Bert Cornillie 0

Pleidooi voor (alsnog) een brede coalitie in Leuven

526 signers. Add your name now!
Bert Cornillie 0 Comments
526 signers. Almost there! Add your voice!
95%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

In Leuven zullen SP.A en CD&V doorgaan met de huidige coalitie. Dat is goed nieuws voor het transitieproject “Leuven Klimaatneutraal 2030”, dat zo kan genieten van de broodnodige bestuurlijke stabiliteit. Anderzijds heeft de coalitie 6 zetels verloren.  Veel van die zetels zijn naar alle waarschijnlijkheid terug te vinden bij de groei van Groen.  Er is dus een sterk signaal gekomen van de Leuvense progressieve bevolking die hunkert naar meer inspraak en participatie.  Deze maatschappelijke evolutie weerspiegelt zich jammer genoeg niet in de lopende coalitievorming.  We willen een lans breken om dit vooralsnog aan te passen.
 
Met het ambitieuze project Leuven Klimaatneutraal 2030 in het verschiet zou een tripartite met SP.A (16 zetels), CD&V (9 zetels) en Groen (7 zetels) werkbaarder, logischer en gezonder zijn. Zo’n brede coalitie van 32 op de 45 zetels is de beste garantie op de totstandkoming van een sociale, klimaatneutrale stad van de toekomst, die inspraak niet alleen belangrijk vindt maar ook erkent dat een transitieproces enkel kan slagen mét participatie. Bovendien is samenwerken met gelijkgestemde partijen beter dan met elkaar in competitie gaan.
 
Een brede coalitie van natuurlijke bondgenoten kan ook een belangrijke stap zijn naar een progressieve alliantie in 2018 voor een toekomstgerichte, veerkrachtige stad. Een coalitie met Groen kan de nodige vernieuwing brengen en de basis leggen voor een progressief kartel dat in andere centrumsteden een evidentie is. Dat veel Leuvense ramen verkiezingsposters hadden met kandidaten van verschillende partijen toont aan dat het kartel-idee rijpt in de geesten van de mensen. We hopen dat onze politici vlug volgen.
 
Mis deze kans niet om onze eeuwenoude maar springlevende stad Leuven één van de lichtende voorbeelden te laten zijn in Vlaanderen, België en Europa.
 
Jim Baeten
Bert Cornillie
Marc Craps
Els Debodt
Elke Franchois
Peter Tom Jones
Johan Rohaert
Stef Steyaert
Gert Vandermosten
Han Vandevyvere
Corine Van Kelecom
Sofie Van Pelt
Filip Volckaert
 
(Alle ondertekenaars doen dit ten persoonlijke titel)

Voor alle duidelijkheid: we wensen deze petitie te beperken tot inwoners van Leuven. Mocht je niet in Leuven wonen, danken we voor uw begrip.

Sponsor

Dit is een initiatief van een groep progressieve burgers die samenwerking over de partijgrenzen belangrijk vinden.

Links

 
"Petitie voor Groen in Leuvense coalitie" De Morgen. 17 oktober 2012.
 
 
Zie ook de volgende artikels uit het Nieuwsblad:
 
"Een nieuw verstandshuwelijk?" 15 oktokber 2012.


Share for Success

Comment

526

Signatures