Rados Milicevic Beograd 0

PETICIJA ZA ZABRANU RADA ZA VREME PRAZNIKA I NEDELJOM

27 people have signed this petition. Add your name now!
Rados Milicevic Beograd 0 Comments
27 people have signed. Add your voice!
1%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Poštovani,

Iako prema "ZAKONU O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI" zaposleni nisu dužni da rade za vreme praznika svedoci smo da se zakon ne poštuje.

Poslodavci grubo krše zakon i eksploatišu radnike. Maloprodajni objekti robe široke potrošnje u vlasništvu stranih kompanija kao i lokalnih tajkuna jednostavno ne znaju za prekid radnog vremena i ne poštuju državu u kojoj ostvaruju visoke profite.Njihovi radnici rade za Sretenje - Dan državnosti Srbije, i to oba dana praznovanja.

Obespravljeni su radnici i u drugim delatnostima, ali ovi su najvidljiviji.

Cilj ove peticije je PROMENA "ZAKONA O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI" pošto ovaj ne valja i ostvalja mogućnost poslodavcima da angažuju radnike za vreme praznika u delatnostima gde to nije nepohodno.

Konkretno stavka iz člana 3 mora da se promeni :

Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji.

Zakon mora da precizira kome je nužno da radi za vreme praznika pošto je sadašnji nedorečen i predmet zloupotreba.

Potpisivanjem ove peticije saglasni ste da se zabrani i rad nedeljom trgovinskim preduzećima pošto je to standard u većini zemalja Evropske unije.

Kada sakupimo dovoljan broj potpisa, o ovoj temi ćemo tražiti stav svih partija u Srbiji ( pred ovogodišnje parlamentarne izbore ) i pokrentu debatu u sredstvima javnog informisanja.


Share for Success

Comment

27

Signatures