Carl Rymenams 0

Save Hamadryad

274 signers. Add your name now!
Carl Rymenams 0 Comments
274 signers. Almost there! Add your voice!
95%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Wat is Hamadryad?

 

Hamadryad is een 'low impact' project dat in 2009 gestart werd door Carl Rymenams. Hamadryad wil aantonen dat leven in de natuur op een ecologisch verantwoorde manier mogelijk is.

In augustus 2009 werd het startschot gegeven voor de bouw van een low-impact voorbeeldwoning te Stekene.Het gebouw werd opgetrokken uit natuurlijke materialen als stro, leem en hout met zoveel mogelijk aandacht voor een energie-passieve architectuur. In deze woning zullen allerhande ecologische oplossingen voorzien worden die de dagelijkse huishoudelijke activiteiten ondersteunen. We zoeken oplossingen om warm water te voorzien, te koken, water te zuiveren, het huis te verwarmen, etc.

Hamadryad wil een voorbeeld stellen waaruit mensen met gelijkaardige interesses kunnen leren om een ecologische levenswijze aan te nemen. We hebben, reeds tijdens de bouwwerken, honderden mensen ontvangen, rondgeleid en geïnformeerd. Enkelen van de geïnteresseerden hebben nu al hun bouwplannen gewijzigd naar een meer ecologische oplossing en anderen hebben enkele ideeën in hun bestaande woning geïntegreerd.

 

Hamadryad bedreigd!

 

Het project heeft voet aan wal gezet op Stekense bodem, meerbepaald in het recreatiegebied dat in de volksmond beter bekend staat als 'Bekaf'. Carl kocht daar drie mooie percelen recreatiegrond van samen 2 400m² . Hij riep vóór de aanvang van het project een vergadering met gemeente en provincie bijeen om zijn ideeën uit de doeken te doen.Gemeente en provincie waren overtuigd van de plannen en kort na de vergadering werd de bouwvergunning uitgereikt, de eerste fase van het project kon van start gaan!

 

 Slechts enkele maanden na het uitreiken van de bouwvergunning voor de voorbeeldwoning, maakte de provincie een nieuwe visie bekend die de gronden in het huidige recreatiegebied een nieuwe bestemming gaan geven. De grond waar Hamadryad geboren was zou (volgens deze visie) herbestemd worden naar "Bosgrond". Deze herbestemming heeft volgende gevolgen voor Hamadryad:

1. Economisch waardeverlies (Recreatiegrond is maarliefst 10x duurder dan bosgrond in aankoop!) Carl betaalde een prijs voor de grond waarvan dus, slechts enkele maanden na aankoop, bekend wordt gemaakt dat ze plotseling 10 keer minder waard zou zijn!

 

2. Er werden 3 percelen aangekocht. Op één van de percelen werd gebouwd. Op één van de andere percelen staat een oude schuur met een kleine kelder. De bedoeling was om de schuur te verbouwen tot een ecologisch verantwoorde ruimte die verschillende functies zou omvatten, crusiaal voor de werking van het project: - Ontvangstruimte - Ruimte voor workshops en lezingen (mbt ecologisch leven) - Klein atelier (om allerhande ecologische oplossingen te ontwikkelen en bouwen) - Kleine kelder voor het bewaren van voedsel (uit moestuin), cfr. ijskelder - Opslagplaats voor promotiemateriaal Indien de nieuwe visie erdoor komt zou deze schuur afgebroken moeten worden en komt de ganse werking van het Hamadryad Project in het gedrang!

 

3. De voorbeeldwoning komt in een "uitdoof" scenario terecht. Dit wil zeggen dat er geen structurele onderhoudswerken mogen uitgevoerd worden wanneer het gebouw in verval zou komen. Maw. op termijn, zou dit nieuwe gebouw moeten verdwijnen. (Dit is geen duurzame visie voor Hamadryad!)

 

Wat willen we bereiken met deze petitie?

 

Wij willen het behoud van de bestemming "Recreatiegrond" met alle rechten en plichten die voorheen verbonden waren aan deze bestemming, zodat het project Hamadryad volledig kan ontplooien. Het gebruiksklaar maken van de schuur (40m²), is een crusiaal onderdeel van het project en we vragen dus de toelating aan gemeente en provincie om deze schuur te mogen gebruiken en onderhouden en/of herbouwen tot een meer ecologisch gebouw.

Wij vragen de toelating om de voorbeeldwoning blijvend te mogen onderhouden (ook wanneer het structurele schade geleden heeft).

Tot slot vragen wij een volwaardige economische vergoeding voor het gelede waardeverlies indien de bestemming alsnog wijzigd wordt. Deze vergoeding zou als volgt berekend moeten worden: het verschil van de waarde van recreatiegrond op het moment van de bekendmaking van de visie en de waarde van bosgrond op hetzelfde moment. De vergoeding kan gebruikt worden om het Hamadryad-project alsnog uit te bouwen (tesnoods op een andere plek).

 

RED HET PROJECT HAMADRYAD EN ONDERTEKEN ALSJEBLIEFT DEZE PETITIE !

Links


Share for Success

Comment

274

Signatures