Nameh be Dr. Fazel
بنام خدا
استاد گرانقدر جناب آقاي دكتر ايرج فاضل
رئيس محترم سازمان نظام پزشكي جمهوری اسلامی ایران
با اهداي سلام
احتراماً انتشار نامه دفتر دستياري سازمان نظام پزشكي در خصوص دوره تكميلي علوم آزمايشگاهي، موجب اعتراض طيف گسترده اساتيد و دانشجويان رشتههاي مختلف علوم آزمايشگاهي كشور گرديده است. اینجانبان دانشجویان دورههای تخصصی و PhD رشتههای مربوط، ضمن دعوت از دستیاران گرامی و عزیز رشتههای تخصصی مختلف پزشکی به وحدت و گفتمان علمی و توصیه به پرهیز از گرفتار شدن در دام منافع صنفی گروهی خاص و لزوم رعایت انصاف و تقوی در تعارضهای بین رشتهای، موارد زیر را مزید استحضار جنابعالی و دست اندرکاران این موضوع تقدیم میدارد:
1 - متأسفانه نویسندگان اين نامه از روی احساسات، بیتجربهگی و عدم آشنايي كافي با قوانين و مقررات آموزشي وزارت بهداشت و سابقه دوره تكميلي علوم آزمايشگاهي و بدون تحقيق، مطالب و ادعاهاي غيركارشناسانه، غيرمستند و فاقد پشتوانه علمي (و صرفاً تحت تاثير القائات یکی دو نفراز دستیاران پاتولوژی) را مطرح نمودهاند.
2 - برخلاف ادعاي مطرح شده، دوره تكميلي علوم آزمايشگاهي كاملاً مسير قانوني مشابه هر دوره آموزشي را طي نموده است. لازم به ذکر است که این دوره در سال 1367 به تصویب شورای آموزش پزشکی و تخصصی رسیده، توسط وزیر وقت ابلاغ گردیده و برای دو سال در دانشگاه علوم پزشکی تهران به اجرا در آمده و دانش آموختگان آن بیش از 25 سال است که در آزمایشگاههای خصوصی و دولتی به ارائه خدمت می پردازند. متاسفانه در ادامه، با فشار و ممانعت برخی از پاتولوژیستها، این دوره متوقف گردید. مجدداً در سال 1388 آیین نامه جدید تهیه و به تصویب کمسیون معین شورای عالی برنامه ریزی رسیده، توسط معاونت آموزشی وقت جهت اجرا به دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ گرديد. اما مجدداً تحت تأثير فشار همان گروه، این آییننامه نیز مسکوت ماند. برای بار سوم آییننامه سختگیرانهتری توسط وزارت بهداشت و باحضور 3 نفر از اساتید و پیشکسوتان رشته پاتولوژی (و با هدف جلب همکاری و توافق ایشان) در طول مدت دوسال و طی نشستهای متعدد در معاونت آموزشی (و زیر نظر دو دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی و دبیرشوراي علوم پایه پزشکی و تخصصی)تهیه و با ابلاغ وزیر محترم به اجرا در میآید.
3 - اشاره شده كه دوره تكميلي علوم آزمايشگاهي پيرو نامه دبير محترم شوراي آموزشي علوم پايه و در حضور مديران تحصيلات تكميلي 4 دانشگاه پذيرنده دوره، مورد تأييد قرار گرفته است. طرح اين مطلب یا ناشي از عدم آشنايي نگارندگان نامه با اصول و مقررات آموزشي وزارت بهداشت، یا تجاهل و غرض ورزی است، چرا كه تشكيل جلسه مذكور در دبيرخانه شوراي علوم پايه با حضور مديران تحصيلات تكميلي، تنها جهت رفع مشكلات اجرايي دوره در دانشگاههاي مجری بوده است. اينگونه جوسازی و اغواگری، مايه تأسف بوده و توهين آشكار به ارکان اجرایی نظام قلمداد میشود.
- 4 - ادعاي اينكه گروه پاتولوژي مرجع آزمايشگاهی كشور است، كاملاً غيرمستند و فاقد وجاهت قانوني است. مطابق با قوانين اداره آزمايشگاه در ايران، رشته پاتولوژي يكي از گروههاي مرتبط با آزمايشگاه و در كنار متخصصين علوم آزمايشگاهي، متخصصين، PhDها و دكتري حرفهاي علوم آزمايشگاهي است. متولي طب آزمايشگاه بودن گروه پاتولوژي، تعبیرخودساخته و بدون پشتوانه و ابزاری برای اجحاف و ظلم به قشر فهيم علوم آزمايشگاهي كشوردر طي سه دهه بوده است. در حاليكه واقعيت متفاوت بوده و متخصصين تمامی رشته های علوم آزمايشگاهي متوليان آزمايشگاه هستند (نه صرفاً گروه پاتولوژي).
- 5-متأسفانه ادبيات بخشي از نامه درخور شأن دفتر دستياري نبوده و موارد منتسب به PhD ها كاملاً خلاف واقع است. بدیهی است، شعبدهبازي، تبحر كساني است كه با انواع ترفند، فشار، لابي و تحصن در طول مدت 30 سال گذشته، جامعه بزرگ علوم آزمايشگاهي را از حق مسلم خويش محروم ساختهاند.
- 6-ایشان در بخشي از نامه، آموزش دوره تكميلي علوم آزمايشگاهي در قالب دورههاي آموزشي 1 الي 4 ماهه را یک نقطه ضعف دوره دانستهاند. در حالیکه شايسته بود اين عزيزان نگاهي اجمالي به برنامه آموزشي دوره پاتولوژي میداشتند تا متوجه واقعيت دوره پاتولوژي گردند، جايي كه آموزش 1 الي 4 ماهه آزمايشگاهي دستياران اين رشته زير نظر یک پاتولوژیست (كه دانش كافي از ايمونولوژي، بيوشيمي، هماتولوژي و .... ندارد)يك مزيت شمرده میشود! چراهمین آموزش (آن هم زیر نظر استادان هر رشته و تحت نظارت گروه آموزشی مربوط)به کسانی که بيوشيمي، ميكروب، ايمونولوژي، ژنتیک و .... را حداقل 11 سال در رشته علوم آزمايشگاهي و دورههای ارشد و دکتری گذراندهاند، به عنوان نقص و عيب قلمداد میشود؟!!!!.
- 6 - بدیهی است تفسير نتايج آزمايش به عهده پزشك معالج است ( نه آزمايشگاه)که این امر مطابق دستورالعمل و قوانين صريح بين المللي حوزه آزمايشگاه است. اينكه مسئول فني آزمايشگاه حتما بايستي داراي پایه طب باشد يك ايده غيرقابل قبول و غيرعلمي است كه فقط ادعای پاتولوژیستهای كشور ماست. گواه اين مدعا آمار آزمايشگاههاي اتحاديه اروپا است كه 60 درصد آزمايشگاههاي آن توسط متخصصين علوم آزمايشگاهي اداره ميشوند و 40 درصد مابقي کلینیکال پاتولوژیست و داراي پايه MD هستند.
- 7 - در حقانيت و اولویت رشتههاي علوم آزمايشگاهي در مديريت آزمايشگاه همين بس كه كشور هلند از حدود 10 سال پيش مسئوليت فني آزمايشگاهها را تماماً به متخصصين و PhDهاي علوم آزمايشگاهي واگذار نموده و از ورود MD ها به این عرصه جلوگیری نموده است.
- 8 - نویسندگان محترم به اشتباه اجراي دوره تكميلي علوم آزمايشگاهي را دور زدن متوليان امر آموزش آزمايشگاه اطلاق نمودهاند. به اطلاع دستياران عزيزي كه از تاريخچه علوم آزمايشگاهي كشور اطلاعي ندارند، ميرساند كه قبل از سال 1370، متخصصين علوم آزمايشگاهي متولي آزمايشگاه های كشور بودند و رشته پاتولوژي صرفاً در بخش آناتوميكال پذيرش دستيار داشت. بدليل منافع مادي حوزه آزمايشگاه، پاتولوژيستها با بیتوجهی به اهمیت و جایگاه مهم آناتومیکال پاتولوژی در تشخیص بیماری ها و كنار نهادن متوليان واقعي آزمايشگاه (يعني متخصصين علوم آزمايشگاهي و به بهانه باليني بودن) و با بياعتنايي کامل به قوانين ملي و بينالمللي، سيطره خود را بر آزمايشگاه آغاز نمودند.
- 10 - ما دانشجویانPhD و تخصصی رشتههای آزمایشگاهی، جهت جلوگیری از عوام فریبی و هرگونه تقابل غیر علمی، آمادگی خود را برای برگزاری نشستهای علمی و گفتمان تخصصی، روشنگرانه و کارشناسانه با دستیاران محترم آن دفتر اعلام داشته، این عزیزان که به حق از سرمایه ها و امیدهای آینده عرصه بهداشت و درمان کشور هستند را به رعایت بیش از پیش اخلاق حرفهای دعوت مینمایم.
- 11 – در پایان از شما استاد ارجمند، به عنوان شخصیت برجسته و فرهیخته پزشکی کشور تقاضا می نماید، اکنون كه پس از سال ها تلاش، تحمیل هزینه های سنگین و چالش های حوزه آزمایشگاه و به امید جبران خسارت های علمی و تخصصی ناشی از انحصار زیان بار، دوره تكميلي علوم آزمايشگاهي به اجرا درآمده، تلاش خویش را نسبت به اصلاح وضعیت آزمایشگاهها و حفظ حقوق و جایگاه علمی و قانونی دانش آموختگان علوم آزمایشگاهی، مبذول فرموده، اسباب ارتقاء هرچه بهتر خدمات آزمایشگاهی را با رعایت مستندات علمی جهانی و رویههای علمی دانشگاه های معتبر، فراهم فرمایید.
دانشجويان PhDرشتههاي تخصصي علوم آزمايشگاهي سراسر كشور
اسفند1396
Comment