Gradjanin Srbije 0

Otvoreno pismo SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA i UMETNOSTI - SANU

112 people have signed this petition. Add your name now!
Gradjanin Srbije 0 Comments
112 people have signed. Add your voice!
12%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now


P E T I C I J A  Z A  R E F O R M U  S A N U
 
Zamolili bismo vas da, ukoliko se slažete sa dole izloženim, podržite peticiju upisivanjem (ime, email ili putem facebook-a) u polja koja se nalaze ispod teksta i da pomognete peticiju širenjem informacije o postojanju iste. Svaki komentar je dobrodošao. Hvala!


        Otvoreno pismo SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

 Kao gradjani, svedoci stanja u kome se nalaze naša država i narod, osećamo potrebu da vam se obratimo kao instituciji koja bi trebalo da predstavlja i neguje kulturu i nauku i time bude cuvar identiteta naroda Srbije. 

 Želimo vam reći da smo prilično uznemireni vašim (ne)aktivnostima! 

 Kako to da se jedna takva institucija koja okuplja najistaknutije predstavnike svoga naroda u oblastima nauke i umetnosti, ne bori za veći uticaj na javno mnenje u zemlji, a posebno na mladje generacije? 

 Da li ste vi uopšte svesni šta se dešava u društvu? 

 Da li ste vi , dragi naši Akademici, upućeni koji su kriterijumi i sistem vrednosti, interesovanja i dominirajuće dnevne teme mladih ljudi !?
 
 Kako to da se gotovo uopšte ne bavite sociološkim pitanjima?

 Kažete da vas država ne plaća da biste se bavili politikom, već razvojem nauke. Sociologija je nauka? Jeste.
 
 Da li zaista ne možete da pokrenete bilo kakvu raspravu i o situaciji u zdravstvu, prosveti, u vezi zaštite prava radnika, o kvalitetu ishrane, zagadjenju...?

 Sigurni smo i da se vaše delovanje ne bi smelo ograničiti samo na teoriju, već bi trebalo da bude prošireno i na polje prakse. Ili je pokretanje socioloških i kulturoloških pitanja već zalaženje u politiku, obzirom da haotično stanje u tim segmentima života očigledno odgovara raznim strukturama kako u zemlji tako i van nje?

 Vlasti se menjaju , a Akademija ostaje, pa bi kao takva trebalo da bude pre svega institucija naroda, jer je on i finansira!!!

Sramota je(!) sto SANU nije ni blizu uloge predvodnika koju bi trebalo da ima u osvešćivanju naroda i izlečenju od agresije, (auto)destrukcije, arogancije, konzumizma, komformizma, snobizma i ostalih bolesti koje se šire Srbijom i vode u bezumlje, zarad uspostavljanja istinskih ljudskih vrednosti i odnosa, oseca(n)ja kolektiva, solidarnosti, pripadnosti… 

 Ovim pismom ZAHTEVAMO:
- da preuzmete na sebe odgovornost i ulogu koja vam je data samim  članstvom
- da izvršite reformu institucije i osvežite istu podmladjivanjem
- da prevazidjete eventualne unutrašnje sukobe
- da, pored organizovanja izložbi, naučnih skupova i redovnih delatnosti uglavnom namenjenih ljudima od struke, proširite polje delovanja i, pre svega, organizacijom javnih debata počnete da komunicirate direktno sa narodom 
- da zahtevate veći medijski prostor, pre svega na Radio Televiziji Srbije (koja bi trebalo da konsultuje SANU pri izboru kulturno-obrazovnog i zabavnog programa)  
- da, ako treba i formiranjem posebnog odeljenja, konacno počnete da delujete kao predvodnik u otvaranju pitanja o akutnim problemima društva i rešavanju pre svega moralne i kulturološke krize u kojoj se Srbija nalazi. 

ODGOVORNI STE PRED NARODOM !!!
Links


Share for Success

Comment

112

Signatures