toplinarstva na svom području koje uključuje korištenje ekoloških obnovljivih izvora toplinske energije po načelu, da ZAJEDNIČKO GRIJANJE NE MOŽE BITI SKUPLJE OD POJEDINAČNOG!

Share for Success

Comment

17

Signatures