Emma Rasmusson 0

Låt diego få byta lägenhet!

12 people have signed this petition. Add your name now!
Emma Rasmusson 0 Comments
12 people have signed. Add your voice!
2%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Sen när blev det uthyrarens _personliga_ åsikt om lägenhetsbyte som ska vara avgörande? Låt Diego få byta lägenhet! THIS IS NOT OKAY.


Hej vänner och bekanta!

Så, ni som umgås med mig på en relativ daglig basis vet att jag länge har sökt efter att få flytta in till centrum då jag spenderar en absurd summa pengar och ännu absurdare mängd tid på pendling och transport.

För er som inte vet så spenderar jag ca 1,5h av mina morgnar på diverse olika bussar för att komma fram till min arbetsplats. Samma sak när min arbetsdag är slut och jag ska ta mig hem. Något jag inte finner särskilt roande.

För några månader sedan fick jag efter en längre tid äntligen napp på ett lägenhetsbyte. En fin lägenhet inne i centrum med en hyra likvärdig min nuvarande. Perfekt, tänkte jag! Men saker och ting är inte så smidiga alltid visade sig. Efter visningar gick båda parterna med på ett byte. Då han ville komma ifrån centrumstöket och jag, ja, sökte mig dit istället.

Bland de starka anledningar till bytet var dels att min pendlingstid skulle gå ner från saftiga 180min/dag ner till 80h/dag. Dessutom slipper jag tänka på att konstant behöva spendera mindre förmögenheter på taxi när jag ska hem från spelningar. Vettigt va?

Kontakten med den som hade blivit min nya hyresvärd var hur smidig som helst. Jag skickade ett mail med mina uppgifter och knappt 2 dagar senare var allt klart. Vi spikade ett datum för flytt och skulle bestämma dag för signering av nya kontrakt så fort min nuvarande hyresvärd, LKF, gett klartecken på byte. Underbart, tänkte jag!

Sen kommer LKF in i bilden.

En ansökan om lägenhetsbyte skickades in. Handläggningstiden på detta var 1-2 månader. Skrattretande? Minst sagt.
Drygt två veckor efter att jag skickat in detta ringde jag in till hyresvärden varav jag möts av en trött uthyrare som mest snäser ifrån sig frågor på varför jag vill byta lägenhet. Sure, jag förklarar snällt pendlingstiden, utläggen för taxi efter varje spelning och dessutom att jag driver ett företag tillsammans med min vän som kommer, OM BYTET BLIR GODKÄNT, bo granne med. Allt faller på plats. Jag har promenadavstånd från mina spelningar och hem, jag och Jacob kan spendera mer tid på att skapa musik samt att jag sparar in lite över 1,5h/dag på min resetid. Hon sa att hon skulle fundera på det och höra av sig.

Dagen efter hittade jag ett kuvert i min brevlåda. I den låg ett brev, utskrivet dagen innan. Antagligen bara ett par minuter efter vi har pratat då det har hamnat i min brevlåda redan dagen efter. "Bytet har blivit nekat". Spännande. Ingen anledning till nekandet fanns på lappen heller.

Dagen efter, mellan bussbyte 2 och 3, ringer jag upp för att få en förklaring på varför det har blivit nekat.
"Dina anledningar är för svaga och vi anser inte att du är i behov av en centralare lägenhet" är det snäsiga svaret jag får av denna kvinna.

Låt mig stanna där. Att LKF plötsligt har mer insyn i vad som är rätt val för mig än vad mina föräldrar, syskon och vänner har är i sig ett mysterium som jag nog aldrig kommer att förstå. Att uthyraren i sin tur anser att jag klarar mig fint med hur jag har det är väl roligt? Nå, jag hade väl inte sökt efter andra val om jag inte hade haft något att klaga på, right? (Som parentes, jag hade hör av mig till LKF för att se om de kunde hjälpa mig med en centralare lägenhet då jag redan är hyresgäst m.m. Svaret var ett rakt "nej, det är något du får lösa själv.)

Telefonsamtalet fortsatte i ungefär samma riktning, jag förklarade gång på gång, fick en otrevligare och snäsigare dam i andra sidan luren. Kommentarer som "det finns andra färdmedel", "det är du som valt att bo där du bor" och "dina skäl är ändå för dåliga" följt av några hånskratt gjorde att jag tappade det.

Tack och lov fanns det några människor inom företaget med vett innanför pannbenet. En annan ansvarig uthyrare tycker det låter sjukt att bytet inte blivit godkänt.

Jag ber att få tala med damernas chef då det låter orimligt att två personer med samma ansvar har två väldigt olika syner på samma sak. Efter jag vräkt ur mig vad som har hänt återkopplar han idag, med svaret att beslutet står kvar. Han hann be om ursäkt åt sin anställds vägnar, som lite plåster på såren.

Jag är så full av frågor efter denna upplevelsen.
Varför är ens LKF intresserade av att veta mina anledningar till ett lägenhetsbyte? Den nya hyresvärden gjorde en UC och så var det klart med det. Varför väljer LKF att göra en jävla grej av ett byte? Vi är ju på samma villkor jag och den andra parten som vill byte. Ekonomiska skäl har svårt att tro då hyran skiljer ca 21kr. Varför tycker LKF att det är inte är giltigt skäl att jag inte vill pendla 180min/arbetsdag? Är det körkortskrav för att behöva bo via LKF? Tänkte LKF kanske sponsra mig med taxipengar efter varje spelning jag har? Får de ens lov att göra såhär? Någon annan som har gått igenom liknande cirkus med LKF?

Men mycket detta lär jag aldrig få reda på. För tydligen kommer jag få bo kvar här tills de samtycker annat.
Vilket aldrig lär hända.
Uppenbarligen.

Men som tur är, så är jag inte bitter. Jag hann ju trots allt skriva allt detta under min bussresa hem.

Share for Success

Comment

12

Signatures