Bedrudin Gusic 0

Peticija za smjenu Christiana Schmidt-a

113 people have signed this petition. Add your name now!
Bedrudin Gusic 0 Comments
113 people have signed. Add your voice!
12%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Peticija za smjenu Visokog predstavnika Christiana Schmidta

Tražimo da se Visoki predstavnik Christian Schmidt pod hitno smijeni jer smo zaključili na osnovu njegovih dosadašnjih postupaka i izjava koje je izvršio i davao u toku svog kratkog rada na funkciji Visokog predstavnika da je pristrastan prema jednoj strani i politici a koja je sljedbenik presuđenog UZP-a i kontinuirane agresorske politike prema Bosni i Hercegovini.

Gospodin Schmidt je davao u javnosti sasvim netačne izjave o ‘nezastupljenosti Hrvata’ na pozicijama u Bosni i Hercegovini, govorio o potrebi izmjena ‘izbornog zakona’ države na način koji bi omogućio ‘legalno zastupanje’- kategorije koja ne postoji u Dejtonskom ugovoru, te je u nedavnom razgovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem otvoreno preferirao model izbornog zakona koji vodi ka stvaranju ‘trećeg entiteta’ i veoma je opasan za opstanak naše države.

Gospodin Schmidt je također uzeo sebi za pravo da o pitanju izbornog zakona u našoj državi razgovara sa predstavnicima druge, za nas strane i uz to, agresorske države, što je neprimjeren i u međunarodnom pravu neprihvatljiv postupak jer stvar izbornog zakona je isključivo unutrašnje pitanje svake države.

Istovremeno, gospodin Schmidt ne čini ništa da upotrijebi svoje Bonske ovlasti da u državi smijeni one koji vrše njenu opstrukciju i čine je nefunkcionalnom, kao i one koji negiraju genocid, što prema zakonu naše drzave predstavlja krivično djelo, kažnjivo zatvorom.

Pristranost gospodina Schmidta vidimo i u njegovim nedavnim istupima i skandaloznim izjavama na simpozijumu pod nazivom “Euroatlanske perspektive BiH” održanom u Neustadtu an der Eisch, srcu njegovog izbornog okruga, gdje je bilo riječi o Bošnjacima kao o ‘muslimanskom ostrvu’ u Evropi, te drugim veoma uvrjedljivim i islamofobičnim istupima.

Uloga Visokog predstavnika prema Aneksu IV Dejtonskog sporazuma (Ustavu) jeste u tome da se uspostavi funkcionalna država Bosna i Hercegovina, što podrazumjeva uklanjanje sa pozicija svih onih koji to opstruiraju, kako bi se omogućio napredak zemlje i njeno uključivanje u Euro-atlantske integracije. I da tu dužnost ima obnašati na profesionalan i nepristrasan način. Isto tako, očekivali smo od gospodina Schmidta da ako već govori o potrebi izmjena izbornog zakona da u prioritet stavi implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz nekoliko predmeta od kojih neke čekaju na implementaciju preko 12 godina, no on ih niti ne spominje u svojim istupima i svojoj agendi.

Obzirom da je gospodin Schmidt po svemu do sada pokazao pristranost opasnoj po opstojnost Bosne i Hercegovine, smatramo da kao takav ne može nastaviti obnašanje funkcije Visokog predstavnika u našoj zemlji i tražimo njegovu smjenu.

VOĐSTVO FB. GRUPE ZAHJTEV ZA POVRATAK USTAVA R BiH

  1. Dženana Delić
  2. Bedrudin Gušić
  3. Ibrahim Halilović
  4. Nihad Filipović

… i građani Bosne i Hercegovine.

Share for Success

Comment

113

Signatures