Ispod.Ministrove. Crte 0

Ispod Ministrove Crte

121 people have signed this petition. Add your name now!
Ispod.Ministrove. Crte 0 Comments
121 people have signed. Add your voice!
41%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Dana 09.08.2016. na web stranici Agencije objavljena je rang lista projekata u mjeri 4.1.1. sa popratnim tekstom u kojem se objašnjava kako i zašto se neće raspodijeliti sva sredstva propisana Natječajem (http://www.apprrr.hr/objavljena-rang-lista-projekata-u-operaciji--411-2052.aspx).


„Pomicanje crte na rang listi rezultiralo bi dugotrajnim postupkom obrade kao i čekanjem okončanja svih postupaka koje bi poduzeli korisnici čiji su zahtjevi za potporom odbijeni, a sve to bi stopiralo korištenje raspoloživog EU novca. Iz tog razloga, preostala financijska sredstva namijenjena prvom natječaju za operaciju 4.1.1. prebacit će se u novi natječaj koji će biti raspisan prema novim pravilima.“

O kojem to dugotrajnom postupku obrade Agencija govori? Temeljem Pravilnika, članak 27. stavak 1. Agencija može donijeti Odluke tek nakon „završetka administrativne kontrole SVIH zaprimljenih zahtjeva“, a članak 25. stavak 3. kaže da se nakon administrativne kontrole utvrđuje rang lista za POTPUNE, PRAVOVREMENE I PRIHVATLJIVE ZAHTJEVE. Dakle, ako je napravljena rang lista sukladno Pravilniku, smatramo kako se svi Zahtjevi pregledani i utvrđena je njihova prihvatljivost! Osim toga, Agencija je dobila naputak Ministra u kojem izričito nalaže da se moraju obraditi za 861,8 miliona kuna zahtjeva Korisnika.

Dalje, ukupno raspoloživa sredstva propisana su Natječajem (Narodne novine br.11/15, 40/15 i 86/15) prema kojem je raspoloživo 861.860.000,00 kn, a korisnika koji prema privremenoj rang listi za koje se tvrdi da su ispod praga ukupno raspoloživih sredstava je 700 pa je izjava kako postoje „preostala financijska sredstva namijenjena novom natječaju“ u suprotnosti sa rang listom. Nove izmjene Natječaja do danas nisu objavljene niti u Narodnim novinama niti na mrežnim stranicama Agencije, na način kako je propisano člankom 20. stavak 2. Pravilnika, pa je donošenje odluka na neformalan način nezakonito.

Navedena odluka je u suprotnosti sa još mnogim drugim člancima Pravilnika i Natječaja!

Prebacivanje sredstava na slijedeći natječaj ima mnogo negativnih utjecaja, kako za Republiku Hrvatsku, tako i direktno za Korisnika:

  • Ne korištenje svih ukupno raspoloživih sredstava propisanih Natječajem i prebacivanje sredstava na slijedeći natječaj, a uzimajući u obzir činjenicu da ima dovoljno prijavljenih projekata, nije sukladno Pravilniku i Natječaju pa je velika vjerojatnost za podizanje tužbe Korisnika protiv ovakve odluke nadležnih institucija
  • Korisnici koji su započeli sa realizacijom projekta, a dobiju Odluku o odbijanju, ukoliko se i jave na slijedeći natječaj, nastali troškovi bit će im neprihvatljivi iako je napravljeno sve po proceduri Pravilnika i raspisanog Natječaja što predstavlja direktan neplanirani gubitak Korisnika.
  • Ovakvom odlukom usporava se proces realizacije projekata Korisnika, onemogućava se rast BDP-a, nema novih zapošljavanja, svjesno se koči razvoj ruralnih područja i razvoj OPG-a kojih je na rang listi ispod crte preko 400 i upitno je iskorištenje odobrenih sredstava iz EU.
  • Korisnici koji bi trebali biti iznad crte prema ukupno raspoloživim sredstvima ne mogu krenuti u investiranje i provedbu planiranih projekata već gube minimalno još jednu sezonu ili više jer se ne zna kada će biti raspisan novi natječaj, koliko će trajati natječaj te koliko će trajati ponovna obrada svih ponovo prijavljenih projekata
  • Korisnicima odnosno privrednim subjektima ne štedi se vrijeme i novac već ih se dovodi u poziciju čekanja i stvaranju novih troškova u izradi ponovnih projekata i prikupljanja nove iste dokumentacije ili minimalno zanavljanja postojećih projekata
  • Ne poštuje se princip/načelo pravičnosti/jednakosti za sve koji su pristupili ovom Natječaju

ZBOG SVEGA PRETHODNO NAVEDENOG TRAŽIMO SLIJEDEĆE:

  • Poštivanje odredbi Pravilnika o provedbi Mjere M04 »Ulaganja u fizičku imovinu«, Podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN 7/15)
  • Poštivanje odredbi Natječaja za provedbu podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« - provedba operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ (Narodne novine br.11/15, 40/15 i 86/15)
  • Raspodjelu svih sredstava javne potpore propisanih Natječajem 861.860.000,00 kn za provedbu podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« - provedba operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ (Narodne novine br.11/15, 40/15 i 86/15)

Share for Success

Comment

121

Signatures