Klemen Mesarec Bohinj 0

Peticija proti zaračunavanju parkirnih mest na Kardeljevi ploščadi

331 people have signed this petition. Add your name now!
Klemen Mesarec Bohinj 0 Comments
331 people have signed. Add your voice!
34%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Vse od začetka sedemdesetih let,ko so okoli Bežigrada, natančneje na Kardeljevi ploščadi, zrasle novedružboslovne fakultete, današnja Fakulteta za družbene vede, Pedagoškafakulteta, Ekonomska fakulteta in Fakulteta za upravo, se je poleg novihcentrov družbenega organiziranja, dogajanja in združevanj pojavila tudi problematika premajhne kapacitete parkirnih prostorov.

Zgoraj omenjene fakultete spadajo med večje fakultete Univerze v Ljubljani in nasploh v Sloveniji, skupno število študentov, ki obiskujejo fakultete na Kardeljeviploščadi se po grobi oceni giblje nekje med 15.000-16.000 študenti. Trenutno na Kardeljevi ploščadi obratujeta dve zasebni parkirišči, katerih kapacitete so750 parkirnih mest, po oceni pa je v neposredni bližini fakultet na voljo še vsaj 500 brezplačnih parkirnih mest. Kljub predpostavki, da vsaj polovica študentov z avtomobili uporablja javni prevoz, pomeni pomanjkanje parkirnih kapacitet za vsaj 250 parkirnih mest, kar je samo po številkah zadosten razlog za naslavljanje in celovito odpravljanje parkirne problematike na Kardeljeviploščadi. Naj tudi omenimo, da brezplačna parkirišča poleg študentov koristi dober del zaposlenih na fakultetah in ostalih deležnikov.

Namesto, da bi Mestna občina Ljubljana (MOL) v sodelovanju z deležniki iskala skupno rešitev, ki bi celovito odpravila problematiko parkirnih mest,je že enostransko začela s postopkom priprave na zaračunavanje parkirnih mest, kjer je sedaj omogočeno brezplačno parkiranje. Študentje s to potezo vidimo nadaljevanje nedavnih državnih trendov na področju politike do mladih, kjer se študentje pojavljamo kot strateški resurs in strošek sodobnih neoliberalnih družb. MOL opozarjamo,da bo s tem še dodatno poglobila parkirno problematiko, študente pa pahnila vše večjo socialno stisko. Zaračunavanje parkirišč na Kardeljevi bo študente spodbujalo k temu, da začnejo uporabljati alternativna brezplačna parkirišča,kar bo povečalo pritisk na zasebna zemljišča v okolici.

Zato od MOL zahtevamo naslednje:

- Konec ekonomskega izkoriščanja študentov, ki na študij prihajajo vLjubljano. Ljubljana kot univerzitetno mesto, bi morala spodbujati razvoj in priseljevanje mladih, ne pa, da proti njim vodi izkoriščevalsko ekonomskopolitiko.

- Zahtevamo od MOL, da ustavi postopek priprave na zaračunavanje parkirnih mest, ter daustrezno reši težavo s parkirnimi mesti na Kardeljevi ploščadi in študentom, ki tukaj študirajo, omogoči zastonjsko uporabo parkirišč.

Študentski sveti Karedeljeve ploščadi

Share for Success

Comment

331

Signatures