Thomas Vigild 0

Bevar Spilmuseet!

2250 people have signed this petition. Add your name now!
Thomas Vigild 0 Comments
2250 people have signed. Add your voice!
45%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Opfordring til Kulturministeren: 

Anerkend spilmediet og bevar Spilmuseet!

Det danske Spilmuseet i Ikast kan stå over for lukning. 


Igennem ti år har Spilmuseet på privat initiativ indsamlet og bevaret spilkulturen i form af spil, maskiner, tilbehør og dokumentation, mens museet har ventet på, at staten kunne løfte ansvaret for opgaven - tilsvarende hvordan staten bevarer og tilgængeliggør andre kulturmedier som f.eks. bøger og film. 

Men efter en netop afsluttet og afvisende analyse fra Kulturministeriet samt manglende tilkendegivelse fra Kulturministeren tyder alt på, at dette ikke kommer til at ske indenfor overskuelig fremtid. 

Spilmediet og særligt hardwaren betragtes reelt ikke som bevaringsværdig kultur. 

Efter ti års kamp kan hverken Spilmuseet eller samarbejdende parter fortsætte med at vente, når der tilsyneladende ikke længere er noget at vente på. Spilmuseets arbejde vil i så fald blive indstillet, og deres store viden og samling vil for altid være uden for offentlighedens tilgængelighed. 

 Spilmuseet har i dag en af verdens største spilsamlinger med et omfang på 5.000 m2, bestående af 10.000 spil og flere tusinde spillemaskiner. Mange af dem er det eneste tilbageværende eksemplar - herunder den største samling af danske spil og dansk spilhistorie. 

Det er på alle punkter en samling af verdens spilhistorie, som er fuldkommen unik på verdensplan. En markant del af vores fælles kulturarv vil forsvinde med Spilmuseet, så hverken nuværende eller fremtidige generationer kan opleve spilmediets historie, mens forskning heri reelt bliver umulig på det praktiske plan. 
Og for blot en brøkdel af det beløb, som staten bruger på bevaring af lignende medier, kunne Spilmuseet levere en fyldestgørende indsamling og bevaring af spilmediet. 

Med en underskrift herunder støtter du, at staten skal: 
1) Anerkende både spilmediet og den dertil hørende hardware som bevaringsværdigt i musealt regi 
2) Løfte sit ansvar for bevaring og tilgængeliggørelse af spil og spilhardware
3) Gøre sit for at sikre Spilmuseets verdenssamling af spilkultur for eftertiden inden for statsligt regi.  

Din underskrift er samtidig en opfordring til Kulturministeren om at igangsætte et seriøst og konkret samarbejde med Spilmuseet, således at dets samling officielt bliver en del af statens indsamling, bevaring og formidling af kulturarven inden for spilmediet for eftertiden. 

Alt andet vil være et enormt tab for spilmediet, spilforskningen og kulturarven generelt fremover. 

Læs mere på www.spilmuseet.dk

Sponsor

Afsender er Thomas Vigild, spilanmelder på Dagbladet Politiken gennem 20 år, ekstern lektor i spiljournalistik på IT-Universitetet i København og redaktionsmedlem i Spilordningen under Det Danske Filminstitut.

Links

Share for Success

Comment

2250

Signatures