Dumitru Alaiba Chisinau 0

Sustin publicarea numelui si prenumelui fondatorilor companiilor din Republica Moldova

557 people have signed this petition. Add your name now!
Dumitru Alaiba Chisinau 0 Comments
557 people have signed. Add your voice!
56%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Semnez aici pentru că susțin inițiativa de publicare imediată a informației privind numele și prenumele fondatorilor companiilor din Republica Moldova.

Consider cănumele și prenumele fondatorilor este de interes public, iar în moment ce o persoană decide să fondeze o afacere, această informație trebuie să fie accesibilă tuturor. Timp de trei luni Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal blochează această inițiativă sub pretextul că numele și prenumele fondatorilor companiilor ar fi informație cu caracter personal. Nu sunt de acord cu această interpretare a normei legale.

În același timp:

Consumatorii au dreptul să știe cine sunt proprietarii companiilor de la care aceștia cumpără în fiecare zi bunuri și servicii cu banii munciți din greu.

Antreprenorii au dreptul să știe cine sunt proprietarii companiilor cu care aceștia fac afaceri sau ar putea face afaceri.

Potențialii investitori străini au nevoie de aceste date pentru a studia piața și a fi mai bine informați despre sectorul în care ar putea investi.

Mass media are dreptul să aibă acces nelimtat, imediat și fără obstacole, la numele și prenumele fondatorilor pentru a-și face meseria mai ușor și mai eficient.

Societatea civilă are dreptul să știe cine sunt fondatorii companiilor - potențialilor parteneri sau finanțatori din sectorul privat.

Antreprenorii cinstiți știu că munca lor este mândria lor și nu ascund această informație de la public.

Consider că, unicii dezinteresați în publicarea acestei informații sunt cei care vor să ascundă, în continuare, afaceri obscure și traficul de influență. De aceea cred că publicarea numelui și prenumelui fondatorilor este o măsură eficientă de prevenire a corupției la toate nivelurile – de la cel mai mic până la cel mai mare.

Pe când informația aceasta este declarată publică prin legislație, la moment accesul la aceasta este limitat, contra plată, și probabil, controlat, dat fiind că solicitantul trebuie să se autentifice. Dat fiind faptul că la moment oricine poate solicita informația dată contra plată, consider că interesele financiare ale unor instituții ale statului aflate la autofinanțare nu trebuie protejate în detrimentul interesului public.

Susțin opinia experților independenți, a societății civile, a asociațiilor de afaceri, că nu există impedimente legale pentru publicarea imediată a numelui și prenumelui fondatorilor.

Aceasta este o practică absolut normală în toate țările europene de ani și zeci de ani de zile și vreau acest lucru și în Republica Moldova. Este și inițiativa Prim-ministrului sub care semnez, indiferent de convingerile mele politice și de alt gen.

Consider că rezistența sistemului la acest capitol trebuie depășită imediat și vreau ca autoritățile responsabile să acționeze în cele mai bune interese ale societății.

Semnez aici și transmit această petiție și prietenilor mei.

Share for Success

Comment

557

Signatures