Yannick Michaux 0

voor een betaalbaar openbaar vervoer in Brussel!

637 people have signed this petition. Add your name now!
Yannick Michaux 0 Comments
637 people have signed. Add your voice!
13%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

“Vanmorgen maakte ik promotie voor #MIVB in het kader van Week van Vervoering (Thema: vervoer naar school)”- Brussels minister van openbaar vervoer Brigitte Grouwels, Twitter, 19 september 2012

Grouwels promoot het vervoer naar school onder meer door de prijs van de MIVB-abonnementen voor studenten aan het Nederlandstalig hoger onderwijs dit jaar te laten verdubbelen naar 204 euro, het standaardtarief voor jongeren onder 26 jaar.

Een korte geschiedenis van de prijzen van de MIVB-abonnementen voor de studenten aan het Nederlandstalig hoger onderwijs:
129034021511394.png?r=0.9493854725070268

2003: 10 euro

2007: 25 euro

2008: 45 euro

2011: 102 euro

2012: 204 euro

“[Het systeem van goedkope abonnementen] voor Vlaamse studenten in Brussel is een succes. Circa de helft van de studenten met een gratis MIVB-abonnement reed het afgelopen academiejaar meer met de bus, tram of metro dan voordien.” – De Standaard 4 oktober 2004

Spijtig genoeg hadden anderen een verschillende visie op het doel van het openbaar vervoer:

“We moeten de klant ongetwijfeld meer uitmelken. […] Ik heb vooral twijfel bij de abonnementen. Met dat systeem moedig je mensen alleen maar aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken.” – Kris Lauwers, adjunct-directeur-generaal van de MIVB, De Morgen 20 april 2012

Het Brussels Gewest had geld voorzien voor studentenmobiliteit. Dit budget werd overgeheveld naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De VGC, onder leiding van GROEN, VLD en CD&V, weigert echter vanaf dit jaar een luttele 800 000 euro uit een budget van 144,72 miljoen euro vrij te maken voor de studentenabonnementen. Voorheen stond Br(ik (Brussel en ik, een organisatie die instaat voor de interesses van de Nederlandstalige hogere onderwijsinstellingen in Brussel) in voor de goedkopere abonnementen.

Brussel leren kennen? Naar theater, café of concert buiten de VUB? Op kot in het centrum? Het wordt een stuk duurder, voor velen te duur. Het openbaar vervoer wordt alsmaar duurder voor iedereen. Dit is een averechtse logica. Wanneer de kosten aan een auto, de verkeersproblematiek en de volksgezondheid ongekende toppen scheren, is het des te belangrijker dat het openbaar vervoer toegankelijk, efficiënt en kwaliteitsvol is.

De keuze voor een werkelijk openbaar vervoer – een vervoersmodaliteit die voor iedereen in Brussel betaalbaar, toegankelijk en toereikend is – is redelijk, realistisch en wenselijk. Iedereen die in Brussel leeft, werkt of studeert – werknemers, gebruikers en ook niet-gebruikers van het openbaar vervoer – is geholpen met een betaalbaar en werkelijk openbaar vervoer.

Daarom roepen wij iedereen op om mee te ijveren voor een betaalbaar en werkelijk openbaar vervoer in Brussel. Aan de bevoegde ministers verklaren wij: investeer in het openbaar vervoer, zorg dat alle studenten Brussel kunnen ontdekken, maak het Brussels openbaar vervoer betaalbaar voor iedereen, kwaliteitsvol en écht openbaar.

Bent u ook tegen deze spectaculaire prijsverhogingen? Steunt u het idee van een goedkoop openbaar vervoer? Teken dan de petitie!

OPGELET: Het is uiteraard niet de bedoeling deze petitie te ondertekenen indien u al de papieren versie heeft ondertekend!

Kleine correctie: BR)IK krijgt een budget dat voor specifieke zaken gebruikt moet worden, bv. studentenhuisvestiging. Het is niet hun beslissing om dit budget niet langer voor de studentenabonnementen te gebruiken.

Sponsor

Platform OPENBAAR vervoer! - Comac VUB, Jong Socialisten VUB - Met steun van de studentenraad VUB

Links


Share for Success

Comment

637

Signatures