Φορείς Λήμνου 0

ΟΧΙ στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας

21 people have signed this petition. Add your name now!
Φορείς Λήμνου 0 Comments
21 people have signed. Add your voice!
3%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ

ΛΗΜΝΟΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι κάτοικοι των νησιών μας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου μαζί με τους παραγωγικούς φορείς όλου του Αιγαίου, εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο.

Ως τέτοιο λοιπόν και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ως τέτοια καταργείται.

Η νησιωτικότητα συνοδεύεται με προβλήματα που γεννάει η απόσταση και η δυσκολία της θαλάσσιας συγκοινωνίας - επικοινωνίας. Η νησιωτικότητα δεν είναι για τη χώρα μας ένας απλός προσδιορισμός με γεωγραφική και μόνο έννοια. Είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας και του χαρακτήρα της, με όρους ιστορικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς. Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι τόσο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και αργότερα στα όργανα της ΕΕ, η χώρα μας δεν ακολούθησε ή δεν κατάφερε να επιβάλει αυτό που οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν ακόμη και για τα υπερπόντια νησιά τους. Να διεκδικήσει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για τα νησιά, ώστε να διασφαλίσει ισότητα ευκαιριών και αυτό παρά τις ρητές συνταγματικές προβλέψεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο που εκτός από νησο-κτόνο, είναι και αντίθετο στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τους κατοίκους σε ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση, και τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων κ.α, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει το νόμο περί αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ζητούμε από όλα τα πολιτικά κόμματα την άμεση κατάθεση τροπολογίας η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά , οικονομικά και πολιτικά περιοχές.

Συνυπογράφουν για τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο:

Επιμελητήριο Λέσβου - Παράρτημα Λήμνου

Ναυτικός Όμιλος Λήμνου

Σωματείο Φορτηγών Δ.Χ. Λήμνου

Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου

Φοιτητικός Σύλλογος ( Επιστήμονες Τροφίμων Διατροφής )

Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου

ΚΤΕΛ Λήμνου

Σύλλογος Ξενοδόχων Λήμνου

Σωματείο Ταξί Λήμνου

Εμπορικός Σύλλογος Μούδρου Λήμνου

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου

Σύλλογος επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Λήμνου

Σύλλογος Εστίασης Λήμνου

Κυνηγητικός Σύλλογος Λήμνου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου

Σύνδεσμος Αποστράτων – Παράρτημα Λήμνου

Δικηγόροι- Συμβολαιογράφοι Λήμνου

Σωματείο Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Λήμνου

Δήμος Αγίου Ευστρατίου

Δήμος Λήμνου

Περιφέρεια Β. Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ

Νομαρχιακή Οργάνωση Ν/Δ- Τοπική Δημοτική Οργάνωση ΝΔ

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ

Share for Success

Comment

21

Signatures