Cvijeta Biščević 0

PETICIJA ZA ZAJEDNIČKI VRT

418 people have signed this petition. Add your name now!
Cvijeta Biščević 0 Comments
418 people have signed. Add your voice!
42%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

 Od zagrebačke gradske uprave tražimo da se na prostoru grada odredi primjereni prostor za zajednički vrt i omogući njegovo formiranje. 

 Prostor za zajednički vrt može biti privremenog, a poželjno i trajnog karaktera. Takva investicija ne predstavlja gotovo nikakav izdatak za gradski proračun, a riječ je o ulaganju u korist zajednice.

 Društvena korist zajedničkih vrtova je nepobitna i višestruka: osim doprinosa održivom razvoju, zelenim sustavima i ublažavanju lokalnog utjecaja na klimatske promjene smanjenjem emisija plinova, zajednički vrtovi doprinose i kroz kontakt s prirodom, proizvodnju zdrave hrane, promociju tradicionalnog načina uzgoja, okupljanje, druženje, edukaciju, terapeutsku dimenziju, pa i demonstraciju socijalne osjetljivosti jer uzgojeni plodovi uvelike mogu pomoći kućnim proračunima. 

 Parcele unutar vrta bile bi, pod jednakim uvjetima, dostupne svima koji ih žele obrađivati, a istovremeno bi prostor vrta bio dostupan i najširoj javnosti kako bi zainteresirani građani vrtom mogli šetati i razgledavati. Time bi Zagreb dobio novi sadržaj koji bi u mnogome pridonio poboljšanju kvalitete života u gradu, te posljedično porastu zadovoljstva stanovnika onime što im Grad nudi. Formiranje zajedničkog vrta u osnovi je izrazito jednostavno pa tražimo da se gradska vlast po tome pitanju angažira i vrt formira već ove godine. 


Sponsor

Ova je peticija pokrenuta u sklopu inicijative za prvi zagrebački zajednčki ili društveni vrt, a provode je: Parkticipacija, Prostor za vrt, Udruga za promicanje inkluzije - Podružnica Zagreb, Ured za permakulturu, Goethe Guerilla Zagreb, 1POSTOZAGRAD, Zelena Akcija. Peticija će biti upućena zagrebačkoj gradskoj upravi u znak zainteresiranosti i potpore građana za formiranje zajedničkih društvenih gradskih vrtova.

Links

Share for Success

Comment

418

Signatures