Studenti Istina 0

ПЕТИЦИЈА - НИКАД У НАТО

Studenti Istina 0 Comments
1556 signers. Almost there! Add your voice!
104%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Скупштина Србије је 12.2.2016. са 157 гласова ЗА и 1 глас ПРОТИВ, усвојила закон о потврђивању Споразума са НАТО савезом из области логистичке подршке на основу којег су особљу НАТО-а омогућени имунитет и слобода кретања на територији Србије. Поред овога собље НАТО-а биће ослобођено и плаћања пореза, ПДВ-а и царина.

Споразумом је такође омогућено да са нашом војском размењују поверљиве информације и опрему, док се свим припадницима НАТО-а у Србији гарантују имунитет и привилегије, који су утврђени Бечком конвенцијом.

Закон који усвоји Народна скупштина доставља се председнику Републике који доноси указ о проглашењу закона у року од 15 дана од дана изгласавања закона.

Позивамо све наше људе, пријатеље и колеге, да заједно потпишемо петицију и на тај начин охрабримо председника Републике Србије Томислава Николића да сачува достојанство свог српског народа, достојанство државе Србије, те част свих невиних и херојских жртава страдалих у НАТО агресији 1999. године, тако што неће потписати указ о проглашењу овог срамног споразума са НАТО савезом.

Председник Републике може одбити да прогласи закон који је изгласала Народна скупштина. Такав закон, заједно са писменим образложењем, председник Републике враћа Народној скупштини на поновно одлучивање.

У име наше групе "Студенти за истину" и свих потписника ове петиције апелујемо и тражимо од председника Републике Србије да не потписује указ о проглашењу овог закона.

Након инстанце председника Републике Србије, обратићемо се и Уставном суду поводом покретања поступка за оцену уставности закона. Поред горе поменутог закона тражићемо и оцену уставности закона о потврђивању Споразума између држава чланица НАТО и осталих држава учесница у Партнерству за мир о статусу њихових снага са свим додатним протоколима (СОФА). Овај споразум је у свом пуном облику потписан 28.1.2014. у Вашингтону, а ратификован је 8.7.2015. СОФА споразум је предвиђен акционоим планом активности за партнерство ИПАП и представља основу за све наредне споразуме који обавезују Србију према НАТО савезу и као такав сматрамо да он крши Устав Републике Србије.

Поступак за оцену уставности закона који је ступио на снагу, могу пред Уставним судом, да покрену државни органи, органи територијалне аутономије или органи локалне самоуправе, као и најмање 25 народних посланика. Овај поступак може покренути и сам Уставни суд. Са друге стране, право на иницијативу за покретање поступка за оцену уставности и законитости има свако правно и физичко лице.

Дакле, још једном позивамо све оне који нас подржавају и прате да у што већем броју потпишемо ову петицију, и тако покажемо шта мислимо о свим овим споразумима и чланству Србије у НАТО.

Погледајте и званични видео наше камање.

Твитер

Инстаграм
Share for Success

Comment

1556

Signatures