Petar Barbalić 0

Da li ste protiv predstava, plakata i natpisa koja vrijeđaju kršćane, a događaju se u okvirima djelovanja HNK u Rijeci?

100 people have signed this petition. Add your name now!
Petar Barbalić 0 Comments
100 people have signed. Add your voice!
1%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

UKAZIVANJE NA VRIJEĐANJE KRŠĆANA U PREDSTAVI ¨HRVATSKO GLUMIŠTE¨ I PROVOCIRANJE HRVATSKOG NARODA

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci se već dulje događaju određeni incidenti koji provociraju stanovništvo sa političkim parolama i predstavama kojima se narušava ono što je mnogima u ovoj državi sveto. Naime, od nedavno postavljeni intendant Oliver Frljić i manja skupina ljudi iz same Uprave kazališta koju skupa s njim predvod njegova desna ruka glavni dramaturg Marin Blažević, koriste balkon HNK za iskazivanje svojih političkih i drugih stavova vješanjem zastava i natpisa na zgražanje građanima, a od djelatnika kazališta retrogradno traže da potpisuju podršku za učinjeno, iako oni s time uopće nemaju veze.Tako je na Dan nezavisnosti osvanula zastava koja predstavlja homoseksulanu manjinu uz natpis ¨ČESTITAMO DAN NEZAVISNOSTI¨ te ispod ¨HRVATSKO LGBT KAZALIŠTE IVANA PL. ZAJCA RIJEKA¨. Prije toga je bilo i drugih natpisa, a svi su provocirali javnost, poput slike Bojana Glavaševića i natpisa ¨JA NE MRZIM – HEROJ, A NE ZLOČINAC¨. Na Dan sjećanja na Vukovar je postavljen natpis ¨HRVATSKO APOLITIČKO KAZALIŠTE¨ ispod kojeg su izazvani branitelji postavili svoj natpis ¨ZAPAMTITE VUKOVAR¨.

Okosnica ovog dopisa i potpuno gubljenje strpljenja je predstava ¨Hrvatsko glumište¨ koja je 19. studenog 2014. premijerno izvedena kao autorski projekt redatelja i intendanta Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića. Predstava izaziva u najmanju ruku zgražanje te duboko vrijeđa kršćane i Crkvu zbog okrutnog načina da kršćanske simbole i svete predmete koriste kao perverzne rekvizite u predstavi. Novi intendant i autor predstave Frljić je u svojim izjavama spomenuo da je nakana predstave bila¨stvoriti distancu prema govoru mržnje koji je obilježio hrvatsko kazalište 90-tih¨, no prava istina je da se na vulgaran način igra s ljudskom psihom i koristi elemente kršćanstva kako bi po njima pljuvao te uznemirio,zaprepastio i uvrijedio publiku.

Na početku predstave se podiže platno s prizorom Posljednje večere te na sceni ostaje osmero glumaca (tri žene i petero muškaraca) odjevenih poput apostola. Ogrtače skidaju i ostaju u ustaškim crnim odorama sa krilima anđela na leđima uz snimku proglašenja NDH Slavka Kvaternika. Glumci se brzo pretvaraju u demonske zvijeri te na sceni prikazuju orgijanje uz izopačeno bluđenje dvojice muškaraca nad ženom i elemente silovanja. Scenom potom prolazi kip Gospe po kojem se glumci stavljaju u klečeći stav, križaju i jedu hostije uz pjesmu ¨Ja se kajem...¨. U istom prizoru nastavljaju skidanje hlača do koljena, zavlače ruke u donji veš na kojem su printevi poznatih hrvatskih glumaca i redatelja te počinju masturbiranje do grimasa kojima označavaju kraj bludnih radnji uz obilno pljuvanje na usta. Predstava se nastavlja sa scenom u kojoj jedan od glumaca stavlja na glavu trnovu krunu te s križem predvodi povorku u kojoj glumci spolno opće na različite načine, a svi u rukama imaju križeve koje koriste za samozadovoljavnje gurajući križeve u spolovila te potom u stražnjice. Kip Gospe ponovno prelazi pozornicom, ovaj put sa petokrakom na glavi, a glumci na križeve navlače prezervative, insinuiraju proces erekcije i nategnute prezervative lansiraju u publiku gađajući gledateljima u glave. Vrlo brzo glumci polako skidaju svu odjeću sa sebe stojeći na svega metar od publike i ostaju potpuno goli te se nad njih spuštaju tuševi koje dočaravaju plinske komore u nacističkim logorima, a glumci jedan po jedan liježu na hrpu poput žrtava. U završnom dijelu scenu prema gledalištu zatvara replika svečanog zastora zagrebačkoga HNK s Bukovčevim ¨Hrvatskim preporodom¨. Glumci se ustaju i peru vlažnim maramicama. Po tko zna koji put u predstavi svi pale cigarete i započinju razgovor jedući hostije iz vrećice poput čipsa sa umakanjem u kečap. Jedan od njih se izjašnjava da je Srbin, na što ga svi grle i govore kako ga prihvaćaju te potom naglo napadnu uz vrijeđanje i mučenje nalijevanjem benzinom kako bi ga zapalili. U samom kraju se pojavljuje djevojčica s kalašnjikovom u rukama uperenim u glumce.¨.

Očito je došlo vrijeme bez humanosti i vrijednosti, a ako svi šutimo, čini se da su si publiku napunili oni koji misle da su časne sestre, svećenici, Isus ili Marija u predstavama korisni u kontekstu provocirnja humora uz pljuvanje te tu istu publiku svakim danom povećavaju. Smatram da bi svaki kršćanin trebao na ovo dati reakciju. Ignoriranje ovih vrijeđanja prema kršćanstvu može samo značiti da reakcije nema, a zlobnici će pomisliti da bi značila odobravanje.

Sa tom svrhom vas molimo da podržite ovu reakciju i potpišete peticiju te prosljedite i među svoje prijatelje i poznanike.

Na sljedećim linkovima potražite i više o spomenutim događajima:

http://hr.n1info.com/a11477/Video/Nova-Frljiceva-predstava-Hrvatsko-glum...

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/138103-ministrica-o-predstavi-hrva...

http://www.jutarnji.hr/kazalisni-rat-na-frljicevog-glavasevica-hnk-odgov...

http://radio.hrt.hr/clanak/rijecki-hnk-zajc-protiv-diskriminacije-manjin...

http://www.vecernji.hr/hrvatska/portret-bojana-glavasevica-osvanuo-na-pr...

http://www.maxportal.hr/rijecani-traze-smjernu-frljica-prevario-nas-je-z...

Share for Success

Comment

100

Signatures