Nata Bata 0

ZA POVRATAK IGRALIŠTA I PARKA U STARI GRAD

128 people have signed this petition. Add your name now!
Nata Bata 0 Comments
128 people have signed. Add your voice!
52%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Peticija se potpisuje od 22. travnja 2010. – Dana planeta Zemlje – do kraja svibnja, te će se nakon toga uručiti predstavnicima Gradskog vijeća i Gradske uprave Grada Rijeke.

Peticija se potpisuje na Korzu ispred Radio Rijeke a ovo je verzija za sve one koji nisu u mogućnosti doći i potpisati se.


Do sada smo na Korzu prikupili preko 2000 potpisa.

ZAŠTO POTPISUJEMO PETICIJU?

 Rijeka je u središtu grada imala park i igralište ispred Osnovne škole Nikola Tesla i Filozofskog fakulteta. Bila je to prava zelena oaza u Starom gradu. A onda su sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća došli „kratkotrajni“ talijanski investitori, za njima pile i bageri - i park je nestao. Djeca i građani dobili su dugogodišnju močvaru ograđenu zaštitnim ogradama . Onda su gradski urbanisti smislili da će se na tom prostoru sagraditi nova Gradska knjižnica iznad dvoetažne podzemne garaže. Djeca i građani su tako dobili podzemnu garažu, a iznad nje betonski plato sa stupićima koji nalikuju na nadgrobne spomenike komercijalizaciji i betonizaciji Rijeke. Djeca i građani središta Rijeke, ali i brojni gosti i turisti, ostaju šokirani nedostatkom zelenila u središtu grada te betonskim spomenikom umiranju parkova.

ŠTO TRAŽIMO OD GRADSKOG VIJEĆA I GRADSKE UPRAVE RIJEKE:


  1. Tražimo povratak igrališta i travnatih parkova u Stari grad

  1. Tražimo da se hitno preinači odluka o namjeni betonskog platoa ispred Osnovne škole Nikola Tesla, te da se na taj prostor vrati park i igralište

  1. Predlažemo da se 22. travnja od iduće godine obilježava i kao Dan parkova grada Rijeke.

  1. Tražimo od Gradskoga vijeća i Gradske uprave Rijeke da hitno izradi i usvoji strategija zelene urbanizacije grada, kojim će se djeci i građanima vratiti drveće, cvijeće, ptice i igrališta.

  1. Tražimo da se osnuje savjetodavna radna grupa građana pri komisijama za urbanističko planiranje radi aktivnijeg konzultiranja i sudjelovanja građana u donošenju odluka u vezi okoliša što je predviđeno Konvencijom o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša iz lipnja 1998. (tzv. Arhuška konvencija).


Hvala na podršci

Sponsor

Udruga "Spirit"

Links

http://www.spirit-ri.hr
http://www.poriluk.com
http://www.kvarner.info
Share for Success

Comment

128

Signatures