Zanzibar Alam 0

Boss Mydin cadang potong gaji penjawat awam berpendapatan RM3000 keatas demi bantu golongan sasar di musim covid-19

46 people have signed this petition. Add your name now!
Zanzibar Alam 0 Comments
46 people have signed. Add your voice!
5%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Taikun peruncitan, Ameer Ali Mydin menjelaskan kenyataannya untuk penjawat awam berpendapatan RM3,000 ke atas menerima potongan gaji hanya cadangan yang dibuat atas dasar seorang usahawan dan pemerhati ekonomi berdasarkan ekonomi negara semasa.

Pengarah urusan Mydin itu berkata, beliau tidak berniat campur tangan dalam urusan kerajaan dan cadangan itu hanya pandangan peribadinya berdasarkan pengalaman Mydin memotong gaji kakitangan atasan, termasuk dirinya sebanyak 100%.

“Yang dimaksudkan dengan gaji atas RM3,000 hanya contoh cadangan kepada kerajaan agar penjimatan dapat dilakukan dan ia sudah dilakukan oleh menteri-menteri, termasuk perdana menteri kita sendiri,
“Saya amat memahami kepayahan golongan B40 dan M40. Jika kerajaan boleh berjimat, bermakna lebih banyak bantuan seperti Bantuan Prihatin Nasional dapat disalurkan kepada golongan sasaran.

“Mydin tidak pernah berhenti menyokong peranan dan kesungguhan semua penjawat awam dalam memastikan urusan pentadbiran negara lancar, terutamanya ‘frontliners’ dan langkah untuk bersama-sama dengan kerajaan dalam episod sukar ini.”

Terdahulu, Ameer pada Rabu dilapor mempersoalkan bagaimanakah penurunan cukai dan kejatuhan harga eksport komoditi utama akan membolehkan Putrajaya mengekalkan gaji pegawai awam.

Katanya, banyak industri terpaksa mengambil langkah drastik, termasuk memberhentikan pekerja, tetapi ini tidak berlaku dalam kalangan 1.6 juta penjawat awam walaupun gaji anggota Kabinet dipotong 2 bulan.

Beliau berkata, gaji pegawai awam patut dikurangkan supaya penjimatan itu dapat digunakan bagi membantu golongan miskin yang paling terkesan dengan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan.

“Sebilangan pegawai tinggi kerajaan masih mendapat gaji penuh, termasuk ahli Parlimen dan Adun. Mereka yang berpendapatan RM3,000 ke atas patut menerima potongan gaji,” katanya sambil menambah potongan gaji itu boleh dibuat berdasarkan peringkat gaji penjawat awam.

Share for Success

Comment

46

Signatures