kkk hghhg 0

Apel za ograđivanje jame u selu Krasno, naselje Vukelići

59 people have signed this petition. Add your name now!
kkk hghhg 0 Comments
59 people have signed. Add your voice!
59%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Poštovani,

Obraćam Vam se u dobroj namjeri i vjeri da ćete imati sluha za ovaj javni apel, svrha kojeg je dobrobit svih nas, budućih naraštaja, a ponajviše predivne prirode koju smo dužni njegovati , poštivati i ponašati se odgovorno spram nje.

U mjestu Krasno, u zaseoku Vukelići, uz samu cestu za Zavižan, nalazi se ogromna jama koja je desetljećima služila kao deponij lokalnom stanovništvu. Nekoć je gutala rijetki razgradivi otpad , no u izmijenjenim životnim okolnostima,promjenio se i njegov sadržaj . Kontinuiranim odlaganjem nerazgradivog i toksičnog otpada nanesena je trajna, ogromna šteta eko sustavu.Osim što je to ekološki neprihvatljivo ,neograđena jama u naseljenom mjestu koje se turistički sve više razvija, predstavlja i veliku potencijalnu opasnost za ljude i životinje.Dodatno otežava činjenica da takvo ponašanje pojedinaca nekažnjeno prolazi unutar zaštićenog područja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Riječ je o grubom , dugogodišnjem kršenju zakona o očuvanju prirode .Odlaganje otpada u jamu koja ,iako još neistražena ,svakako pripada prirodnim fenomenima je nedopustivo.

Stoga Vas molim da razmotrite prijedlog o ograđivanju jame, kako zbog sigurnosnih razloga , tako i radi onemogućavanja daljnjeg odlaganja otpada, te propisnom kažnjavanju prekršitelja zakona o ponašanju unutar NP Sjeverni Velebit. Također Vas molim da uzmete u obzir starosnu dob lokalnog stanovništva i činjenicu da mnogi nisu u mogućnosti nositi otpad u udaljene baje, pa je stoga potrebno postaviti adekvatna odlagališta u svakom zaseoku.

Ono što ostavljamo iza sebe svjedoči o tome kakvi smo bili ljudi. Velebit je predivan, jedinstven, veleban i naš, čuvajmo ga…toliko mu dugujemo.

Toplo zahvaljujem na razumijevanju plod kojega će,nadam se, biti pozitivna promjena postojećeg stanja.

S poštovanjem,

Klaudija Marković

Share for Success

Comment

59

Signatures