Iris Kuipers 0

Buma/Stemra, maak van de podcast geen outcast!

1474 people have signed this petition. Add your name now!
Iris Kuipers 0 Comments
1474 people have signed. Add your voice!
30%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

(for the English version click here)

(para la versión en español haga clic aquí)

De Buma/Stemra (de vertegenwoordiger van auteurs in Nederland) heeft de tarieven voor podcasts aangepast naar 1 cent per download met een minimum van € 130.-, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2011. Voorheen was dit € 240.- per podcast per jaar, ongeacht het aantal downloads. De tariefwijziging houdt een extreme stijging in van de af te dragen auteursrechten voor populaire podcasters. Dit heeft ertoe geleid dat onder andere Radio 538 per direct is gestopt met het aanbieden van de Dance Department en Powermix podcasts en heeft de oorlog verklaard aan de B/S.

Voor de kleine podcasters pakt deze wijziging positiever uit, maar is het minimum tarief nog steeds erg hoog omdat zij (meestal) geen geld met hun podcast verdienen.

Directeur van de B/S, Hein van der Ree, beweert dat podcasts alleen promotie zijn voor de radio stations. Hij zegt dat, als de nieuwe tarieven niet betaald worden, het goed is dat de desbetreffende podcasts offline gehaald worden. Ook zegt hij dat dit nieuwe tarief tot stand is gekomen door nauw overleg met de leden van B/S, de auteurs. Hij verklaart op zijn beurt de oorlog aan de “gratis muziek” cultuur.

Het staat vast dat auteurs op een of andere manier gecompenseerd moeten worden voor hun werk, maar het zoeken naar een levensvatbaar businessmodel, in samenwerking met de achterban en exploitanten, is waar het bij B/S op dit moment aan ontbreekt. Tot nu toe is het erg moeilijk om bij B/S in gesprek te komen om te praten over hoe er een licentiemodel voor nieuwe digitale initiatieven opgezet kan worden, dat voor iedereen werkt en tot die tijd zal dit beleid de “illegale” distributie van podcasts alleen maar stimuleren.

Voor meer informatie kun je de links naar artikelen over deze kwestie aan de rechterzijde van deze pagina bekijken.

Door deze petitie te tekenen ben je het ermee eens dat:

  • Voor veel artiesten en auteurs podcasts van essentieel belang zijn om hun eigen werk onder de aandacht van muziekliefhebbers te brengen;
  • Het voor muziekliefhebbers een belangrijke bron is om nieuwe muziek te ontdekken en uiteindelijk ook te kopen;
  • Er tarieven moeten komen zonder drempels, zonder terugwerkende kracht, die voor grote en kleine spelers haalbaar zijn, waardoor voor de auteurs van muziek een extra inkomstenbron ontstaat en liefhebbers kunnen blijven genieten van muziek op internet in de vorm die zij wensen;

OPMERKING: het kan zijn dat u na het tekenen om een donatie voor deze site wordt gevraagd. Hier kunnen wij niks aan doen en staat los van het tekenen van deze petitie. Gewoon negeren!

Sponsor

Fatal Music Group D2W/DDMCA

Links

Share for Success

Comment

1474

Signatures